Teama de medicul dentist


Teama de medicul dentist

Mulţi pacienţi care se prezintă la medicul dentist o fac cu frica, justificata sau nu şi doar în momentul în care acuză durere.
Teama poate fi bazată pe o experienţă trecută traumatizantă sau pacientul nu este obişnuit cu ideea de a se prezenta regulat la medicul stomatolog.
De aceea, mulţi pacienţi se adresează medicului stomatolog doar atunci când întâmpină o problemă iar pe fondul durerii apar şi temerile.

Pentru ca experienţa la medicul stomatolog să fie una cât mai plăcută, pacientul poate face câţiva paşi în această direcţie:

ceara recomandari prietenilor şi familiei – în calitate de pacient, dacă nu aveţi un medic stomatolog la care să mergeţi regulat vă puteţi adresa oamenilor de încredere din jur pentru a vă recomanda pe cineva. Astfel, o experienţă plăcută a apropiaţilor poate să aducă va un grad de confort si sa va scuteasca de surprize neplacute.

Căutarea online a unui cabinet dentar – majoritatea cabinetelor stomatologice au un site online unde pacienţii pot să îşi descrie experienţa. Cabinetele cu un rating bun şi care par promiţătoare pot să liniştească pacientul şi să ii confere un grad de confort.

De asemenea, pacienţii pot să afle mai multe detalii despre tratamentele efectuate şi metodele utilizate.

Mediul online poate fi inselator si reclamele pot fi mincinoase, de aceea, documentarea facuta de dumneavoastra, inainte de a alege un medic sau altul trebuie sa fie una minutioasa, nu in pripa!


Comunicarea şi sinceritatea – nu ascundeţi faptul că vă este teamă de medicul stomatolog. Ascunderea acestor frici nu face decât să accentueze starea de anxietate. Nu este o abordare bună să fiţi timizi. Medicii apreciază sinceritatea şi deschiderea pacienţilor.

Preocupările şi temerile trebuie să fie comunicate, precum şi aşteptările în ceea ce priveşte rezultatele dorite.

Orice disconfort trebuie semnalat iar comunicarea trebuie să fie una deschisă. Doar în acest mod experienţa se va dovedi una pozitivă care va duce la stabilirea unei relaţii de apropiere şi încredere reciprocă.

Nu ezitaţi să adresaţi întrebări medicului stomatolog – este normal ca pacienţii să aibă întrebări şi nelămuriri în ceea ce priveşte tratamentele, recomandările şi indicaţiile postoperatorii. Puteţi cere medicului să vă explice procedura în detaliu, pentru că doar ştiind la ce să vă aşteptaţi va face momentul operator mult mai tolerabil şi de trecut.

După intervenţii chirurgicale extinse, cunoaşterea posibilelor complicaţii precum şi gestionarea acestora garantează liniştea pacientului.

Incercaţi să vă gestionaţi emoţiile şi să comunicaţi cu medicul stomatolog.

Daca sunteti relaxat sau nervos inainte de procedura, discutati cu medicul dentist acest lucru, el va indica moduri in care experienta poate fi facuta mai usoara.

Există în ziua de azi soluţii care vă pot ajuta să vă relaxaţi şi să depăşiţi momentele dificile din timpul intervenţiilor.

Inhalosedarea cu protoxid de azot este una dintre ele. De asemenea, medicaţia preoperatorie poate să reducă gradul de anxietate.

Medicul şi întreg personalul cabinetului stomatologic vor încerca să asigure o atmosferă cât mai detensionată astfel încât vizita să fie lipsită de stres.

Pentru aceasta însă, pacientul trebuie să îşi comunice temerile, să nu ezite să ceară detalii, să aibă o bună capacitate de înţelegere iar de ambele tabere este necesară răbdarea, pentru a ajunge la rezultatele dorite.