Anchiloza dento-alveolară


În mod normal, în jurul rădăcinilor dinților noștri, există un tip de țesut care se numește ligamentul parodontal.

În interiorul ligamentului parodontal se găsesc fibre care mențin dintele în alveola dentară. Osul și rădăcina nu se ating, deoarece ligamentul este între ele.

Anchiloza dento-alveolară reprezintă unirea cementului sau a dentinei radiculare cu osul alveolar, cu eliminarea locală a ligamentului parodontal, putând afecta atât dinții temporari, cât si pe cei permanenți. Când se produce acest lucru, dintele nu mai erupe și rămâne în același loc.

Acest lucru duce la modificări clinice și radiologice importante ale dinților afectați. Etiologiile anchilozei dentare includ traume, factori genetici, anomalii metabolice locale, deficiența creșterii osului alveolar și presiune anormală a țesuturilor moi. Unii cercetători consideră că predispoziția genetică are o influență semnificativă.

În afară de examenul clinic prin care se observă dacă dintele posibil afectat este la același nivel cu dinții vecini, un alt mod de a determina dacă un dinte este anchilozat este prin percuția acestuia.

Din moment ce dintele este conectat la os, va crea un sunet de frecvență mai mică atunci când efectuăm percuția acestuia. Medicul stomatolog poate compara sunetele dinților adiacenți cu dintele anchilozat suspectat pentru a determina un diagnostic.

Cu toate acestea, cea mai importantă dovadă a unui dinte anchilozat este incapacitatea de a se deplasa odată cu creșterea verticală alveolară dentară normală sau atunci când este supus forțelor ortodontice. În consecință, acesta apare afundat în procesul alveolar.

Anchiloza dinților primari și permanenți poate avea un impact asupra creșterii și dezvoltării maxilarelor și a ocluziei în curs de dezvoltare.

Molarii temporari mandibulari sunt de zece ori mai afectați decât cei maxilari. Primul molar mandibular este dintele cel mai adesea afectat.

Tratamentul unui dinte anchilozat nu este posibil prin ortodonția convențională.

Cu toate acestea, opțiunile de tratament includ extracția dentară cu mai multe proceduri premărgătoare, în funcție de caz. Indiferent dacă dintele anchilozat este temporar sau permanent, debutul anchilozei dentare, momentul diagnosticării și localizarea dintelui afectat sunt factorii care determină cursul tratamentului.

Dacă dintele anchilozat este temporar și are un succesor, tratamentul ideal este extragerea imediată și plasarea menținătorului de spațiu, dacă este necesar.

Dacă dintele este temporar, dar fără succesor, două opțiuni se pot adopta în funcție de debut. Dacă debutul este precoce, tratamentul include extracția și întreținerea spațiului.

Dacă anchiloza dentară este severă, contactele proximale și ocluzale pot fi construite la maturitate. Dacă dintele anchilozat este permanent și diagnosticul se face precoce, dintele trebuie luxat. Luxația reprezintă ruperea mecanică a anchilozei fără a compromite vasele nutritive de la nivelul apexului.

Se poate face prin apucarea fermă a dintelui cu cleștele corespunzător și balansarea ușoară într-o direcție buccolinguală și meziodistală. După procesul reparator, continuitatea ligamentului parodontal este restabilită pentru a permite erupția.

Dacă această metodă nu funcționează, dintele trebuie extras.

Deși nu există multe opțiuni de tratament pentru anchiloza alveolo-dentară, se poate evita extracția dentara și dinții afectați ar putea rămâne funcționali mulți ani.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, cunoașterea caracteristicilor clinice și radiografice și a principiilor biologice ale anchilozei este fundamentală pentru diagnosticul și gestionarea corectă a dinților implicați.