Periimplantita. Factori de risc


Periimplantita este o boală infecțioasă care poate provoca inflamația gingivală și a structurii osoase din jurul unui implant dentar. Inflamația cronică provoacă pierderi osoase, ceea ce poate duce la slăbirea implantului în os, care în cele din urmă ar putea să cadă.

Dacă există un spațiu liber în jurul implanturilor, bacteriile dăunătoare se pot dezvolta sub nivelul gingiilor provocând pierderi osoase.

Pierderea implantului ca urmare a dispariției suportului osos al acestuia, poate apărea la câteva luni de la introducerea implantului sau, din contră, poate să dureze mai mult de un an până la pierderea acestuia.

Următorii factori sau circumstanțe au fost raportați ca factori de risc pentru dezvoltarea peri-implantitei:

  • Fumatul
  • Antecedente de parodontită.
  • Igienă orală deficitară și neprezentarea la controalele indicate de medicul stomatolog
  • Bolile sistemice (de exemplu, diabet zaharat, boli cardiovasculare, imunosupresie)
  • Cauze iatrogenice (de exemplu, „cementită”).
  • Calitatea scăzută a țesutului moale în zona de implantare sau defecte ale acestui țesut (de exemplu, lipsa gingiei keratinizate).
  • Istoria unuia sau mai multor eșecuri de inserție a implanturilor

Cum poți recunoaște periiplantita? Dacă aveți implanturi și unul sau mai multe dintre următoarele simptome, vă recomandăm să contactați medicul stomatolog cât mai curând posibil:

  • Pierderea osoasă în jurul implantului
  • Sângerarea gingiilor
  • Roșeața și umflarea mucoasei
  • Formarea de puroi
  • Durere în jurul unui implant posibil mobil

Există diferențe între dinții naturali și implanturi, astfel celulele inflamatorii infiltrate în jurul implanturilor sunt mai mari și se extind mai apical în comparație cu o leziune corespunzătoare în țesutul gingival din jurul dinților naturali.

Peri-implantita este o tulburare multifactorială și bacteriile joacă un rol important, dar cel mai probabil nu este cauza principală a dezvoltării acestei boli. Bacteriile găsite în pungile peri-implantare pot fi, de asemenea, găsite și la nivelul implanturilor stabile.

Tratarea eficientă a periimplantitei este dificilă. În funcție de natura bolii, tratamentul poate varia semnificativ – de la terapia nechirurgicală cu scopul de a controla infecția și de a curăța suprafața implantului, până la proceduri chirurgicale pentru a regenera osul alveolar care s-a pierdut.

Datorită formei de șurub și a modificărilor de suprafață din titan ale implanturilor, debridarea mecanică pe suprafața implantului este ineficientă în eliminarea tuturor microorganismelor aderente.

Prin urmare, pentru a îmbunătăți opțiunile de tratament nechirurgical ale peri-implantite, debridarea mecanică poate fi utilizată în combinație cu un antiseptic, terapie cu antibiotice și / sau chirurgie regenerativă. Combinația de tratamente poate varia în funcție de gravitatea peri-implantitei.

Este important să ne amintim că, pentru un prognostic favorabil pe termen lung, starea parodontală a dentiției rămase trebuie tratată și menținută înainte de plasarea implantului. Este recomandat să utilizați tehnici de igienă adaptate dumneavostră și indicate de către medicul stomatolog și să vă prezentați la controalele anuale

În concluzie, înțelegerea și luarea în considerare a factorilor care pot duce la această complicație vor permite pacienților să adopte unele măsuri preventive și să acorde o îngrijire specială, mai atentă, atunci când sunt purtătorii unor implante pentru ca acestea să se mențină un timp îndelungat pe arcadă, oferind pacientului un zâmbet frumos.