Cum să vă obișnuiți cu proteza dentară


Disconfortul oral poate reprezenta o parte a vieții pentru mulți noi purtători de proteze.

Dacă este o problemă și pentru dumneavoastră, este important să încercați a vă obișnui cu protezele, acest lucru fiind esențial pentru sănătatea dvs. Din fericire, nu trebuie să sacrificați confortul pentru un zâmbet nou.

În primul rând, trebuie să vă setați așteptări realiste, pentru majoritatea pacienților fiind necesar un timp nedeterminat de acomodare cu noua proteză.

Ca și aparatul dentar, protezele vor fi percepute inițial ca un obiect străin. Poate părea jenant să învățați cum să vorbiți sau să mănâncați natural în timp ce o purtați.

Este normal să vă confruntați cu un mic șoc și disconfort în timp ce vă obișnuiți cu aceasta, dar rețineți că nu va dura pentru totdeauna.

Când începeți să purtați protezele dentare, este de dorit a începe consumând alimente moi sau alimente tăiate în bucăți mici.

Pe măsură ce vă obișnuiți să mănâncați cu protezele dentare, puteți începe să includeți treptat alimente mai dure sau mai tari.

Amintiți-vă că purtarea protezelor dentare este obișnuită, iar consumul alimentelor pe care le preferați înainte de purtarea acestora nu ar trebui să se modifice.

Este perfect normal să nu puteți pronunța anumite cuvinte pe perioada de acomodare cu protezele dentare.

Limba, obrajii și gingiile vor trebui să se adapteze la vorbire în jurul noului aparat oral. Pentru a vă ajuta să reveniți la vorbirea normală, vă recomandăm să citiți cu voce tare, să cântați melodiile preferate, să rostiți fraze într-un ritm mai lent sau să exersați anumite cuvinte pe care vă este greu să le pronunțați.

Când exersați vorbitul cu voce tare, veți putea să vă simțiți mai încrezători atunci când discutați cu membrii familiei, prietenii sau colegii.

Vorbiți cu medicul stomatolog despre cei mai buni adezivi dentari disponibili în prezent și experimentați care din aceștia funcționează cel mai bine pentru dumneavoastră.

O cantitate mică de adeziv poate prevenii și reduce iritațiile minore. Însă, nu trebuie să utilizați acest adeziv în situațiile când proteza dentară prezintă unul sau mai multe defecte; în asemenea situații faceți întotdeauna o programare la medicul stomatolog dacă simțiți că aveți nevoie de o ajustare sau o adaptare mai bună a protezei.

Mușchii buccinatori sunt mușchii obrazului dumneavoastră, care ajută la direcționarea alimentelor în cavitatea orală în timp ce vă pregătiți să înghițiți.

Deci, exercițiile la acești mușchi în primele săptămâni (sau înainte de a vă face proteza) vă poate oferi mai mult control asupra meselor în timp ce mănâncați.

Dacă continuați să aveți dureri la nivelul obrajilor, poate fi și un semn al protezelor neadaptate corespunzător. Asigurați-vă că vă programați o vizită la medicul stomatolog dacă simțiți un disconfort continuu.

Dacă aveți mai mulți dinți lipsă, proteza poate fi o modalitate excelentă de a vă restabili calitatea vieții, astfel încât să puteți mânca și vorbi cu încredere.

Sfaturile enumerate mai sus vă vor ajuta în perioada scurtă de tranziție, astfel încât să puteți începe să vă simțiți din nou confortabil cu zâmbetul dumneavoastră.