Aparatul de expansiune


Aparatele de expansiune sunt aparate ortodontice create individual pentru a determina largirea palatului și implicit a întregii cavități orale. Un beneficiu major al tratamentului ortodontic în copilărie se referă la faptul că este posibil să profitați din plin de procesul de creștere naturală al unui tânăr pentru a trata sau chiar preveni malocluziile.

Aparatul de expansiune creează mai mult spațiu în gura unui copil prin lărgirea treptată a maxilarului superior. Deși acest lucru poate părea înfricoșător, este destul de ușor – atât de făcut, cât și de tolerat. Asta pentru că maxilarul superior se dezvoltă de fapt ca două jumătăți separate care nu se fuzionează complet până după pubertate. Înainte ca acest lucru să se întâmple, cele două oase pot fi ușor separate și stabilizate pe o perioadă de câteva luni.

Unul dintre principalele motive, pe lângă prevenirea ectopiilor și a înghesuirii dentare, pentru care sunt utilizate aceste aparate, se referă la ocluzia inversă. Aceasta este un tip de malocluzie dentară care determină dinții superiori să fie poziționați în spatele dinților inferiori, nu invers, cum este normal. Dacă nu sunt tratate, aceste ocluzii pot provoca complicații precum: durere, carii dentare, apnee de somn.

Aparatele de expansiune au două jumătăți care sunt atașate la molarii superiori de pe ambele părți ale maxilarului. Jumătățile sunt de obicei legate între ele printr-un șurub, care se află pe mijlocul palatului. Medicul vă va înmâna o cheie pentru a roti șurubul, respectând un program prestabilit. Acest lucru menține presiunea asupra ambelor jumătăți ale osului maxilarului, determinându-le să se îndepărteze.

Pentru a obține un astfel de dispozitiv creat special pentru dumneavoastră, medicul ortodont va lua o amprentă a maxilarului superior și a dinților. Această amprentă va fi trimisă la un laborator, unde se va confecționa un aparat care să se potrivească perfect cavității dvs. orale.

Odată ce expansiunea dorită este atinsă, aparatul se menține încă câteva luni pentru a permite depunerea de os nou în decalaj și stabilizarea expansiunii. În general, aceste dispozitive sunt purtate 3-6 luni.

Poate exista o anumită durere sau o senzație de presiune timp de câteva minute după ce aparatul este strâns cu ajutorul cheii, dar activarea lui provoacă de fapt mai puțin disconfort decât în cazul aparatelor aplicate pe dinți. Copilul dvs. poate constata că fonația și alimentația sunt ușor diferite, pe măsură ce limba se adaptează la prezența aparatului. De asemenea, este complet normal să observăm un spațiu care se dezvoltă între dinții din față. Acesta arată că aparatul are efectul dorit.

Este foarte important să păstrați dinții, gingiile și aparatul curat și fără bacterii, placă bacteriană și resturi alimentare. Pe lângă faptul că poate provoca carii dentare, acumularea plăcii poate determina inflamații ale gingiilor, ceea ce poate face ca aparatul să fie greu de reglat. Continuați să vă spălați și să folosiți ața dentară în mod regulat, mai ales după mese. De asemenea, puteți utiliza o apă de gură într-un duș bucal pentru a pătrunde în toate zonele aparatului de expansiune. Evitați să consumați alimente tari sau lipicioase.