Extracția molarului de minte: Importanța și îngrijirea postoperatorie


Cunoscută şi sub numele de odontectomie, extracţia molarului de minte este o manoperă terapeutică executată frecvent în cabinetul de medicină dentară.

Molarii de minte, patru la număr, sunt ultimii dinţi care erup la nivelul arcadelor dentare. Au o poziţie posterioară, în spatele molarilor deja erupţi.

Uneori, spaţiul de pe arcade poate să fie deja ocupat de ceilalţi dinţi, astfel că molarii de minte pot să erupă în poziţii atipice sau chiar să rămână incluşi la nivelul osului mandibular.

Este posibil ca această incluzie a molarului de minte să fie asimptomatică, pacientul nefiind alarmat de vreun semn. Alteori, însă, dacă mucoasa acoperitoare este lezată în cursul alimentaţiei, se creează o soluţie de continuitate care va fi populată de bacterii şi astfel se infecteză, patologie denumită pericoronarită, deosebit de dureroasă pentru pacient.

Când este indicată extracția molarilor de minte?

Extracţia molarilor de minte trebuie realizată în următoarele situaţii :

Pericoronarită

Infectarea capuşonului de mucoasă ce acoperă coroana molarului de minte.

In cazul pericoronaritei, tratamentul vizează degajarea mucoasei acoperitoare dar şi spălături cu antiseptice pentru a reduce gradientul bacterian.

Dacă episoadele de pericoronarită se repetă şi prin degajarea capuşonului de mucoasă nu se obţine faciilitarea eupţiei dentare, se va recomanda odontectomia.

Leziuni provocate dintelui adiacent – molarul de minte neerupt şi inclus într-o poziţie deifictară poate să afecteze dintele din vecinătate, respectiv molarul de 12 ani. Un molar de minte care e în contact cu rădăcina dintelui adiacent poate să provoace resorbţia rădăcinilor sau leziuni carioase. Ambele tipuri de fenomene produc slăbirea rezistenţei dentare. In acest caz, se recomandă extracţia dintelui care lezează antagonoştii.

Unii medici recomandă odontectomia chiar în situaţia în care dintele neerupt nu a produs suferinţe dinţilor vecini şi pacientul nu prezintă simptomatologie dureroasă, preventiv.

Leziuni carioase

Dacă un molar de minte prezintă distrucţii coronare masive sau necesită tratament endotontic, tratamentul este foarte dificil şi îngreunat de poziţia distală la nivelul arcadelor.

Astfel, dacă dintele în cauză nu prezintă importanţă protetică şi are un pronostic rezervat, se sugerează extracţia.

Ingrijirile postoperatorii au rolul de a facilita şi grăbi vindecarea în urma extracţiei dentare. Pacientul trebuie să fie conştient de importanţa respectării indicaţiilor oferite de către medic.

Acestea cuprind :

Evitarea periajului şi a clătirii cu apă de gură în ziua extracţiei, urmată de reluarea acestor obiceiuri în următoarea zi

Alimentele vor avea o consistenţa semilichidă şi vor fi consumate la o temperatură adecvată, nici prea calde şi nici prea reci.

Este posibil să apară durerea în urma intervenţiei, mai ales dacă intervenţia a presupus şi sacrificarea de os datorită poziţiei profunde a molarului de minte.

Pentru a reduce durerea, se prescriu antialgice şi uneori şi antibioterapie, dacă intervenţia a fost complicată sau dacă pacientul prezintă boli generale asociate.

In urma extracţiei medicul aplică un pansament supraalveolar, cu rol în absorbţia secreţiilor sanguine dar şi pentru a favoriza şi proteja formarea cheagului. Pacientul va trebuie să menţină tamponamentul minim 30 de minute de la finalul intervenţiei.

Dacă la finalul extracţiei medicul sutureaza rezultată, pacientul va reveni după 7 zile pentru suprimarea firelor. Medicul va evalua şi vindecarea ţesuturilor.

Extracția molarului de minte, cunoscută și sub numele de odontectomie, este un procedeu frecvent efectuat în cabinetele de medicină dentară. Această intervenție este necesară atunci când molarul de minte nu a reușit să erupă complet sau a erupției sale într-un spațiu limitat poate cauza probleme și complicații.

Molarii de minte, patru la număr, sunt ultimii dinți care erup la nivelul arcadei dentare. Deoarece erup în poziție posterioară, în spatele molarilor deja erupți, spațiul disponibil pe arcade poate fi limitat, ceea ce duce la erupția lor în poziții incorecte sau la rămânerea lor incluse în osul mandibular.

Uneori, molarii de minte incluși pot fi asimptomatici, iar pacientul poate să nu fie conștient de existența lor. Însă, în alte situații, atunci când mucoasa care îi acoperă este lezată în timpul masticăției, se poate dezvolta o infecție denumită pericoronarită, care provoacă dureri intense pentru pacient.

Există mai multe situații în care extracția molarului de minte este recomandată:

Pericoronarită: În cazul în care molarul de minte este parțial inclus și capota de mucoasă care îl acoperă este infectată, tratamentul constă în curățarea zonei și utilizarea de antiseptice pentru a reduce nivelul bacteriilor. Dacă episoadele de pericoronarită se repetă și extragerea capotei de mucoasă nu facilitează erupția normală a dintelui, se poate recomanda odontectomia.

Leziuni provocate dintelui adiacent: Un molar de minte care nu a erupție complet și care se află într-o poziție incorectă poate afecta dinte vecin, cum ar fi molarul de 12 ani. Aceasta poate duce la resorbția rădăcinilor sau apariția cariilor dentare. Ambele situații slăbesc rezistența dintelui afectat. În acest caz, se recomandă extracția molarului de minte care cauzează probleme celorlalți dinți.

Leziuni carioase: Dacă molarul de minte prezintă distrucții masive la nivelul coroanei sau necesită tratament endodontic dificil din cauza poziției sale distale, se poate recomanda extracția. Aceasta este o soluție viabilă dacă dintelui în cauză nu i se acordă o importanță protetică și are un prognostic rezervat.

Îngrijirea postoperatorie este esențțială pentru a facilita vindecarea și recuperarea adecvată după extracția molarului de minte. Iată câteva recomandări importante:

Evitați periajul și clătirea cu apă de gură în ziua extracției și reluați aceste obiceiuri în ziua următoare. Astfel, veți proteja zona operată și veți evita dislocarea cheagului de sânge care se formează în locul extractiei și ajută la vindecare.

Alegeți alimente cu consistență semilichidă și consumați-le la o temperatură moderată. Evitați alimentele tari, crocante sau condimentate, deoarece acestea pot irita zona operației și pot provoca disconfort.

Este posibil să experimentați durere și umflături după intervenție, mai ales dacă a fost necesară eliminarea unei cantități semnificative de os. Pentru a reduce durerea, medicul vă poate prescrie analgezice sau antiinflamatoare. În anumite cazuri, poate fi necesară și administrarea de antibiotice pentru a preveni infecțiile sau pentru a trata infecțiile existente.

După extracție, medicul va aplica un pansament supraalveolar pentru a absorbi eventualele sângerări și pentru a favoriza formarea și protejarea cheagului de sânge. Este important să mențineți pansamentul în loc cel puțin 30 de minute de la încheierea intervenției.

Dacă medicul a folosit fire de sutură pentru închiderea zonei, va trebui să reveniți după aproximativ 7 zile pentru a le îndepărta. În această etapă, medicul va evalua și starea de vindecare a țesuturilor.

Este esențial să respectați cu strictețe instrucțiunile și indicațiile medicului pentru a asigura o recuperare eficientă și pentru a evita eventuale complicații. Ignorarea acestor indicații sau auto-medicația poate duce la întârzieri în procesul de vindecare și poate cauza probleme suplimentare.

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre toate aspectele legate de extracția molarului de minte și să clarificați orice nelămuriri. Un medic stomatolog cu experiență vă va oferi instrucțiuni personalizate și va monitoriza evoluția dumneavoastră în timpul perioadei de recuperare.

Extracția molarului de minte poate fi o intervenție necesară pentru a evita complicațiile și pentru a menține o sănătate orală optimă. Respectarea îngrijirii postoperatorii și comunicarea cu medicul dumneavoastră sunt cheia pentru o recuperare rapidă și fără probleme.