Molarul de minte


Măseaua de minte sau al treilea molar poate apărea de-obicei în jurul vârstei de 17-25 de ani, atât la nivelul arcadei superioare, cât și  inferioare.

Unii oameni nu dezvoltă niciodată molarii de minte, în schimb la alții erup în mod normal– la fel cum au erupt și ceilalți molari – fara sa provoace probleme.

Majoritatea persoanelor, însă, dezvoltă al treilea molar în poziții patologice, care nu îi permit să erupă în cavitatea bucală, sau erupe doar parțial.

Pentru a observa cum sunt poziționați molarii de minte, este necesar efectuarea unei radiografii panoramice care va indica numărul acestora și dacă afectează în vreun fel ceilalți dinți.

Un molar de minte afectat poate:

Crește într-un unghi față de următorul dinte (al doilea molar)

Crește într-un unghi spre partea opusă celui de-al doilea molar

Crește pe verticală, în unghi drept față de ceilalți dinți

Crește drept precum ceilalți dinți, dar rămâne blocat în interiorul maxilarului

Cele mai frecvente problem associate molarilor de minte sunt:

Durerea

Retenția de resturi alimentare

Inflamarea gingiei

Distrugeri ale dinților vecini sau la nivelul osului

Cariile pe cei parțial erupți

Dezvoltarea unui chist în jurul acestuia

Complicații ale tratamentului orthodontic prin deplasarea dinților adiacenți

Molarul de minte este un dinte ce nu prezintă nicio funcție benefică la nivelul cavității bucale, de aceea este recomandată extracția acestuia înainte de apariția complicațiilor.

Înainte de extracția molarului, medicul dentist va efectua o anestezie locală pentru a înlătura orice fel de durere ce ar putea apărea în timpul procedurii.

Pe lângă anestezia locală, se poate apela și la inhalo-sedare, prin care pacientul inhalează oxigen cu protoxid de azot, recomandată mai ales celor anxioși sau cu diverse probleme ce pot îngreuna desfășurarea intervenției chirurgicale de extracție.

În unele situații, este necesară efectuarea unei incizii pentru a îndepărta molarul de minte, după care se va realiza o sutură pentru ca locul extracției să se vindece mai rapid și fără complicații.

De asemenea, molarii care sunt în poziții nefirești, vor trebui secționați și îndepărtați fragment cu fragment.

După ce molarii de minte au fost extrași, viteza de recuperare depinde de gradul de dificultate al extracției (o simplă extractie a unui molar pe deplin erupt se va vindeca mai repede decat in cazul unui molar inclus).

Indicatii postextractionale:

După finalizarea extracției, urmați sfaturile medicului dentist, care vă poate recomanda:

Nu spălați si nu clătiți gura în primele 24 de ore de la extracție, după acest timp vă puteți întoarce la igiena orală obișnuită a dumneavostră.

În cazul apariției durerilor post-extracționale, luați medicamentele prescrise de medicul dentist, care pot include și antibiotice în cazul unei intervenții mai complicate.

Zona din jurul extracției se poate edemația în primele 2- 3 zile. O pungă cu gheață vă poate ajuta să reduceți edemul acestei zone.

Pentru următoarele 3 zile evitați consumul alimentelor dure, acidulate și a lactatelor, iar lichidele se vor bea la temperatura camerei.

Dacă s-a realizat o incizie cu sutură, va fi necesar îndepărtarea firelor la 7-14 zile de la intervenție, în caz că acestea nu sunt resorbabile.

De asemenea, este bine să evitați fumatul și bauturile alcoolice pentru câteva zile