Un tratament de canal înseamnă o curățare a camerei pulpare și a canalelor rădăcinii unui dinte, care poate determina inflamarea țesuturilor din jur.
De obicei, acest tratament are drept scop, recuperarea dintelui și îndepărtarea durerii.
Este normal să experimentați un disconfort blând spre moderat câteva zile după o astfel de procedură stomatologică.
Totuși, dacă durerea este de nesuportat și vă afectează rutina dumneavoastră zilnică, este necesar să vorbiți cu medicul stomatolog sau endodont.
Uneori, pot apărea complicații, cum ar fi îndepărtarea incompletă a materiei organice alterate, care a intretinut infecția sau o problemă cu materialul utilizat pentru tratamentul de canal sau o fisură în dinte, toate acestea putând cauza dureri severe.
În trecut, tratamentele de canal erau extrem de dureroase. Acesta este și motivul pentru care oamenii evită uneori astfel de proceduri.
Medicii dentiști, însă, au acum măsuri de ameliorare a durerii care pot fi utilizate pentru a reduce intesitatea disconfortului pe care il puteți resimți în timpul procedurii.
Înainte de începerea tratamentului, medicul dentist va aplica un anestezic local cu rolul de a reduce la minim durerea. Este posibil să simțiți o ușoară presiune pe durata curățarii canalelor, însă nu durere.
În timpul procesului de curățare, medicul dentist face o deschidere în coroana dintelui și curăță pulpa afectată din interiorul camerei pulpare si a canalelor radiculare. După această procedură veți simți un disconfort, în special la atingere, iar orice durere și sensibilitate ce apare ar trebui să se estompeze în câteva zile.
Pentru a îndepărta și aceste dureri moderate, puteți administra un analgezic, dar vă rugăm să, consultați medicul înainte de a lua aceste medicamente pentru a vă asigura că nu interacționează cu anumite suplimentele sau alte medicamente pe care le luați deja.
În cazul durerilor severe este posibil să aveți nevoie de o repetare a tratametului endodontic pentru a ușura durerea și pentru a păstra dintele. Retratarea este suficientă pentru a îndepărta durerea și disconfortul în majoritatea cazurilor, dar există și situații în care cea mai bună opțiune este extracția dintelui.
Medicul dentist vă poate explica, pe deplin, avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni și care este cea mai bună alegere pentru dvs.
În funcție de tipul de substanță folosită la tratamentul de canal sunt diverse modalități ce pot ajuta la atenuarea durerii dupa un tratament de canal recent efectuat.
Aplicărea unei coroane de acoperire pe dintele supus tratamentului endodontic este solutia ideala, deoarece, pe masura trecerii timpului, dinții devitali se închid la culoare și devin friabili, casanți, cum este sticla – existând astfel riscul ca aceștia să se spargă.
Este important de luat în considerare următoarele sfaturi:
Nu mâncați alimente prea dure, mai ales pe dintele care a suferit un tratament de canal.
Periați dinții cel puțin de două ori pe zi. Asigurați-vă că efectuați mișcările corecte de periaj pentru a vă curăța dinții. Aveți grijă specială în jurul dintelui recent tratat. Puteți utiliza o periuță cu perii moi.
Folosiți ața dentară o dată pe zi pentru a preveni infecțiile viitoare.
Reduceți cantitatea de alimente și băuturi cu conținut crescut de zahăr pe care le consumați.
Vizitați medicul dentist de cel puțin 2 ori pe an pentru a vă menține dinții sănătoși și fără complicații, evitând alte tratamente de canal.