În timpul unei sarcini, este normal ca nivelul hormonilor să crească necontrolat. Cu toate acestea, este important să știți că aceste niveluri hormonale fluctuante pot afecta negativ sănătatea dumneavoastră dentară.
O parte dintre femei reușesc să evite orice dificultate dentară suplimentară în timpul sarcinii, dar nu veți știi nicodată în ce categorie vă încadrați.
În cazul în care vă confruntați cu o problemă dentară care poate duce la extracția dintelui respectiv, medicul stomatolog trebuie să fie conștient de orice modificări sistemice apărute în timpul sarcinii care poate duce la mai multe probleme în practica dentară.
Modificările hormonale în timpul sarcinii determină multe femei însărcinate să aibă probleme care, în mod normal, lipsesc înaintea sarcinii.
Acest lucru poate fi marcat cu sensibilitate crescută a zonei gingivale la iritație. Când apare o problemă parodontală în timpul sarcinii, extracția dinților poate fi necesară datorită mobilității dinților.
Cel mai bun moment pentru extracția dinților este în al doilea trimestru
Primul trimestru. Procedurile dentare nu sunt de obicei efectuate în primul trimestru decât dacă este o urgență. Perioada de la a treia până la a opta săptămână este perioada în care organele critice se dezvoltă la copil. Orice medicament sau stres datorat extracției dinților pot afecta creșterea fătului.
Al doilea trimestru. Al doilea trimestru este cea mai sigură perioadă pentru extracția dinților. Până în acest moment, fătul trebuie să fi crescut considerabil. Cu toate acestea, medicul stomatolog va lua mai multe măsuri pentru a vă simți confortabil și pentru a evita orice probleme.
Când sunteți așezat în clinostatism sau într-o poziție înclinată, aceasta poate duce la scăderea tensiunii arteriale datorită presiunii exercitate de făt pe vena cava inferioară (o venă mare). Prin urmare, medicul stomatolog vă va menține într-o poziție cât mai verticală pentru a preîntâmpina acest incident.
Înainte de extragerea dinților, pacientului i se administrează anestezie locală – de obicei lidocaină sau novocaină. Este un medicament de categoria B, ceea ce înseamnă că este sigur de utilizat în timpul sarcinii.
Anestezia intră în placentă, dar se filtrează înainte de a ajunge la făt. Dentistul dvs. vă poate oferi o doză mai mică decât în
Al treilea trimestru. Devine dificil pentru viitoare mamă să stea mult timp în aceeași poziție, ceea ce va duce la un disconfort considerabil. Dacă vă confruntați cu durere severă, iar extracția dinților devine inevitabilă, atunci prima lună a ultimului trimestru ar putea fi momentul ideal pentru realizarea acesteia. În timp ce tratamentele de bază, cum ar fi extracția dinților, pot fi efectuate în timpul sarcinii, în general, tratamentele avansate sunt evitate.
Îngrijirea dentară este ceva ce nu ar trebui să ignorați în timpul sarcinii, deoarece este necesar pentru sănătatea dvs. generală. Vizitați medicul dentist în mod regulat și curățați-vă dinții cu atenție, de 2 ori pe zi, adăugând ața dentară și apa de gură în acest proces. Mențineți o rutină orală sănătoasă acasă, astfel încât să puteți trece prin sarcină cu un zâmbet larg.