Hiperplazia gingivală reprezită o creștere anormală a mucoasei gingivale, care poate acoperi parțial sau total coroanele dentare. Această creștere este deseori asimptomatică, lentă și progresivă, afectând în primul rând pe plan estetic pacientul, dar îi poate crea și un disconfort în timpul periajului, al mestecatului și al vorbirii, dacă surplusul gingival acoperă total coroanele dentare.
Există mai multe cauze ale hiperplaziei gingivale care pot fi grupate în patru categorii:
- hiperplazia gingivală inflamatorie
- hiperplazia medicamentoasă
- fibromatoza gingivală ereditară
- cauze sistemice
Hiperplazia gingivală inflamatorie
Aceasta poate fi localizată sau generalizată și este un răspuns inflamator care apare atunci când placa bacteriană se acumulează la nivelul dinților. Acesta este rezultatul faptului că pacientul nu-și efectuează o igienă orală eficientă. Gingiile afectate de această afecțiune sunt adesea moi, roșii și sângerează ușor. Din fericire, această afecțiune se rezolvă, de regulă, cu practici eficiente de igienă orală acasă (periajul dinților, ața dentară) sau printr-o igienizare profesională la medicul dentist.
Hiperplazia gingivală indusă de medicamente
Pacienții care iau anumite medicamente pot dezvolta această afecțiune. Spre deosebire de cea inflamatorie, în astfel de cazuri, țesuturile gingivale apar normale, au o culoare roz pal și nu sângerează ușor. În cazuri grave, gingia poate acoperi complet coroanele dinților cauzând boala parodontală, precum și probleme cu erupția și alinierea dinților.
Mărirea gingivală indusă de medicamente se poate rezolva parțial sau complet atunci când medicamentul este întrerupt. Dacă nu poate fi întreruptă medicația, poate fi efectuată îndepărtarea chirurgicală a excesului de gingie (gingivectomie), dar acest surplus poate reapărea.
Deoarece această afecțiune este oarecum agravată de nivelul acumulării plăcii bacteriene pe dinți, măsurile de igienă orală eficiente vor reduce severitatea.
Fibromatoza gingivală ereditară
Aceasta este o afecțiune ereditară rară care se dezvoltă de obicei în copilărie, deși unele cazuri pot să nu devină evidente până la vârsta adultă. Îndepărtarea chirurgicală a excesului de gingie este adesea necesară pentru a evita afectarea și deplasarea dinților. Este posibil să fie necesare îndepărtări chirurgicale repetate din cauza naturii recurente a acestei afecțiuni.
Cauzele sistemice ale extinderii gingivale
Există numeroase afecțiuni fiziologice și sistemice care pot influența extinderea localizată și / sau generalizată a gingiei, cum ar fi sarcina, dezechilibrele hormonale și leucemia. Mărirea gingivală asociată cu afecțiuni sistemice se rezolvă, de obicei, atunci când este tratată afecțiunea de bază sau, în cazul sarcinii, la nașterea copilului.
Ca și în cazul hiperplaziei gingivale induse de medicamente, măsurile de igienă orală eficiente vor reduce riscul dezvoltării acesteia.
În momentul în care observați schimbări ale mucoasei gingivale, ar trebui să vă programați o vizită la medicul stomatolog pentru o evaluare.
Majoritatea cazurilor de hiperplazie sunt diagnosticate cu ușurință după ce medicul dentist află istoricul dvs. medical amănunțit și efectuează un examen oral. În cazuri rare, alte teste, cum ar fi analizele de sânge sau o biopsie, pot fi necesare pentru a determina cauza exactă a hiperplaziei gingivale.
Tratamentul depinde de cauza de bază. Gingivita se poate îmbunătăți printr-o igiena orală bună, folosirea apelor de gură antiseptice, utilizarea tratamentelor cu ultrasunete, iar în cazurile mai grave se va recurge la gingivectomie.