Tratamentul pentru cancer implică de obicei o combinație de chimioterapie, radiații și / sau intervenții chirurgicale.
Pe lânga efectul benefic pe care îl au asupra tumorii canceroase, aceste terapii implică și o serie de efecte adverse asupra organismului. Una dintre aceste consecințele nefericite este dezvoltarea unor afecțiuni orale dureroase, cunoscute sub denumirea de mucozită orală.
Mucozita orală se referă la un proces inflamator, eroziv și / sau ulcerativ în interiorul cavității orale care poate provoca dureri severe și dificultăți în alimentație, putând avea un impact sever asupra calității vieții unei persoane, a aportului nutrițional și a continuării tratamentului pentru cancer.
Chimioterapia și radioterapia localizată în doze mari pentru regiunea capului și gâtului (pentru tratamentul cancerului prezent la acest nivel), sunt principalii factori de risc pentru dezvoltarea mucozitei orale.
Aceste tratamente vizează în mod eficient celulele canceroase care se divid rapid, dar, de asemenea, afectează în mod inadecvat celulele sănătoase normale care se transformă rapid, cum ar fi mucoasa bucală din interiorul cavității orale.
Mucozita orală începe de obicei cu o înroșire și inflamare a mucoasei orale (de exemplu, pe interiorul buzelor sau pe pereții interiori ai obrajilor), care poate fi sau nu dureroasă pentru persoana în cauză. La unele persoane, pot apărea ulcerații, depinzând de tipul de tratament utilizat de pacient. Ulcerațiile pot provoca dureri severe individului.
Perspectiva pentru mucozita orală pe termen lung este destul de bună, deoarece majoritatea leziunilor dispar în 2-4 săptămâni de la oprirea chimioterapiei sau a radiațiilor.
Cu toate acestea, este esențial să gestionați această afecțiune atunci când este prezentă, pentru a evita întreruperea terapiei cancerului. Tratamentul include medicamente pentru durere, îngrijire orală și nutrițională adecvată.
Din păcate, există foarte puține lucruri care pot fi realizate pentru a preveni apariția mucozitei.
Cu toate acestea, există câteva măsuri pe care le puteți utiliza pentru a vă minimiza riscul. Când este posibil, dinții cu margini ascuțite sau restaurările dentare inadecvate trebuie tratate de către medicul dentist înainte de a fi supus terapiei pentru cancer.
Având o sănătate a dinților și a mucoasei dumneavoastre orale vă poate îmbunătăți șansele de a evita complicațiile. În timpul terapiei cancerului, este important să vă mențineți o igienă orală bună. În cele din urmă, ar trebui să vă întrebați medicul oncolog dacă există medicamente sau protocoale noi prin care puteți să vă reduceți riscul d eapariție a mucozitei orale.
Disconfortul creat de mucozita orală poate fi redus prin următoarele moduri:
- Evitarea lucrurilor care pot irita mucoasa (fumatul, alcoolul, alimentele dure, acide sau picante);
- Menținerea unei igiene orale bune;
- Clătirea cu apă sărată și ape de gură cu aplicare topică;Medicamente pentru combaterea durerii
Mucozita orală poate provoca dureri severe și probleme privind alimentația, ceea ce poate duce la depresie la unele persoane.
Aceste probleme pot fi complicate de xerostomia asociată și de modificări ale gustului care pot duce la anorexie, pierderea în greutate și slăbiciune din cauza alimentației precare.
Inflamarea severă și vătămarea mucoasei bucale crește, de asemenea, șansele altor infecții ale cavității bucale și corpului.