În timp ce îngrijirea dinților este importantă, mulți oameni uită valoarea îngrijirii gingiilor, ca parte a unui regim important de igienă orală. Ele sunt fundamentul unei cavități orale sănătoase și, dacă nu aveți grijă de ele, sunteți cu adevărat expuși riscului apariției unor probleme de sănătate orală. Deoarece gingiile oferă un sprijin important pentru dinți, este necesar să acționați dacă observați o sângerare a acestora.
Există diferite motive pentru care gingiile pot începe să sângereze în timpul periajului sau spontan, unele fiind temporare și altele sunt mai îngrijorătoare.
Sângerarea gingiilor este cel mai adesea cauzată de placa dentară acumulată și de milioanele de bacterii de la nivelul acesteia – situându-se la limita dintre dinte și gingie, putând evolua către gingivită. Gingivita, o formă ușoară de boală a gingiilor, poate necesita tratament și o igienă bucală îmbunătățită pentru a ajuta la eliminarea acesteia. Când apare gingivita, gingiile pot deveni inflamate, sensibile și uneori pot apărea sângerări în timpul periajului. Dacă nu este tratată, poate duce la o formă mai gravă de boală a gingiilor numită parodontită.
De asemenea, medicamentele anticoagulante pot fi una dintre posibilele cauze ale sângerării gingiilor. Aceste medicamente scad capacitatea sângelui de a se coagula, ceea ce poate duce la sângerări mai ușoare. Anunțați medicul dentist despre experiența dvs. și despre orice medicament pe care vi-l administrați.
Schimbarea rutinei de folosire a aței dentare poate duce la o sângerare a gingiilor. De exemplu, dacă nu v-ați amintit să folosiți ața dentară în câteva zile sau dacă ați început să folosiți ața dentară mai frecvent pentru a ajuta la îndepărtarea alimentelor și a plăcii dentare dintre dinți, atunci este posibil să observați unele sângerări. Acest lucru ar trebui să se clarifice în decurs de o săptămână. Dacă continuați să sângerați și după această perioadă, ar trebui să vă programați o vizită la medicul stomatolog pentru ca acesta să afle cauza sângerării, precum și pentru a vă realiza o demonstrație a cum se utilizează ața dentară.
Trecerea de la o periuță de dinți cu perii moi la unii mai duri poate duce, de asemenea, la gingii care sângerează. Încercați să vă întoarceți la o periuță cu perii mai moi sau medii și discutați cu medicul dentist despre periuța de dinți potrivită pentru dvs. la următoarea întâlnire.
Sângerarea sau imflamarea gingiilor poate fi un semn de avertizare al apariției diabetului de tip 1 sau 2. Când aveți această boală, cavitatea dvs. orală nu este la fel de puternică în combaterea germenilor, deci este mai probabil să aveți infecții care să ducă la o boala a gingiilor. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge, care se asociază cu diabetul, fac ca organismul să se vindece mai greu, ceea ce poate agrava boala gingivală.
Unele femei însărcinate prezintă imflamarea gingiilor și sângerări în timpul periajului. Aceasta este cunoscută sub numele de gingivită de sarcină. Modificările hormonale din timpul sarcinii modifică răspunsul organismului la bacteriile care cauzează boala gingiilor. După naștere, aceste simptome ar trebui să dispară, mai ales dacă urmați o igienă orală corectă.