Ce poate observa medicul stomatolog doar după examinarea cavității orale


Poate cavitatea ta orală să fie o fereastra în care să se reflecte sănătatea generală?

Se cunoaște faptul că este unul dintre primele locuri din corpul tău care poate indica dacă ești bolnav sau ai o problemă de sănătate generală. Din acest motiv, controalele dentare periodice sunt o parte importantă a menținerii sănătății și stării de bine.

Cavitatea bucală găzduiește diferite tipuri de bacterii. O parte dintre acestea, dacă sunt lăsate să se dezvolte și să se multiplice, pot provoca probleme de sănătate sau pot înrăutăți condițiile pe care le aveți deja. În cea mai mare parte, dacă aveți grijă de sănătatea dumneavoastră orală prin spălarea dinților în mod regulat, veți putea împiedica bacteriile dăunătoare să vă afecteze.

Așadar, o vizită la stomatolog poate fi mai importantă decât credeți, acesta putând depista anumite probleme de sănătate, cum ar fi:

Bolile generale

Cancerul oral – Uneori, cele mai grave condiții sunt cele mai greu de observat. Oricât de mult credeți că vă cunoașteți cavitatea orală, un medic ar putea avea mai multe șanse să găsească o zonă de culoare diferită sau o denivelare neobișnuită care poate fi potențial canceroasă. Adesea, o depistare a cancerului oral face parte dintr-o vizită standard la medicul stomatolog.

Bolile de inimă –  Studiile au arătat că bolile gingivale și inflamarea acestora sunt asociate cu un risc mai mare pentru infarct și accidentul vascular cerebral. Dacă aveți în familie un istoric de astfel de boli sau prezentați factori de risc (hipertensiune,etc.), acordați o atenție deosebită gingiilor dvs. și practicați o bună igienă orală.

Infecția sinusurilor – Deoarece maxilarul și dinții superiori sunt în apropierea sinusurilor, durerile de dinți pot fi de fapt presiuni ale sinusului dintr-o infecție.

Diabet – Un număr de pacienți cu pierderi osoase bruște, abcese orale frecvente și / sau boală gingivală sunt diagnosticați cu diabet, mulți neștiind că prezintă această afecțiune

Osteoporoza – Aceasta poate fi observată prin retragerea gingiei și dezgolirea rădăcinilor dinților, pe lângă aște semne și simptome.

Tulburările alimentare – anorexia și bulimia sunt printre cele mai cunoscute tulburări, iar efectul acestora asupra oraganismului se poate observa și la nivelul cavității orale. Persoanele care suferă de aceste tulburări, pot prezenta eroziuni ale smalțului, gingii inflamate, xerostomie.

Consumul băuturilor acidulate și al alcoolului – prin exagerarea consumului acestora, smalțul dinților poate fi afectat de aciditatea sucului sau apariția xerostomiei, iar această lipsă de salivă cauzată de alcool, poate duce la apariția cariilor.

Stresul/ anxietatea – Vă roadeți unghiile? Scrâșniți din dinți? Aceste obiceiuri și altele vă pot afecta structura dură a dinților. Stresul poate afecta sănătatea noastră pe mai multe planuri, de aceea e important să-l reducem cât de mult putem.

Toate aceste afecțiuni pot duce la probleme grave dacă nu sunt depistate din timp și nu se acționează corespunzător pentru limitarea sau stoparea acestora.

De aceea, este important să acordăm o atenție deosebită sănătății noastre, atât cea generală, cât și cea orală. Controalele la 6 luni trebuie efectuate regulat, iar igiena orală trebuie respectata zilnic.