Cum alegem pasta de dinti pentru bebelusi si copii


Igiena dentară a sugarilor.

Pediatrii recomandă curațarea gingiilor sugarilor, cu mult înaintea apariției primilor dinți de lapte, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor. Facem asta nu cu o periuță de dinți ci cu un tifon steril pe care îl umezim și il înfășurăm pe deget, după ce am spalat mainile în prealabil și cu delicatețe curățăm gingiile și limba copiilor.

După apariția primului dinte, în jurul vârstei de 6 luni, un pas important ar fi o prima consultație la stomatolog pentru a începe familiarizarea cu medicul, cu scaunul stomatologic, cu mediul din cabinet și a începe educarea lui în acest sens. Dacă va deveni o normalitate pentru el mersul la dentist, nu va dobândi frica și va putea preveni afecțiunile dentare și gingivale.

Apoi, tot de la apariția primului dinte, începem să folosim pasta de dinți.

Până la varsta de 2-3 ani, când cel mic poate învăța să scuipe pasta de dinți, ideal ar fi să folosim o pastă fără fluor.

Sunt recomandate pastele cu 0,500-1000 ppm* fluor. Sub nicio formă nu trebuie să depașim 1000 ppm*!

Există mai multe opinii contra folosirii fluorului pe motiv că ar pune în pericol sănătatea, însă cei care susțin asta nu au o bază științifică solidă. Fluorul nu sperie pe nimeni în mediile academice.

Există numeroase studii efectuate care confirmă ca fluorul are efecte evidente în prevenția cariei dentare. În schimb, este bun doar în cantități potrivite, excesul fiind total contraindicat deoarece este toxic pentru organism, putand avea efecte dăunatoare asupra oaselor și rinichilor și, în același timp, poate afecta și sistemul nervos și țesuturile musculare, provocând tulburări funcționale.

La nivelul dinților, depășirea cantității de fluor tolerată de organism pe o perioadă îndelungată, duce la apariția fluorozei dentare; afecțiune ireversibilă. Apare cel mai frecvent la copii prin înghițirea pastei de dinți/a apei de gură în timpul igienizarii orale.

La copii apare dacă în primii ani de viață aceștia ingerază o cantitate de F>1mg/l de apa. Din cauza interactiunii fluorului cu procesul de calcifiere al smalțului, acesta devine poros și opac.

Din aceste considerente, pentru a preveni înghițirea unei cantități prea mari de fluor, pasta de dinți pe care o vom folosi va fi de dimensiunile unui bob de orez, nu mai mare!

Pe măsură ce apar alți dinți, vom crește cantitatea de pastă de dinți, ajungând la dimensiunea unui bob de mazăre, când copilul are toți dințișorii.

Încă de când e mic, e vital să vadă gestul de a peria dinții pentru a reuși să formăm obiceiul acesta la care, mai tarziu, vom adauga tehnica corecta de periaj (regula de la roșu la alb**).

E foarte important să educăm copilul să perceapă spălatul pe dinți ca pe o normalitate, sa devină rutină.

Nu facem greseala ca, odată ce copilul începe să se spele singur pe dinți, să nu îl mai spălăm și noi!
Trecerea de la spălatul de către părinte la spălatul singur se face pe parcursul unor ani.
La început copilul ”se joacă” mai mult decat se spală pentru că nu are îndemanarea necesară să se spele temeinic, neasistat.
De aceea, după ce a terminat de spălat, revenim noi, asigurându-ne că dințișorii au fost curățați corespunzător.
Vom reveni asupra periajului lor până când acesta va învăța să-și lege singur șireturile.
Se consideră că, dacă are îndemânarea necesară să își lege singur șireturile, e capabil să se și spele singur pe dinți. Chiar și atunci, bine ar fi să verificăm până când ne asigurăm că se descurcă.
Cea mai sigură modalitate de a verifica corectitudinea periajului dentar se face în cadrul vizitei la medicul dentist, astfel:
Copilul este rugat să se spele pe dinți după care sunt folosite revelatoarele de placă bacteriană.

Recomandări
  • Schimbați din când în când pasta de dinți.
  • Atenție la pastele îndulcite cu aspartam care e foarte toxic în cantități mari.
  • Evitați pastele de albire și cele cu microparticule abrazive fiind agresive pe termen lung.
  • Periați dinții cu fermitate, dar nu intempestiv pentru a proteja gingiile.
  • Aveți grijă la dietă(limităm dulciurile).
  • Periaj de 2 ori pe zi la 20-30 de minute dupa masă.
  • Vizite regulate la dentist pentru fluorizări, sigilări, prevenție și pentru conștientizarea faptului că trebuie să aibă grijă de dinții lui.

Toate aceste măsuri sunt suficiente încât să nu fie nevoie să oferim copiilor suplimente cu fluor.

* ppm = parti per milion
** regula periajului dentar de la rosu la alb =  se incepe a se peria de la gingie catre varful dintilor, niciodata invers!