Alegerea periuței de dinți ortodontice


Odată ce dinții sunt îndreptați cu ajutorul aparatului ortodontic și acesta este îndepărtat, este mai ușor să acționați cu periuța sau alte dipozitive de curățare la nivelul plăcii bacteriene de pe suprafața dinților, cât și interdentar. Dar, în timpul utilizării aparatului dentar, placa și particulele alimentare au locuri suplimentare în care să se acumuleze și să staționeze.

Aparatele dentare metalice, încă cele mai comune, sunt formate din două părți: brackeții și arcul. Brackeții se atașează la dinte cu un material de legătură coeziv, în timp ce arcul îi conectează între ei, astfel încât acestea să poată deplasa treptat dinții într-o poziție mai dreaptă. Rețineți că mâncarea poate fi prinsă între arc și brackeți, astfel încât o periuță de dinți eficientă ar trebui să poată disloca aceste resturi.

Nu există niciun indicator științific actual care să arate care periuță de dinți este cea mai bună pentru a scăpa de placa bacteriană. Mai degrabă, periajul zilnic și atent este cel mai important, indiferent dacă sunteți sau nu purtătorul unui aparat ortodontic. De asemenea, unul dintre cele mai importante aspecte este să alegeți o periuță care se potrivește nevoilor dvs. specifice – în acest caz, aceasta trebuie să pătrundă în acele locuri greu accesibile, ascunse de aparatul dentar. Se recomandă ca capul periuței dvs. de dinți să fie suficient de mic încât să ofere un acces facil la toate zonele cavității bucale, a dinților și gingiilor.

Aparatele dentare pot crea disconfort, mai ales atunci când sunt puse pentru prima dată, precum și după ajustări la elementele caomponente ale acestuia. Așadar, limitarea disconfortului și a iritațiilor este la fel de importantă ca periajul adecvat atunci când decideți ce periuță de dinți să folosiți. Caracteristicile de care trebuie să se țină cont în alegerea periuței sunt:

Mărimea mânerului periuței. Mânerul de mărime potrivită vă poate ajuta să prindeți periuța mai ferm. Dacă alegeți o periuță pentru copilul dvs., mânerul ar trebui să fie mai mare pentru a le permite mai mult control asupra fiecărei mișcări efectuate.

Perii moi, din nailon. Periuțele cu peri duri pot uza smalțul și pot leza gingiile care ar putea fi deja inflamate din cauza unei ajustări recente a aparatului. Periuțele cu perii moi pot curăța la fel de eficient fără acest inconvenient.

Peri rotunzi. Perii cu capăt rotunjit pot proteja mai bine țesutul oral de deteriorări.

De asemenea, un alt aspect care trebuie luat in considerare, este utilizarea periuțelor interdentare, care pot îndepărta resturile dentare și placa bacteriană din spațiile dintre dinți, precum și din spațiul dintre arc și dinte. Acestea se comercializează în diferite mărimi și cu mâere de forme variate, astfel încât să le alegeți pe cele potrivite nevoilor dumneavoastră.

O altă variantă sunt și periuțele electrice care pot avea opțiuni de utilizare special create pentru persoanele care poartă aparat ortodontic.

Indiferent pentru ce periuță de dinți optați, utilizați-o de cel puțin 2 ori pe zi, dacă nu după fiecare masă, pentru că resturile alimentare pot râmâne mult timp blocate între componentele aparatului dentar, favorizând apariția cariilor.