Gigivostomatita herpetică


Majoritatea părinților asociază sănătatea orală a unui copil în principal cu cariile sau obiceiurile de periaj. Cu toate acestea, sănătatea bucală este legată de sănătatea noastră generală în multe feluri, dincolo de o igiena dentară bună.

Gingivostomatita, cunoscută și sub numele de gingivostomatită herpetică primară, este o infecție extrem de contagioasă a cavității orale și a țesuturilor conexe. Această infecție afectează în primul rând copiii sub vârsta de 6 ani. În majoritatea cazurilor, este implicat virusul herpes simplex tip 1, dar poate apărea și în urma infectării cu virusul coxsackie.

Gingivostomatita poate fi dificil de recunoscut de către părinți, deoarece apare adesea în același cadru și cu dureri și iritabilități similare cu cele ale erupției dinților. Majoritatea cazurile sunt asimptomatice, însă în cele grave, simptomele frecvente pot include:

Leziuni mici de culoare roșie sau cenușie pe interiorul obrajilor, gingiilor, limbii sau palatului moale – depinde de tipul de virus sau bacterie responsabil

– Halena fetida, respirație urât mirositoare

– Lipsa poftei de mâncare din cauza durerii

– Febră

– Disconfort general și iritabilitate

– Gingiile inflamate care pot sângera în timpul periajului normal

Pacienții care suferă de gingivostomatită acută cu simptome trebuie sfătuiți să se odihnească, să bea multe lichide și să urmeze o dietă cu alimente moi suplimentată cu vitamine. Deshidratarea poate apărea la copii, dacă nu sunt ținuți sub control și încurajați să bea lichide în cantități potrivite pentru aceștia.

Deoarece gingivostomatita este cauzată de un virus și nu de bacterii, antibioticele nu vor ajuta de obicei pacienții să facă față acestei infecții. Se recomandă analgezice ușoare pentru a ajuta la gestionarea durerii și medicamente antivirale, însă acestea trebuie administrate doar sub prescripția medicului. Deoarece această afecțiune este extrem de contagioasă, trebuie luate măsuri eficiente pentru a preveni transmiterea către alții prin contact direct. Gingivostomatita se răspândește prin salivă și prin atingere leziunilor, astfel încât este important să nu permiteți copiilor cu această afecțiune să împartă jucării sau obiecte personale.

Continuați să practicați o igienă orală bună copilului dvs. care se confruntă cu această infecție. Cu toate că periajul poate fi unul dureros pentru copil, dacă nu faceți acest lucru, se pot agrava simptomele – deci, chiar dacă această acțiune poate crea disconfort, menținerea cavității orale curate este importantă pentru a ajuta la grăbirea vindecării și chiar la prevenirea cazurilor viitoare.

Deși un focar acut poate fi destul de deranjant, în special pentru un copil, este important să ne amintim că aceste infecții virale pot fi tratate cu ajutorul unui profesionist din domeniul sănătății. Ar trebui să vă consultați întotdeauna cu medicul dumneavoastră și cu medicul dentist pentru a vă asigura că obțineți un diagnostic adecvat și un plan de tratament eficient.

După lupta inițială a pacientului cu gingivostomatita herpetică, virusul va continua să stea latent în corp – chiar dacă pacientul a luat medicamente antivirale. Deși în prezent nu există vaccinuri pentru prevenirea infecțiilor cauzate de herpes simplex, există modalități de a gestiona focarele de virus și de a preveni răspândirea stării contagioase.