Limba geografica. Glosita benignă


Limba geografica. Glosita benignă

limba geograficaLimba geografica sau glosita benigna migratorie este o conditie benigna care apare foarte rar, la 2-3% din populatie.

Desi zona afectata de obicei este limba, totusi si alte regiuni ale mucoasei pot fi afectate. Apare mai des la pacientii cu psoriazis si limba fisurata.

A primit numele de limba geografica de la faptul că modelul de pe suprafaţa limbii sugerează o hartă cu zone neuniforme – unele în relief (pot fi rosiatice si/sau cu mucus), altele plate. Cum apar aceste… forme de relief? La un moment dat, pe anumite zone ale limbii se produc pierderi (reduse) de papile. Aceste suprafeţele plate, “dezgolite”, sunt cele care receptează mai intens gustul alimentelor, arsura, iuţeala etc.

Se poate asocia uneori cu:

– stresul sau consumul lactatelor;

– aspect fisurat lingual

– manifestari de atopie

 

Patogenie si cauze

Cauza aparitiei limbii geografice nu este certa. Sunt însă „suspectate” ereditatea şi carenţele de vitamine din complexul B în organism.

 

Semne si simptome

Limba geografica poate afecta toate grupurile de varsta dar predomina la adulti.

Desi in cele mai multe cazuri pacientii sunt asimptomatici, totusii unii raporteaza sensibilitate la alimente fierbinti sau condimentate. La ingerarea alimentelor calde sau iuti pacientii pot prezenta senzatie de arsura sau iritatie a limbii.

 

Diagnostic

Nu este necesara terapia deoarece conditia este benigna si aparent asimptomatică.

Diagnosticul diferențial se face cu urmatoarele afeciuni: arsurile chimice, cancerul mucoasei orale, candidoza, stomatita de contact, limba fisurata, placi de psoriazis.

Tratament

Nu este o boala contagioasa si nu se transforma in cancer si poate sa dureze luni sau chiar ani. Nu exista un leac sigur, de cele mai multe ori aceasta boala dispare de la sine.

 

Recomandări

Aportul de suplimente pe baza de zinc si Vitamina B sau sau cel de alimente bogate in aceste elemente, cum ar fi: Fasole, pește, carne roșie, cereale integrale, nuci, semințe, spanac, banane,  carne de curcan, avocado, ficat, lactate și brânzeturi, oua, cereale.

# limba geografica                                            # limba geografica

 

Autor articol: Dr. Filcescu Cătălin