Osteoporoza și cavitatea orală


Osteoporoza și pierderea dinților sunt probleme de sănătate care afectează mulți bărbați și femei în vârstă. Osteoporoza este o afecțiune în care oasele devin mai puțin dense și mai susceptibile să se fractureze.

Această boală poate afecta orice os din corp, deși oasele de la șold, coloană vertebrală și încheietura mâinii sunt afectate cel mai des.

Porțiunea maxilarului care ne susține dinții este cunoscută sub numele de proces alveolar. Mai multe studii au descoperit o legătură între pierderea osului alveolar și o creștere a mobilității și pierderii dinților.

Efectele dentare și orale ale osteoporozei tind să afecteze mai mult femeile decât bărbații. Acest lucru este valabil pentru femeile care sunt deja în faza de menopauză, cu excepția cazului în care utilizează în mod regulat o terapie concepută pentru a înlocui hormonii pierduți și a le echilibra.

De asemenea, trebuie menționat că, chiar dacă cineva nu are dinți și nu poartă proteze dentare, efectele osteoporozei pot afecta în continuare sănătatea dentară și orală.

Slăbiciunea și pierderea osoasă pot afecta, de asemenea, crestele osoase care mențin protezele în poziția corespunzătoare, ceea ce duce la proteze ce nu mai pot fi purtate. Unele studiile arată că persoanele care suferă de această boală riscă să necesite proteze noi mai des decât cei care au oase puternice și sănătoase.

Cercetătorii au descoperit că radiografiile dentare au fost extrem de eficiente în distingerea persoanelor cu osteoporoză de cele cu densitate osoasă normală.

Deoarece mulți oameni își văd dentistul mai regulat decât își văd medicul, medicii stomatologi pot ajuta la identificarea persoanelor cu densitate osoasă scăzută și îi pot încuraja să vorbească cu un medic specialist pentru a opri avansarea bolii.

Probleme dentare care pot indica o densitate osoasă scăzută includ mobilitatea dentară, gingiile care se desprind de dinți sau gingiile în retragere și protezele necorespunzătoare.

Este important să anunțați medicul stomatolog despre toate medicamentele pe care le luați. Acest lucru se datorează faptului că anumite medicamente pot influența deciziile de tratament dentar. Medicamentele care ajută la întărirea oaselor au fost asociate cu o afecțiune rară, dar gravă, numită osteonecroză a maxilarului care poate provoca daune severe asupra oaselor maxilare.

Osteonecroza maxilarului poate apărea spontan, dar aceasta apare mai frecvent după procedurile dentare care afectează osul sau țesuturile asociate. De aceea este important să comunicați medicului dvs. orice tratament pe care îl luați.

Dacă urmați un tratament cu bifosfonați nu trebuie să evitați medicul dentist, deoarece riscul de osteonecroză este destul de rar si apare mai ales la pacienții care se tratează și de cancer.

Medicul dvs. dentist vă va îndruma către medicul specialist pentru a lua o hotarâre în ceea ce privește administrarea medicamentelor. Cu cât evitați mai mult programările la stomatolog, cu atât probleme dentare se pot agrava.

Pentru a evita apariția osteoporezei, nu uitați să aveți un stil de viață sănătos, activ, renunțați la fumat și alcool și raportați orice problemă legată de mobilitatea dinților și retragerea gingiilor pentru a identifica mai ușor posibilitatea apariției acestei boli.