Bianca


Dinti patati. Prevenție

dinti patatiPacientul s-a prezentat acuzând disconfortul estetic și funcțional. Ni s-a solicitat o rezolvare rapida pentru îmbunatățirea estetică a grupului incisiv central superior.

La examenul clinic s-a constatat prezența leziunilor carioase profunde și secundare. Prisme de smalț nesusținute, dinți sparti și leziuni cuneiforme.

În urma examenului radiologic am decis refacerea tratamentelor de canal. 

Protezarea a fost apoi realizată cu ajutorul reconstituirilot corono radiculare din zirconiu. 

Coroanele de acoperire alese au fost cele din zirconiu Eco Line.

Pe durata executiei, lucrării protetice, timp de doua săptămâni, pacientul a purtat o mască din PMMA. 

Ceramica este Ivoclar și cimentul folosit este Ketac Cem Plus.

În aceeași măsură în care ne îngrijorăm atunci când descoperim anumite modificări la nivelul pielii sau a oricărui alt organ, la fel dinții și sănătatea acestora trebuie să beneficieze de atenția noastră.

În anumite circumstanțe pot sa apară dinti patati. Aceste modificări de culoare pot avea numeroase cauze. De aceea, controlul periodic și semnalarea modificărilor medicului stomatolog trebuie ține de educația medicală a fiecăruia dintre noi.

Petele pot să apară spontan sau din contră, în timp, culoarea modificându-se gradual. Fiecare dintre acestea sunt semne ce îndrumă spre diferite diagnostice și, implicit, planuri de tratament.

Clasificare

În funcție de mecanismul de apariție și de profunzimea acestora vom clasifica factorii care determină petele dentare în extrinseci și intrinseci. 

Factori extrinseci:
  • Spre exemplu, petele maronii pot fi datorate consumului frecvent de cafea, ceai sau a fumatului. Aceste pete sunt extrinseci, ele afectând doar suprafața externă a smalțului dentar și pot fi înlăturate printr-o ședință de igienizare profesională în cabinetul dentar.

  • Culoarea gălbuie a dinților reprezintă o nuanță pe care cei mai mulți pacienți o găsesc nesatisfăcătoare. De reținut că aceasta poate fi culoarea naturală a dinților, de cele mai multe ori, neputând fi modificată printr-o simplă igienizarea dentară.

  • Stratul de dentină (galben-maroniu) se află imediat sub cel supeficial, de smalț (alb și translucent). Cu cât grosimea smalțului este mai mică cu atât culoarea galbui-maronie a dentinei transpare mai puternic prin smalț.

  • Dinti patati cu negru în proximitatea obturațiilor vechi din amalgam dentar. Amalgamul dentar este un amestec folosit în trecut pentru realizarea obturațiilor dentare. Printre neajunsurile acestui material se numără și faptul că ”tatuează” țesuturile dentare sănătoase, din vecinătatea lui, prin impregnare cu mercur.

  • De asemenea, odată cu înaintarea în varstă culoarea dinților se închide.

Factori intrinseci:
  • Nu întotdeauna petele maronii sunt datorate alimentelor sau fumatului. Uneori, acestea ascund leziuni carioase care, tratate cât mai repede, reduc riscul de extindere și de afectare a structurilor dentare din profunzime.

  • Aportul excesiv de fluor duce la intoxicație acută, cunoscută și sub numele de fluoroză. În primă fază, la doze mici, se manifestă prin pete albe neuniform dispersate, pentru ca în stadiile avansate de fluoroză să devină galbene și chiar maronii. Fluorul se gaseste în apa potabilă cu precădere în anumite regiuni geografice. Aportul extern, prin tablete, este un tratament de fluorizare care previne apariția cariilor, dar poate duce la formarea petelor de fluoroză, procesul fiind ireversibil odată cu încetarea administrării acestora. 

  • Uneori, aceste pete albe pot să fie colorate de către alimentele consumate precum cafea, vin roșu, ceai, fructe de pădure, în nuanțele respective.

  • Tetraciclinele trec prin bariera placentară se concentrează și se depozitează în oasele și dinții fătului combinându-se cu calciul. Perioada de risc este în ultimile două trimestre de sarcină. La copiii expuși la tetraciclina in utero dinții pot fi galbeni și sensibili la carii, putând apărea hipoplazia smalțului și o retardare în creșterea osoasă. Prin urmare, tetraciclinele trebuie evitate dupa primul trimestru de sarcină și la copiii sub 8 ani.

  • Pete albe, cretoase pot să apară în stadiile incipiente ale cariilor dentare, când smalțul este demineralizat. Acizii formați ca o consecință a plăcii dentare, dizolvă smalțul dentar, lăsându-i suprafața mată, albicioasă. În acest stadiu, prin remineralizarea efectuată în cabinetul dentar, procesul carios este stopat și dintele își recapătă luciul natural. 

Tratament

Igienizare profesională în cabinetul dentar constă în detartrajperiaj profesional și air-flow la nevoie.
Air-flow-ul utilizează un amestec de pudră de bicarbonat de sodiu si apă care, aplicate pe dinți cu presiune prin intermediul unui aparat, înlătură eficient petele extrinseci, chiar și pe cele interdentare, zonă mai greu de abordat în general.

Pentru a obține albul dinților dorit de toată lumea, în cazul petelor profunde, trebuie să apelăm la albirea dentară. Rezultate spectaculoase în privința esteticii dentare, rapide și de durată se obțin în albirile profesionale realizate sub atenta supraveghere a medicului stomatolog.

În cazurile complexe, cum e cel prezentat în fotografia alăturată coroanele de acoperire reprezintă soluția optimă.

Controlul dentar la fiecare 6 luni alături de igienizarea profesională pot depista din timp petele, le pot determina cauza iar prin îndepărtarea agentului responsabil și tratament corespunzător, să redea sănătatea și aspectul natural al dinților.