O infecție a glandelor salivare, numită și sialadenită, apare atunci când o infecție bacteriană sau virală afectează glanda sau canalul salivar. Infecția poate fi un rezultat al fluxului redus de salivă, care se poate datora blocajului sau inflamației ductului salivar.
Glandele salivare majore ale omului sunt localizate de fiecare parte a feței, fiind pereche și în număr de trei. Glandele parotide, care sunt cele mai mari, se află la nivelul fiecărui obraz, acestea fiind cele mai frecvent afectate de o infecție salivară.
O infecție a glandelor salivare este de obicei cauzată de o infecție bacteriană. Staphylococcus aureus este cea mai frecventă cauză de infecție a glandelor salivare. Alte cauze ale infecției glandelor salivare includ: Streptococcus viridans, Haemophilus influenzae, Streptococcus pyogenes și Escherichia coli.
Aceste infecții rezultă, în principal, din producția redusă de salivă. Acest lucru este adesea cauzat de blocarea sau inflamația canalului glandei salivare. Virusurile și alte afecțiuni medicale pot reduce, de asemenea, producția de salivă.
Diagnosticul diferential se face cu:
- Oreionul, o infecție virală contagioasă care este comună în rândul copiilor care nu au fost imunizați
- HIV
- Herpes
- un calcul salivar
- un canal salivar blocat de mucus
- o tumoare
- Sindromul Sjogren, o afecțiune autoimună care provoacă uscăciunea gurii
- sarcoidoza, o afecțiune în care apar petice de inflamație în întregul corp
- deshidratarea
- subnutriția
- tratamentul cancerului cu radiații la nivelul capului și gâtului
- igiena orală inadecvată
Majoritatea simptomelor infecțiilor glandelor salivare durează doar în jur de o săptămână, deși unele umflături minore pot persistă câteva săptămâni. Infecțiile acute ale glandelor salivare provoacă rareori complicații.
Simptomele specifice unei infecții a glandelor salivare pot diferi de la o persoană la alta și pot depinde de localizarea și gravitatea lor. Cele mai comune simptome ale unei infecții salivare.
Simptome:
- Durere si roșeață
- Umflarea glandei salivare și a țesuturilor din jurul ei
- Febră și frisoane
- Drenarea la nivelul cavității bucale a lichidului infecțios din glandă
- Dificultăți în a deschide gura, a mesteca sau a înghiți
- Gust neplăcut
Pentru a diagnostica o infecție a glandelor salivare, medicul va analiza antecedentele medicale, va interoga persoana în cauză cu privire la simptomele resimțite și va examina glandele salivare. Testele imagistice precum tomografia computerizată (CT) sau ecografia pot detecta blocaje ale glandelor salivare din cauza calculilor sau tumorilor salivare.
Hidratarea și antibioticele intravenoase pot fi necesare pentru a împiedica o infecție a glandelor salivare să se răspândească în țesuturile profunde ale capului și gâtului sau în fluxul sanguin, ceea ce poate duce la complicații.
Dacă infecția nu răspunde la hidratare și la antibiotice IV după 48 de ore, incizia chirurgicală și drenarea glandei salivare pot fi necesare pentru controlul infecției.
Nu există nicio modalitate de a preveni cele mai multe infecții ale glandelor salivare. Cel mai bun mod de a reduce riscul dezvoltării unei infecții este să beți multe lichide și să practicați o igienă orală bună. Aceasta include periajul dinților și folosirea aței dentare de două ori pe zi.