Rezecția apicală. Indicatii


Ocazional, o procedură nechirurgicală a canalului radicular nu poate salva dintele, iar endodontul dumneavoastră vă va recomanda o intervenție chirurgicală.
Rezecția apicală este o procedură chirurgicală care elimină acea parte a rădăcinii care este localizată în profunzimea osului. În cele mai multe cazuri, acest lucru este necesar atunci când apar infecții ale dinților și se formează un chist în țesutul osos. În timp, dacă problema este ignorată, chistul se poate extinde și la ceilalți dinți sau poate perfora țesutul osos.

Operația de rezecție apicală poate fi aplicată tuturor dinților, inclusiv molarilor. Zona în care se află molarii trebuie evaluată în detaliu de către medicul dentist. În unele cazuri, extracția dintelui poate fi o opțiune mai bună dacă există posibilitatea deteriorării nervilor în timpul procedurii. Lungimea rădăcinii joacă și ea un rol important în operațiile de rezecție apicală. Din nou, extragerea ar putea fi o opțiune mai bună în cazurile în care lungimea rădăcinii va fi prea scurtă după îndepărtarea porțiunii inferioare a rădăcinii.

Când este indicată rezecția apicală?

Când defectele anatomice împiedică curățarea și umplerea corespunzătoare prin tratamentul endodontic clasic sau din cauza calcifierii depuse pe canalul rădăcinii, curbarea severă a rădăcinilor, canalelor radiculare înguste

În restaurarea protezei atunci când retratamentul endodontic nu poate fi efectuat corect, deoarece acesta ar putea compromite coroana dentară la pătrunderea în canalului radicular

În caz de fractură radiculară orizontală cu necroză apicală.

Când există obstrucții ale canalului radicular, cum ar fi bucăți mici de material de restaurare, dispozitive metalice rupte.

Eșecul tratamentului endodontic, cum ar fi tratamentul incomplet, sau depășit, granulom.

Leziuni periapicale severe care nu pot fi rezolvate prin tratamentul canalului radicular.

Rezecția apicală face parte din chirurgia dentoalveolară. Intervenția chirurgicală se efectuează sub anestezie locală sau generală, când pacienții sunt anxioși. Operația se efectuează pe scaunul stomatologic în atmosferă aseptică, cu instrumente și echipamente sterilizate.

O rezecție apicală elimină partea din rădăcină care se află cel mai adânc în osul maxilar.

Țesutul infectat este îndepărtat complet. După îndepărtare, se aplică un material special pentru a închide rădăcina.

În cazul existenței defectelor țesuturilor osoase în urma chiuretajului care nu se vor mai putea recupera, se va recurge la adăugarea structurii osoase artificiale sau a stimulilor de creștere a țesuturilor osoase.

Zona imediată a osului de structură este izolată cu colagen pentru a evita excesul de țesut gingival și creșterea lentă a țesutului osos. Rana este închisă cu fire neresorbabile. Apoi, firele vor fi îndepărtate după 6-7 zile.

După această procedură chirurgicală este bine să urmați sfaturile medicului dvs., astfel, evitați alimentele tari pentru o perioadă, efectuați-vă o igienă orală bună, urmați rețeta cu antibiotice și antiinflamatoare prescrisă, iar dacă simțiți vreun disconfort sau durere adresați-vă medicului dumneavoastră.

Există o singură alternativă la această procedură și aceasta este extracția. Deci, scopul principal al rezecției apicale este de a vă menține vitalitatea dinților. De asemenea, se previne eroziunea osului din cauza inflamației, apariția durerii, stopează răspândirea inflamației și se menține funcționalitatea dintelui în continuare, oferind pacientului confortul dorit în urma acestui tratament.