Mi-au căzut plombele! Ce pot face?


Obturațiile dentare sau plombele nu durează pentru totdeauna și, uneori, acestea pot să cadă. Unele dintre cele mai frecvente motive se datorează:

  • formării unei carii secundare în jurul obturației
  • masticației viguroase
  • mușcarea din alimente dure/tari
  • scrâșnirea dinților (bruxism)
  • traume la dinte sau rădăcină
  • o reacție chimică care slăbește legătura obturației cu dintele

Dacă sesizați că obturația dumneavostră s-a desprins, trebuie să o scoateți din gură cât mai curând posibil, pentru a evita riscul de înghițire a acesteia. Ulterior, primul pas este să apelați medicul dentist pentru a stabili o programare. Între timp, este important să protejați dintele implicat.

Dacă nu puteți ajunge la cabinetul stomatologic, este importat să vă asigurați că nu agravați situația dintelui dvs. Un dinte fără obturație prezintă un mediu benefic pentru ca bacteriile dăunătoare să se înmulțească și să vă distrugă și din dintele rămas. Asigurați-vă că periați zona respectivă ușor și cu atenție. Clătiți cu apă după fiecare masă pentru a vă asigura că eliminați resturile care se pot depune în cavitatea deschisă.

Până la programarea la medicul dentist, este bine să evitați anumite alimente și băuturi care ar putea afecta dintele deteriorat acum că obturația a dispărut. Eliminați alimentele tari sau lipicioase care se pot fixa în locul obturației. Evitați și mâncărurile și băuturile extrem de calde sau reci, deoarece dintele dvs. poate fi sensibil la stimulii termici.

Durata de viață a unei obturații depinde de materialele utilizate și de igiena dentară personală. Medicul stomatolog nu vă poate oferii garanții în ceea ce privește tratamentele stomatologice, deoarece este foarte important cum vă întrețineți dvs. sănătatea orală. Dacă sunteți atent în a vă menține dinții și gingiile într-o stare bună și vă vedeți dentistul în mod regulat pentru controale, obturațiile dvs. pot avea o durată mai mare de viață. De asemenea, și dimensiunea și poziția obturației pot influența timpul acesteia în cavitatea orală.

Când ajungeți la cabinet, medicul dentist va examina dintele afectat și va vedea dacă dintele prezintă o carie secundară, fiind necesar să curețe dentina alterată. Dacă dintele se prezintă într-o stare bună, atunci va fi plasată o altă obturație. Puteți lua în considerare și diferite materiale de obturație.

Dacă structura dintelui rămas nu mai poate susține o nouă obturație, medicul stomatolog vă poate indica tratamentul cu o coroană dentară. În unele cazuri, dacă infecția s-a răspândit în canalul radicular, va fi necesar un tratament endodontic pentru a curăța canalul și a elimina orice risc de răspândire a infecției.

Este important ca atunci când o obturație cade, să nu așteptați mult până vă prezentați la cabinetul stomatologic. Cu cât timpul trece, cu atât puteți agrava situația. Necesitând, astfel, un tratament mai costisitor și mai îndelungat ca ședințe. Nu neglijați nici controalele bianuale la medicul stomatolog, deoarece acesta poate observa în urma unui examen clinic oral sau a unui examen imagistic, dacă este nevoie să refaceți vreo obturație. Se previn astfel incidentele nedorite și complicațiile ulterioare.