Mituri despre aparatul dentar


1. Este costisitor

Costul ridicat al aparatelor dentare este una dintre cele mai frecvente concepții greșite despre acestea. Deși poate fi adevărat pentru unii, fiecare caz este diferit și poate avea nevoie de diferite niveluri de tartament. Acesta este motivul pentru care prețurile pot varia. De asemenea, mai multe cabinete oferă consultații gratuite și opțiuni de plată flexibile pacienților. Cu toate acestea, trebuie să alegeți un tratament potrivit dvs., care să vă aducă rezultatul dorit, indiferent de prețul acestuia, astfel reduceți costuri inutile care ar putea apărea pe viitor datorită alegerii mai puțin corectă făcută la începutul tratamentului.

2. Tratamentul ortodontic nu are beneficii pentru sănătate

Există atât de multe lucruri pe care le poate oferi un tratament ortodontic, dar pe care nu le cunoașteți. Nu numai că ajută la îmbunătățirea aspectului dinților dvs., dar contribuie și la corectarea unor funcții orale. Zâmbetul reflectă sănătatea dumneavoastră orală. Acesta este motivul pentru care este esențial să îl gestionați, inclusiv alinierea dinților. Dinții așezați într-o poziție cât mai corectă reduc riscul ca alimentele să se blocheze între fiecare dinte. Astfel, vă ajută să minimizați acumularea plăcii dentare.

3. Este nevoie ca aparatul dentar să se simtă strâns pentru ca acesta să funcționeze?

În timpul tratamentului, veți simți aparatul dentar diferit. Uneori se va simți strâns, când puteți avea și dureri ale dinților și alteori nu îl veți simți deloc. Dacă nu experimentați nicio presiune la nivelul dinților, nu înseamnă că aparatul dentar nu funcționează, el acționează în continuare și realizează mișcări pentru a aduce dințiii în poziția corectă.

4. Interferează aparatul dentar cu undele radio sau cu electrocasnicele?

Nu. Metalul din care sunt confecționate aparatele dentare nu conduc niciun fel de semnal, este totul sigur.

5. Nu poți mânca normal atunci când porți aparat dentar.

Deși medicii ortodonți vă recomandă să evitați consumul de alimente lipicioase, precum caramelul sau gumă care s-ar putea prinde în brackeți, aparatul dentar nu ar trebui să vă afecteze dieta normală. Alimentele tari, cum ar fi merele și morcovii, pot fi consumate prin tăierea lor în bucăți mai mici, iar bomboanele tari pot fi consumate cu grijă. Aparatul dentar nu afectează consumul alimentelor preferate, doar că trebuie să acordăm o atenție mai mare la mestecatul acestora și la igiena care trebuie efectuată după fiecare masă principală pentru a elimina resturile dintre componentele aparatului dentar.

6.  Rezultatele purtării aparatului dentar sunt permanente. 

Rezultatele apărute în urma purtării aparatului dentar sunt de lungă durată, dar trebuie să depuneți un efort pentru menține aceste rezultate toată viața. Urmați întotdeauna protocolul oferit de medicul ortodont și purtați aparatul de contenție. Acesta are rolul de a împiedica deplasarea dinților către vechea lor poziție. Unele probleme de aliniere pot fi, de asemenea, cauzate de remodelarea naturală a oaselor maxilarului de-a lungul vieții.

În concluzie, acordați o șansă aparatului dentar dacă medicul ortodont vă recomandă un astfel de tratament. Avantajele acestuia le veți putea observa pe viitor când zâmbetul dumneavostră va fi unul frumos aliniat, fără înghesuiri și risc de apariție a cariilor interdentare.