Periaj dentar corect. Tehnica.


Un periaj dentar corect este secretul dinților frumoși și al respirației proaspete.

Periajul dentar este o parte importantă a îngrijirii orale și este esențial pentru prevenirea cariilor dentare și a altor probleme ale cavității bucale. Periajul dentar constă în utilizarea periutei de dinți și a pastei de dinți pentru a curăța suprafețele dintilor și a gingiilor.

Există mai multe modalități de a vă peria dinții, dar cea mai eficientă este metoda de periaj în două faze. În prima fază, se perie dinții în sensul circular exterior al dinților, iar în a doua fază se perie în sensul circular interior al dinților. De asemenea, este important să se acorde o atenție deosebită periajului limbii, deoarece aceasta poate acumula bacterii care pot provoca mai târziu probleme de sănătate.

Este recomandat să vă periați dinții de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, pentru a îndepărta placa bacteriană care s-au acumulat pe dinți în timpul nopții. De asemenea, este important să folosiți o perie de dinți cu fire moi și să schimbați periuta de dinți la fiecare trei luni, sau mai devreme dacă firele încep să se rupă sau să se îndoaie.

Utilizarea apei de gură și a aței dentare poate ajuta, de asemenea, la îndepărtarea resturilor alimentare care rămân în gură după periaj. Apa de gură poate ajuta, de asemenea, la neutralizarea acidității din gură, care poate dăuna smalțului dentar.

În concluzie, periajul dentar este esențial pentru menținerea sănătății cavității bucale. Prin perierea dinților de cel puțin două ori pe zi, folosirea unei perii de dinți adecvate și a apei de gură și a aței dentare, puteți ajuta la prevenirea cariilor dentare.

 

periaj dentar corectPentru o igienă dentară ireproșabilă trebuie îndeplinite următoarele deziderate:

 • Periaj dentar corect
 • Curățarea limbii și a mucoasei bucale
 • Curățarea corectă a spațiilor interdentare, cu ață dentară
 • Folosirea apei de gură
 • Vizite regulate la medicul dentist.
 • Periajul dentar trebuie să facă parte din rutina zilnică a fiecăruia dintre noi.
 • Pentru o gură sănătoasă și un zâmbet frumos, un periaj dentar trebuie făcut de cel puțin două ori pe zi, cu o perie corespunzătoare.
 • Dimensiunea și forma periuței dentare trebuie alese, astfel încât să se potrivească cu gura și cu dinții dumneavoastră, să vă permită să curățați toate zonele, cu ușurință.
 • Înlocuiți periuța de dinți, la fiecare trei-patru luni sau mai devreme, în cazul în care perii sunt tociți.
  O periuță de dinți uzată nu va mai fi eficientă pentru curățarea dinților.
 • Asigurați-vă că pasta de dinți pe care o folosiți este cea optimă. Există o varietate largă de paste dentare, în funcție de scopul urmărit:

  Un periaj dentar corect presupune următoarea tehnică:

  Pentru fețele vestibulare(exterioare) și orale(interioare) ale dinților, plasați periuța într-un unghi de 45 de grade cu gingia.

  Mișcările periajului dentar trebuie să fie blânde, circulare și să acopere întreaga suprafață a dinților.
  Muchiile incizale ale dinților frontali vor fi periate cu mișcări scurte și ferme de dus-întors.
  Mișcările de periaj dentar corect vor fi făcute dinspre coletul gingival, spre muchia incizală, niciodată invers.

  Pentru o respirație proaspătă nu este suficient doar un periaj dentar. Acordați atenție limbii, curățând-o, pentru a elimina bacteriile și celulele moarte de pe suprafața acesteia.

  Deși un periaj dentar corect este cel mai important element al igienei dentare, periajul limbii și curățarea zonelor interdentare, cu ață dentară, nu trebuie neglijate. O parte dintre zonele interdentare sunt, fizic, inaccesibile periuței dentare, curățarea lor făcându-se, exclusiv, cu ața dentară.

  Sănătatea dentară este intreținută de o dietă echilibrată, o igienă riguroasă și vizite regulate la medicul dentist.
  Pentru curățarea profesională a danturii și examene orale periodice, programările la medicul dentist ar trebui să se facă de două ori pe an.

  Consecințele unui periaj dentar incorect:

  • Igiena dentară nesatisfăcătoare (mirosul urât al respirației – halitoză, apariția cariilor dentare),
  • Leziuni cuneiforme (periuțele cu peri duri acționează, în timp, asupra prismelor de smalț, dislocându-le),
  • Leziuni gingivale (nu insistați acolo unde perii nu ajung, folosiți, în schimb, ața dentară),
  • Hipersensibilitate dentară (pastele de dinți, cu efect de albire, nu sunt potrivite pentru dinții sensibili – vor genera hipersensibilitatea acestora),
  • Colorații dentare (pastele cu efect terapeutic, pentru sângerările gingivale, folosite perioade lungi de timp, pot colora dinții, colorațiile sunt reversibile),
  • Gingivita (nu periem dinspre fața ocluzală spre colet niciodată pentru că, astfel, adunăm întreaga placă bacteriană și o îndesăm în șanțul gingival),
  • Arsuri ale gingiilor, ale limbii sau ale mucoasei bucale (folosim numai pasta dentară și apa de gură omologată de Ministerul Sănătății, nu alte substanțe ”din auzite”).