Igienizarea dentară poate fi profesională sau personală
Manopera de igienizare dentara profesionala este realizată în cabinetul stomatologic, de două ori pe an și constă în urmatoarele manopere : detartraj, airflow, periaj și fluorizare.
Acțiunea de igienizare dentara individuală se realizează, de către fiecare persoană, în parte, zilnic, de cel puțin două ori pe zi (dimineața și seara), cu periuța de dinți și cu pasta dentară, dar și cu mijloace auxiliare de igienă dentară: ața dentară, apă de gură, periuțe interdentare, duș bucal și air floss.
Periajul personal trebuie completat, bianual, de o ședință de igienizare dentara realizată în cabinetul stomatologic care cuprinde:
– periaj profesional
– fluorizare (dacă medicul dentist cosideră că este necesară)
– desensibilizare (dacă există sensibilitate dentară)
– prescrierea colutoriilor bucale (dacă starea mucoasei orale o impune)
O igienizare dentara corectă reprezintă prevențiea împotriva gingivitei și a bolii parodontale.
Primul pas în tratamentul gingivitei și al bolii parodontale este manopera de igienizare dentara profesională.
Aceasta constă în curațarea depozitelor dure de tartru supra și subgingival prin detartraj, cu ajutorul aparatului cu ultrasunete sau cu instrumentarul manual.
Suprafetele rezultate dupa detartraj se finisează cu periaj profesional, gume, airflow (jet de bicarbonat de sodiu și apa sub presiune).
Mijloace auxiliare pentru igienizare orala
Acțiunea de igienizare dentara facută, de fiecare dintre noi, este reprezentată de periajul dentar și de folosirea mijloacelor auxiliare de igienă orală:
-
Ața dentară ajută la îndepartarea particulelor greu accesibile dintre dinți care sunt punctul de plecare pentru placa și tartru dentar. Este cea mai bună protecție, alaturi de periajul zilnic, impotriva cariilor, bolilor gingiei și a respirației urât mirositoare.
-
Apa de gură este un antiseptic care previne aparitia cariilor, a gingivitei și a respirației urât mirositoare (halitoza sau halena fetidă) prin îndepărtarea plăcii bacteriene.
Nu inlocuieste periuța de dinți sau ața dentară. Apele de gură pot fi folosite atât în prevenție, cât și în tratament. -
Periuțele interdentare se folosesc pentru igienizarea spațiului interdentar. Aproape jumătate dintre suprafețele dentare sunt reprezentate de fețele interproximale, greu accesibile în timpul periajului dentar.
Prin igienizarea spațiului interdentar se reduce considerabil riscul de apariție a cariei dentare, necesitatea tratamentelor aferente și posibilitatea instalării inflamației gingivale și osoase în jurul dinților igienizați.
În majoritatea cazurilor există contact între dinții alăturați, dar în zona cervicală se formează un spațiu mai larg, determinat de retracția sau atrofia papilei interdentare. În asemenea cazuri se recomandă curățarea zonei respectivă cu periuța interdentară, cu dușul bucal sau cu air floss-ul. -
Determinarea formei și dimensiunii optime a periuței interdentare, recomandarea dușului bucal sau air floss-ului se face de către medicul dentist, deoarece spaţiile interdentare și statusul dentar, lucrările protetice, în ansamblu, variază de la un pacient la altul și se pot modifica considerabil în prezența afecțiunilor gingivale.