Apa de gură. Utilizare. Indicaţii
Apa de gură reprezintă, alături de dușul bucal, de aţa dentară şi de periuţele interdentare o metodă auxiliară de îngrijire a dinţilor.
Deşi neglijată uneori, apa de gură are numeroase indicaţii şi elimină în proporţie considerabilă bacteriile rezidente în special la nivelul mucoaselor şi gingiilor, locuri la nivelul cărora periuţa de dinţi nu ajunge.
Folosită în exces, în concentrație mare, de multe ori pe zi, perioade mari de timp, apa de gură cu clorhexidină poate determina o colorație reversibilă, gălbuie, a dinților.
Câtă apă de gură utilizăm zilnic?
- Pentru o eficienţă maximă, nu trebuie neglijată doza apei de gură. Se recomandă utilizarea a 15ml de apă de gură, o dată pe zi, indicat după periajul dinţilor.
- Dacă concentraţia acesteia este prea puternică, pacientul poate de asemenea să dilueze soluţia într-un pahar cu apă. Concentraţia fiecarui produs se regăseşte scrisă pe etichetă iar medicul sau farmacistul poate indica care din tipurile de apă de gură se pot folosi ca atare sau care necesită diluţia.
- Forma de prezentare este diferită în funcţie de producător, astfel că apa de gură se poate găsi în sticle din care se va turna într-o măsură deja adaptată sau care sunt prevăzute cu pompe. În fiecare dintre aceste cazuri, pacientul va turna sau apăsa pe piston de câte ori este necesar până la obţinerea dozei indicate.
Rolul apei de gură
- Este bine de ştiut că apa de gură nu poate înlocui periajul dentar obişnuit. Pe când periajul îndepărtează placa de la nivelul dinţilor în urma mişcărilor de rotaţie, apa de gură antrenează eliminarea bacteriilor, menţinând igiena cavităţii bucale. Astfel, apa de gură completează protocolul de igienă realizat deja. Bacteriile rezidente în cavitatea orală sunt reponsabile de colonizarea ţesuturilor dentare dar şi a celor moi. La nivel dentar, acestea produc carii iar la nivel mucozal, inflamaţii, leziuni sau iritaţii.
- Eliminarea halenei: mirosul neplăcut al gurii constituie un mare impediment social care afectează atât pacientul cât şi anturajul. Apa de gură este responsabilă de asigurarea unei respiraţii proaspete şi plăcute. Este bine de ştiut că halena poate avea multe alte cauze care necesită un control la cabinetul de medicină dentară. În cazul existenţei acestui semn, în primă instanţă trebuie rezolvată cauza, apa de gură având doar rol protector şi nu curativ.
Variabilitatea produselor în funcţie de conţinut
- Alcool – Pe piaţă există ape de gură cu sau fără conţinut de alcool, în procente variabile. Pacientul trebuie să menţioneze dacă are intoleranţă la acool, pentru a evita producerea de leziuni mucozale.
- Fluor – unele ape de gură au o concentraţie mai crescută de fluor, indicat în special la pacienţii cu risc crescut de carii. Medicul stomatolog trebuie să evalueze şi să ia în considerare fiecare sursă de fluor pe care pacientul o utilizează pentru a evita intoxicaţia, numită fluoroză, care duce la apariţia petelor albe insetetice şi ireversibile la nivelul coroanelor dentare.
- Substanţe chimice – pacienţii care au sensiblitate la anumite substanţe chimice sau doresc să evite absorbţia de elemente conţinute în apele de gură pot opta pentru produsele pe bază de plante, de asemenea eficiente în combaterea bacteriemiei.
Utilizarea apei de gură trebuie sa fie parte integrantă a igienei dentare atât la pacienţii tineri cât şi la cei în vârstă. De reţinut însă că apa de gură doar completează igiena realizată prin periajul dentar, neputând sa îl substituie.