Periuțele de dinți electrice


Periuțele de dinți electrice

În 1954, medicul elvețian, Philippe Guy Woog, a inventat prima periuță de dinți electrică utilizabilă numită Broxodent. Acesta era conectată la priză și a fost inițial creată pentru persoanele cu deficiențe motorii și pentru pacienții ortodontici.

În ziua de astăzi, acestea sunt folosite din ce în ce mai mult de toate categoriile de persoane, fiind recunoscute pentru avantajele pe care le oferă.

Numeroase studii recente au arătat că periuțele de dinți electrice îndepărtează mai multă placă bacteriană comparativ cu o periuță manuală. De asemenea, acestea sunt folositoare și persoanelor cu gingivită.

Un alt avantaj al acestor periuțe este acela că împiedică pacientul să execute un periaj agresiv, cele mai recente periuțe fiind dotate cu senzor de presiune.

Timpul destinat periajului mecanic este mai redus, oferind un randament mult mai bun, reușind a îndepărta până la 75% din placa dentară în circa 1 minunt, spre deosebire de cele clasice – 6 minute necesare pentru a îndepărta aceeași cantitate de placa printr-un periaj manual.
Periuțele electrice au și avantajul unui timer încorporat care anunță utilizatorul prin anumite vibrații specifice că cele 2 minute destinate periajului s-au încheiat.

Periuțele de dinți electrice actuale sunt fără fir. Acestea sunt alimentate de baterii plasate în mânerul periuței. Aceste baterii pot fi detașabile de utilizator și schimbate sau cel mai frecvent sunt fixate intern, fiind reîncărcabile. Cea mai obișnuită durată de viață a bateriei este de aproximativ 14 zile.

Filamentele periuței pot fi dure, moi sau extra-moi, iar dimensiunea capului activ poate fi diferită în funcție de vârsta utilizatorului, mai mare la adulți și mai mic la copii. Acest cap necesită o înlocuire la fiecare 3 luni.

Există câteva categorii de periuțe de dinți electrice. Diferența principală este modul în care capătul activ se mișcă:

Rotație: Capul execută mișcări circulare de la 3000 la 7500 de cicluri pe minut.

Sonic: Acestea folosesc o mișcare laterală la o viteză de aproximativ 10 ori mai mare decât cea a unei periuțe rotative – aproximativ 31.000 de cicluri pe minut.

Ultrasunete: mișcarea rapidă laterală creează vibrații care pot disloca placa dentară.

Ionic: Capul periei nu se mișcă, însă aceasta eliberează un flux de ioni negativi, prin care se schimbă polaritatea dintelui, îndepărtând astfel placa dentară și din zonele mai puțin accesibile unei periuțe normale. Acestea sunt fabricate în Japonia.

Unele periute electrice au aplicatii care va monitorizeaza felul in care va periati pe dinti.
Cu ajutorul acestora puteti vizualiza corectitudinea periajului efectuat si urmari indrumarile pentru a obtine un periaj cat mai eficient.

Tehnica de periaj

Înainte de a pune în funcțiune periuța electrică, pasta de dinți se va întinde cu aceasta pe toate suprafețele dentare, după care se va începe perierea. Este util în a vă împărți cavitatea orală în 4 cadrane astfel: sus, jos, stânga, dreapta.

Acest lucru vă poate ajuta să vă periați fiecare secțiune a dinților. Puteți începe cu oricare dintre cadrane și ar trebui să acordați aproximativ 30 de secunde pentru fiecare cadran în timp ce periați fiecare suprafață a dinților.

Periuța se poziționează într-un unghi de 45֯ față de axul lung al dintelui, iar perii acesteia se mențin cât de mult posibil în contact cu suprafețele dentare pentru a efectua un periaj eficient.

Atât suprafețele externe, cât si cele interne ale dinților trebuie periate.