Materiale pentru faţetări


Materiale fatete dentare

materiale fatete dentareFaţetarea reprezintă metoda indirectă de restaurare a cavităţii orale, în momentul în care dinţii nu au aspectul dorit.

Aceasta se indică în cazul dinţilor care au suferit discromii, modificări de poziţie sau mici traumatisme cu lipsă de substanţă care periclitează estetica şi funcţionalitatea.

Este o metodă modernă de reabilitare orală. Fiind piese protetice care sunt relativ supuse degradării, trebuie respectate o serie de indicaţii după aplicarea acestora.

În funcţie de modul de realizare al faţetelor avem piese realizate direct, în cabinetul stomatologic, de către medicul stomatolog şi piese protetice realizate în laboratorul de tehnică dentară, pe baza unei amprente de către tehnicienii dentari.

Faţetele realizate prin metoda directă nu necesită intervenţia laboratorului de tehnică dentară. Ele sunt efectuate direct în cabinet, de către medicul stomatolog.

Acestea sunt realizate din răşini compozite de o culoare care să se potrivească cu dezideratul tratamentului.

Timpul de execuţie este redus, mai ales numărul şedintelor, fiindcă se elimină etapa în care este nevoie de amprentare. Problemele care pot să apară în timp se referă la duritatea scazută dar şi la posibilitatea de colorare a marginilor materialului compozit.

La intervale definite de timp, aceste faţete trebuie înlocuite.

Faţetele realizate prin metoda indirectă necesită intervenţia laboratorului de tehnică dentară. Medicul stomatolog va şlefui din suprafaţa vestibulară atât cât este necesar pentru a cola faţetele iar mai apoi va lua o amprentă pe care o va trimite laboratorului de tehnică dentară.

Pentru a prefigura aspectul final al faţetelor, medicul poate realiza în cabinet un modelaj din răşini compozite a rezultatului final, pentru a familiriza pacientul cu procedura.

Faţetele realizate în laborator sunt deosebit de fragile şi necesită multă atenţie în momentul manipulării.

Faţetele pot să fie realizate din materiale compozite sau din mase ceramice. Pentru fiecare din aceste două tipuri, există unele situaţii clinice ce ghidează în alegerea materialului.

Faţetele din materiale compozite sunt indicate în cazul care există abrazii şi eroziuni dentare.

Abrazia reprezintă uzura mecanică a dinţilor şi afectează marginile incizale ale dinţilor iar eroziunea reprezintă uzura de natură chimică a dinţilor ce poate afecta orice suprafaţă dentară.

De asemenea, faţetele din compozit se indică în cazul hipoplaziilor dentare.

În hipoplazia dentară, straturile dure nu sunt complet dezvoltate, atfel că dintele apare cu lipsă de substanţă sau cu un smalţ de calitate inferioară.
Faţetele de compozit se indică mai ales atunci când este vorba de defecte mici, hipoplazii reduse sau discromii uşoare.

Faţetele de ceramică au devenit populare datorită avantajelor pe care le prezintă acest material. Anumite situaţii clinice impun alegerea ceramicii ca material pentru execuţia faţetelor.

Dintre acestea, amintim eroziunile severe şi coloraţiile mai intense. Hipoplaziile severe cu cantitate redusă de ţesut dur se pretează faţetelor din ceramică sau, pentru o soluție de durată, coroanelor de înveliş.

De asemenea, pentru închiderea spaţiilor dintre doi dinţi (treme sau diastema) sau pentru corectarea unor anomalii uşoare, faţetele din ceramică devin piesele protetice de elecţie.

Faţetele din ceramică vor avea aspectul coloristic dorit de pacient fiindcă tehnicianul dentar are o gamă largă de selecţie a nuanţelor.

De asemenea, placa bacteriană aderă în cantitate mai mică de suprafeţele ceramice. Faţetele din compozit conservă substanţa dentară dură, nefiind nevoie de un sacrificiu mare de smalţ.

 

# materiale fatete dentare                                                                         # materiale fatete dentare