Fracturile coronare
Dinții sunt structuri dure rezistente, însă la traumatisme aceștia se pot fractura ușor, ducând la apariția unor tulburări atât estetice, cât și funcționale. De aceea, este important să evităm situațiile care ar putea duce la un accident, fie prin căzătură, fie prin agresiune fizică sau chiar prin mușcarea unor alimente tari.
În studiile de specialitate s-a ajuns la concluzia că incisivii sunt frecvent afectați de fracturile coronare (18-22% din toate traumatismele dentare), cu o prevalența de 96% pentru incisivii centrali superiori.
Fracturile coronare se pot produce doar cu lezarea smalțului și/sau dentinei, fără expunerea pulpară, sau dintele poate fi afectat în totalitate și cu implicări pulpare.
Simptome
Nu toate fracturile dentare cauzează simptome. Cele care duc la expunerea pulpei, o pot predispune la o sensibilitate la lichide reci, alimente și bacterii din cavitatea orală. Poate provoca iritații sau infecții pulpare. Acest lucru poate duce la:
Durere la masticație
Efectuați masticația doar pe o parte a cavității bucale pentru a evita disconfortul
Durere ascuțită
Durere provocată de stimuli termici
Durere spontană
Este bine să mergeți la medicul stomatolog cât mai curând posibil după fractura coronară a dintelui pentru a vă putea examina și găsi o soluție de tratament.
Dacă o fractură este mică și nu provoacă disconfort, nu este necesar un tratament, doar dacă pacientul dorește să repare estetica acelui dinte.
Tratamentele pentru dinții fracturați includ:
Atașarea la loc a fragmentului de dinte rupt – Succesul clinic al acestei proceduri, care permite reutilizarea fragmentului original, este sporit de fiabilitatea și eficacitatea sistemelor adezive moderne. Prezența marginilor supra-gingivale este o condiție de bază pentru efectuarea reatașării fragmentului. În acest caz, suprafața fracturată este vizibilă și, din acest motiv, ușor de accesat. Fragmentul dentar ar trebui depozitat într-un mediu pentru a evita deshidratarea și posibila decolorare. Unii autori sugerează depozitarea acestuia în soluție fiziologică la 37 ° C, într-un recipient închis.Tehnica de atașare a fragmentelor are multe avantaje față de procedurile restaurative tradiționale, deoarece este mai conservatoare și oferă medicului posibilitatea de a restabili fizionomia dintelui, fără a se observa acest lucru. Când fractura este asociată cu expunerea pulpară, aceasta este clasificată ca o fractură complicată și se poate lua în considerare un tratament endodontic înainte de a se efectua tehnica directă de reatașare a fragmentului.
Utilizarea materialelor compozite pentru restaurarea dintelui afectat
Acoperirea cu o coroană dentară atunci când fractura desprinde un fragment mai mare din dinte
Un dinte fracturat poate apărea la fiecare dintre noi, fiind o experiență des întâlnită O varietate de proceduri sunt disponibile acum pentru a vă salva dintele și aspectul dvs. fizic.
În timp ce o fisură poate fi reparată, un dinte fracturat nu va fi niciodată vindecat 100%, spre deosebire de un os rupt. Dar tratamentul prompt oferă cele mai mari șanse de a vă salva dintele și de a preveni infecția și deteriorarea ulterioară. O igienă dentară bună, evitarea alimentelor tari și purtarea unei gutiere dacă scrâșniți dinții sau jucați sporturi de contact vor contribui mult la protejarea zâmbetului dvs.