Boala parodontala


boala parodontalaTermenul „periodontal” se referă la țesuturile din jurul dinților, ceea ce face ca boala parodontală să fie o afecțiune care afectează aceste țesuturi de suport. Problemele apar atunci când placa bacteriană se acumulează și nu este îndepărtată eficient de pe suprafața dinților. Pe măsură ce timpul trece, placa bacteriană se transformă într-un depozit dur numit tartru, sub acțiunea mineralelor din salivă.

Tartrul mineralizat reprezintă un strat dur de bacterii care se formează în jurul dinților și care poate determina inflamarea gingiilor. Simptomele inflamației gingiilor, precum roșeața, umflarea și sângerarea ușoară, semnalează deja apariția gingivitei.

În stadiile incipiente, gingivita poate fi tratată cu ușurință cu ajutorul unui medic dentist.

Cu toate acestea, dacă neglijați gingivita și nu acționați timpuriu, placa bacteriană se va răspândi și va crește sub marginea gingiei, atingând rădăcinile dinților. Aceste bacterii vor declanșa o reacție inflamatorie în organism, în care sistemul imunitar atacă propriile celule. În consecință, țesuturile de susținere a dinților, cum ar fi gingiile și osul alveolar, vor fi distruse treptat.

Pungi parodontale adânci se formează pe măsură ce gingiile se desprind de rădăcinile dinților, oferind bacteriilor un mediu propice dezvoltării.

Din păcate, de multe ori, pacienții nu-și dau seama că ceva este în neregulă până când devine prea târziu, iar dinții încep să se miște sau pungile parodontale se infectează și provoacă dureri.

Pentru a trata boala parodontală, medicul dentist trebuie să îndepărteze complet tartrul de pe suprafața rădăcinilor dinților.

Această procedură poate fi laborioasă din cauza accesului limitat și poate fi efectuată cu instrumente de mână sau cu un aparat de detartraj, care utilizează vibrații și un jet de aer/apă pentru îndepărtarea tartrului de pe dinți. Cu toate acestea, este important de reținut că aceasta este doar o parte din tratament.

Pacientul joacă un rol esențial în menținerea sănătății parodontale prin menținerea unei igiene riguroase.

Acest lucru implică periajul corect al dinților, utilizarea aței dentare și a dușului bucal. Adoptarea acestor practici de igienă orală riguroasă contribuie la reducerea formării plăcii dentare și previne acumularea tartrului încă de la început.

Un alt factor crucial în menținerea sănătății parodontale este renunțarea la fumat.
Fumatul pe termen lung determină o scădere a vascularizației țesuturilor mucozale, ceea ce duce implicit la o rezistență scăzută a acestora în fața plăcii bacteriene.

Fumătorii prezintă un risc mai mare de a dezvolta boala parodontală și de a avea forme mai severe ale acesteia. Renunțarea la fumat este esențială pentru a preveni și a controla afecțiunea parodontală.

Este important să conștientizăm că boala parodontală se dezvoltă pe parcursul a mulți ani.

De aceea, vizitele regulate la medicul dentist joacă un rol crucial în prevenirea și diagnosticarea timpurie a acestei afecțiuni. Prin examinări periodice și igienizări profesionale, medicul dentist poate identifica semnele incipiente ale bolii parodontale și poate interveni înainte ca problemele să devină grave. Prin urmare, programarea și respectarea regulată a vizitelor la dentist sunt esențiale pentru menținerea sănătății parodontale.

În concluzie, boala parodontală reprezintă o afecțiune serioasă care afectează țesuturile de susținere a dinților.

De la apariția plăcii bacteriene și a gingivitei până la dezvoltarea pungilor parodontale adânci și a distrugerii țesuturilor, boala parodontală poate avea consecințe grave asupra sănătății orale. Este important să acordăm o atenție deosebită igienei orale, să renunțăm la obiceiurile dăunătoare, cum ar fi fumatul, și să vizităm regulat medicul dentist pentru a preveni și a trata această afecțiune.

Prin adoptarea unui stil de viață sănătos și prin îngrijirea corespunzătoare a dinților și gingiilor, putem menține sănătatea parodontală și a întregului sistem oral.

Boala parodontală reprezintă o afecțiune serioasă!

Termenul ”periodontal” înseamnă ”în jurul dintelui”
Deci boala parodontală este boala țesuturilor ce suțin dintele.
Problemele încep cu placa bacteriană.
Dacă acest strat fin și lipicios (biofilmul) nu este curățat temeinic de pe dinți, pe măsura trecerii timpului, mineralele din salivă îl vor transforma în piatră.
Așa apare tartrul!

Este de așteptat ca acest strat dur de bacterii mineralizate aflat jurul dinților să determine inflamarea gingiilor.
Când gingiile sunt roșii, umflate și sângerează cu ușurință înseamnă că s-a instalat deja gingivita.

Cu ajutorul medicului dentist, gingivita poate fi tratată cu ușurință.

Dacă o neglijați pentru câțiva ani, placa bacteriană se va răspândi și va crește sub rebordul gingival.
Aceste bacterii vor determina organismul să lupte împotriva propriilor celule.
Astfel țesuturile ce susțin dinții, gingiile și osul, sunt distruse.

Apar pungi parodontale, tot mai adânci, pe măsură ce gingiile sunt desprinse de pe rădăcini.
Pentru că acest lucru se întâmplă pe nesimțite pacientul nu își dă seama că ceva este în neregulă până când devine prea târziu și dinții încep să se miște sau pungile parodontale se suprainfectează și dor.

Ca să trateze boala parodontală medicul dentist trebuie să îndeparteze în totalitate tartrul de pe suprafața rădăcinilor.
Această manoperă poate dura destul de mult datorită accesului limitat și este realizată cu instrumente de mână sau cu aparatul de detartraj astfel, cu ajutorul vibrațiilor și al jetului de aer/apa îndepărtează tartrul de pe dinți.
Asta e tot ce poate face medicul dentist.

Pacientul trebuie să mențină o igienă riguroasă prin periaj dentar corect, folosirea aței dentare și a dușului bucal.
Acest lucru va reduce formarea placii dentare și apariția tartrului de la bun început.

Dacă vă doriți dinți sănătoși renunțați la fumat!

Fumatul va determina, în timp, o vascularizație scăzută a țesuturilor mucozale implicit o rezistență scăzută a acestora în fața plăcii bacteriene.

Boala parodontală se instalează în perioade mari de timp (ani).

Vizitele regulate la dentist vă ajută să evitați această boală.