Ocluzia deschisa 2


Definitie: 

ocluzia deschisaOcluzia deschisa  reprezinta anomalia dentomaxilara caracterizata prin existenta unui spatiu de inocluzie verticala, dupa ce pacientul si-a terminat miscarea de inchidere a gurii.

Tulburarile functionale sunt majore. Pe langa tulburarile fizionomice, apar tulburari fonatorii si tulburari masticatorii complexe.

Prezinta o reducere a eficientei masticatorii scazuta cu pana la 70-80%, lucru ce duce si la tulburari digestive si la nivelul articulatiei temporo-mandibulare.

Clasificare:

 • ocluzie deschisa scheletala, caracterizata prin tipar facial divergent ( cresterea inaltimii faciale anterioare si micsorarea inaltimii faciale posterioare).

 • Ocluzie deschisa dentara, in care caracteristicile scheletale sunt in parametri normali, ocluzia deschisa datorandu-se modificarilor in plan vertical la nivelul incisivilor.

In etiologia celei scheletale sunt incriminati factori generali, metabolici si functionali.

Unul din factorii generali incriminati pe larg este factorul dismetabolic legat de perturbarea metabolismului Calciului si Fosforului, in primu an de viata, la nivelul aparatului dento-maxilar.

Acest dezechilibru fosfo-calcic determina o plasticitate osoasa crescuta care va face vulnerabila structura scheletala, inducand modificari morfologice si de implantare a dintilor.

Dupa unii autori, rahitismul este cea mai cunoscuta afectiune care favorizeaza aparitia unei inocluzii verticale frontale.

Ocluzia deschisa dentara este produsa de interpozitii dinspre exterior (prin presiunea directa cu degetul, buzele sau diverse obiecte ce duce la deformarea regiunii respective ) sau dinspre interior (prin interpunerea limbii).

Analiza cazului clinic trebuie sa scoata in evidenta etiologia ocluziei deschise.

In cazul unei ocluzii deschise minime, daca ghidajul anterior este preluat de catre canini si restaurarile laterale pot fi realizate fara interferente, iar pacientul nu solicita modificari fizionomice, putem sa nu intervenim, intrucat tratamentul este unul dificil si executat incorect, poate aduce mai multe prejudicii decat beneficii biologice si functionale.

In ocluzia deschisa frontala minima ( mai mica de 1mm ) se armonizeaza relatiile din zona laterala, se inlatura obiceiul vicios ( interpunerea prin sugere a buzei cel mai frecvent ) si este posibil ca in decurs de cateva luni dintii sa intre in contact. Stimularea eruptiei se poate obtine cu aparate ortodontice mobile/fixe.

In ocluzia deschisa frontala medie ( 1-5mm ) provocata de deglutitia infantila ( muscarea buzei inferioare/interpozitia unor obiecte ), dupa eliminarea obiceiului vicios, se poate face tratament ortodontic/protetic/combinate pentru armonizarea relatiilor frontale.

In ocluzia deschisa severa ( mai mare de 5mm ),

 • daca este functionala se apeleaza la terapie miofunctionala, tratament ortodontic eventual combinat cu cel protetic si echilibrare ocluzala.

In cadrul echilibrarii ocluzale, daca se realizeaza prin punti bilaterale, se pot proiecta cu micsorarea dimensiunii verticale de ocluzie cu aproximativ 1mm la nivelul molarilor secunzi ceea ce poate determina o apropiere intre arcade in zona frontala de circa 3mm.

 • daca este anatomica, se apeleaza la tratament chirurgical-ortodontic perfectat prin tratament protetic.
phone22
Programari la telefoanele:
0722463368
0735498977
0314313113

(Luni-Sambata 09.oo-20.oo)


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 gânduri despre “Ocluzia deschisa

 • GEORGE

  Buna ziua. ma numesc George am 34 de ani .. am o intrebare.. nu mai stiu de cati ani , dar am constatat ca am ocluzie deschisa. dintii din fata nu se ating de cei de jos. raman cativa milimetrii. va rog sa-mi spuneti ce ar trebui sa fac in cazul remedierii problemei ,la ce suma de bani sa ma pregatesc si cat dureaza rezolvarea.
  Va multumesc anticipat.

  • dr.aristide Autor articol

   Bună ziua,
   Pentru un plan de tratament, ancorat în realitate, va rog sa va programați pentru un consult.
   Consultația și planul de tratament vă sunt oferite gratuit.
   Planul de tratament îl veți primi în scris, cuprinde costuri, etape, durata de realizare și alternative.
   Programările se fac, din timp, la numărul: +40722463368

   Cu prietenie,
   Dr.Dan Aristide