Plomba dentara. Caracteristici. Materiale utilizate. Pret


plombaPlomba dentara. Materiale utilizate în stomatologia restaurativă

Fie că este vorba de tratarea leziunilor carioase sau de uzură, accidente soldate cu fracturi sau doar deziderate estetice, materialele de restaurare sunt folosite cu o frecvenţă crescută în cabinetele de medicină dentară.

La ora actuală se găsesc pe piaţă o gamă largă de produse ce prezintă indicaţii multiple şi se adaptează cerinţelor medicului stomatolog şi pacientului.

Pentru obturaţiile provizorii se utilizează materiale pe bază de eugenol şi hidroxid de calciu.

În situaţiile în care în urma exerezei carioase ne aflăm în proximitatea pulpei dentare, cavitatea se va tapeta utilizând un material provizoriu, cu rol de pansament calmant.

Se evită obturarea directă cu materiale definitive pentru că monomerul conţinut de acestea pot irita şi mai mult pulpa dentară.

De aceea, se preferă temporizarea şi urmărirea evoluţiei, după care se va continua cu obturarea cu materiale definitve.

Obturaţiile definitive au rolul de la sigila şi a proteja straturile dentare situate sub smalţ şi de a reda morfologia iniţială a dinţilor.

Cele mai întâlnite materiale de obturaţii sunt prezentate mai jos.

Materialele glass-ionomere

Sunt utilizate frecvent în cabinetele stomatologice ca bază sub obturaţia din răşini compozite sau obturaţii definitive pentru dinţii temporari.

La pacienţii carioreceptivi, care prezintă teren favorabil apariţiei cariilor, este materialul de elecţie. Principalele caracteristici ale materialelor glass-ionomere sunt:

  • Rezistă bine în mediul umed : în condiţiile în care cavităţile nu pot fi bine izolate de acţiunea fluidului salivar, de exemplu în cariile de colet, putem aplica obturaţii din glass-ionomer, care rezistă bine şi în mediu umed.

  • Eliberare continuă de fluor : această caracteristică a materialelor glass-ionomere le indică a fi utilizate la pacienţii cu policarii. Fluorul are rolul de a crea o peliculă protectoare la nivelul dinţilor, de rezistenţă la atacul acid bacterian.

  • Estetică: este bună, dar inferioară materialelor compozite.

Răşinile compozite

Sunt cele mai utilizate materiale în restaurările directe din cabinetul de medicină dentară.

Dacă lucrările ceramice necesită intervenţia laboratorului de tehnică dentară şi implică etape clinice suplimentare, restaurările din compozit se realizează mai facil, într-o singură şedinţă.

Alte avantaje ale utilizării răşinilor compozite sunt următoarele:

  • Sacrificiu minim de substanţă dentară

    – compozitul se angrenează la nivelul suprafeţelor dentare prin intermediul unui sistem adeziv, astfel nu trebuie să preparăm cavităţile în mod particular pentru a conferi retenţie obturaţiei.

  • Priză rapidă- polimerizarea răşinilor compozite se realizează cu ajutorul unei lămpi UV. Astfel, compozitul se poate manipula teoretic nelimitat, fotopolimerizarea ducând la indurarea acestuia atunci când s-a obţinut forma dorită, în concordanţă cu aspectul iniţial al dinţilor.

  • Estetică crescută – varietatea de nuanţe, luminozităţi şi consistenţe conferă răşinilor compozite o estetică considerabilă.

Printre dezavantajele răşinilor compozite avem lipsa stabilităţii cromatice, ele dobândind o culoare gălbuie după 2-3 ani de la aplicare. Rezistenţa lor, dealtfel, nu este foarte crescută, compozitele fiind susceptibile uzurii mecanice şi chimice, apărând în timp microfisuri sau abrazii.

Amalgamul dentar

Acesta este un material alcătuit din aliaje de metale precum Argint, staniu şi mercur. In ciuda rezistenţei şi adaptării marginale foarte bune, amalgamul a fost înlocuit de materialele mai estetice.

În cazul cavităţilor de dimensiuni mari, unde contracţia răşinilor compozite ar putea interfera cu succesul terapiei, în ziua de azi se preferă utilizarea pieselor protetice reprezentate de inlayuri şi onlayuri. Au avantajul stabilităţii în timp şi al rezistenţei, deşi prepararea este mai invazivă.

Soluţia aleasă de medicul practician va ţine întotdeauna cont de starea de sănătate generală şi orală a pacientului dar şi de dezideratele tratamentului.

Preț

În funcție de dificultatea tratamentului, prețurile încep de la 200 de lei/ plomba dentara.
Dacă este nevoie de anestezie, aceasta este tarifată separat costul fiind de 50 de lei.

 


Pentru programari vă stăm cu drag la dispoziție, de luni până sâmbătă, de la 8.00 la 20.00, la telefoanele:


phone22

 


Telefon: +40722463368

Telefon: +40735498977

Telefon: +40314313113

Telefon: +40314212847

 Email <-click

Website: www.draristide.ro

 

În cazul în care doriți să vă contactăm noi, lăsati-ne datele de contact, ziua, ora și medicul la care doriți programarea.


[contact-form-7 id=”2816″ title=”Formulare de contact 1″]