Materiale folosite in ortodontie


materiale folosite in ortodontieMateriale folosite in ortodontie. Categorii.

Ortodonţia este o ramură a medicii dentare a cărei scop este să corecteze anomaliile de poziţie ale dinţilor sau ale oaselor maxilaului.

O ocluzie deficitară va duce la suprasolicitări ale aparatului dento-maxilar care vor avea o evoluţie nefastă, cu manifestări de tipul durerilor şi limitării mişcărilor funcţionale.

Pe de altă parte, prin tratamentul ortodontic aspectul arcadelor este vizibil îmbunătăţit, obţinându-se alinierea estetică a tuturor dinţilor.

Acesta este şi principalul motiv pentru care pacienţii apelează la serviciile de ortodonţie, dorinţa de ameliorare estetică.

Tratamentul ortodontic este constituit din 3 mari paşi:

  • Corectarea relaţiilor dintre osul maxilar şi cel mandibular – cunoscută şi sub numele de ortopedie dento-facială şi este posibil de realizat doar în cazul copiilor, când oasele sunt încă în creştere, astfel procesul de dezvoltare putând fi influenţat.
    Se realizează de către medicul specialist ortodont cu ajutorul aparatelor amovibile care sunt menţinute în cavitatea orală un număr de luni direct proporţional cu severitatea discrepanţei dintre cele două oase.

  • Ortodonţia propriu-zisă – se poate realiza la orice vârstă şi presupune alinierea dinţilor pe arcadele dentare, respectând axele şi relaţiile normale pentru a nu duce la parafuncţii ulterioare. Aparatele ortodontice se montează pe suprafaţa vestibulară, direct vizibilă, a dinţilor şi se pot utiliza diferite materiale, în concordanţă cu cerinţele pacientului în materie de estetică.

  • Aplicarea contenţiilor – odată tratamentul ortodontic încheiat, dinţii vor fi solidarizaţi între ei pentru a nu-şi modifica poziţia în timp, prin intermediul unor bare montate oral, pe faţa internă dentară, numite contenţii. Acestea pot fi menţinute toată viaţa.

Pentru fiecare din aceste etape, medicul speacialist ortodont va folosi materiale diferite, adaptate necesităţilor tratamentului dar şi cerinţelor estetice ale pacientului.

Materiale pe bază de metale în ortodonţie

Materialele din aliaje de oţel inoxidabil cu nichel, crom, fier şi carbon se folosesc sub formă de fire, bracketuri sau inele.

  • Inelele – se aplică de regulă molarilor, pentru stabilizarea unterioară a aparatului ortodontic

  • Bracketurile – reprezintă o piesă metalică sau din material plastic ce se aplică la nivelul fiecărui dinte. Sunt prevăzute cu un şănţuleţ la nivelul căruia vor fi poziţionate arcurile.

  • Arcurile – realizează legătura dintre bracketuri şi imprimă forţa necesară deplasării dinţilor în poziţia dorită.

  • Benzile de contenţie – aplicate la finalul tratamentului ortodontic, pentru a împiedica deplasarea ulterioară a dinţilor.

Primele bracketuri apărute erau fabricate din aur. Însă, după apariţia oţelului inoxidabil, acesta din urmă a rămas materialul de elecţie.

Materiale estetice în ortodonţie

Datorită culorii caracteristice, materialele metalice sunt considerate a fi inestetice. De aceea, ortodonţia permite utilizarea şi altor materiale, de o culoare apropiată dinţilor. Avem, astfel, următoarele posibilităţi:

  • Bracketurile ceramice

  • Arcurile din fibre ceramice

  • Arcurile din metal dar care ulterior sunt colorate – pot fi albe sau orice altă culoare dorită de pacient

Materialele compozite, glass-ionomerii convenţionali sau modificaţi sunt utilizaţi în ortodonţie la colajul bracketurilor la suprafaţa dentară.

Elasticele sunt constituite din materiale polimerice şi sunt utilizate în corectarea anumitor mişcări dentare.

Tratamentul prin aparat ortodontic este unul complex, a cărui durată nu poate fi precizată încă de la început. Aceasta poate fi dictată de gradul de severitate al anomaliilor de poziţie, particularităţile pacientului dar şi consecvenţa acestuia în a respecta programările şi indicaţiile date de către medicul ortodont.