Imagistica în medicina dentară – CBCTul


Imagistica  in medicina dentara -CBTC-ul

Efectuarea radiografiilor ete o etapă importantă în planificarea actului terapeutic.

In stomatologia modernă nu se mai efectuează acte medicale fără cel puţin o radiografie.

Prin acest mod, se pot vedea detalii ce scapă examinării clinice.
De asemenea, modificările osului şi ale rădăcinilor pot fi observate doar prin mijloace adiţionale.

Radiografia dentară, pe lângă rolul în conducerea planului de tratament, are şi rol în verificarea rezultatelor şi monitorizarea evoluţiei.

In ultima perioadă, de o mare însemnătate este CBCT-ul, metodă imagistică utilizată tot mai des, cu o acurateţe net superioară radiografiilor clasice.

Poate pentru unii dintre pacienţi, CBC-ul este un element de totală noutate. De aceea, vom explica pe larg ce înseamnă, la ce serveşte şi de ce este mai bun decât tradiţionala radiografie.

  • CBCT înseamnă, în traducere, tomografie computerizată cu fascicul conic. Tehnologia a apărut la începutul anilor 2000 şi în prezent se utilizează pe scară largă, având meritul de a îmbuătăţi diagnosticarea dar şi modalităţile de tratament, la preţuri accesibile şi doze de iradiere reduse.
  • Aparatul cu care se efectuează CBCT-ul se prezintă în aceeaşi formă ca cel pentru efectuarea radiografiilor panoramice, astfel că este confortabil pentru pacient, care nu trebuie să ocupe poziţii incomode. Aparatul de CBCT foloseşte un fascicul conic de raze, după cum îi spune şi numele şi scanează o arie precis indicată de către medicul stomatolog. Această arie poate să fie o hemiarcadă, un sector sau toată arcada, în ansamblu.
Caracteristici

Spre deosebire de radiografia dentară clasică, panoramică sau retroalveolară, prin efectuarea unui CBCT se pot obţine mai multe date iar softul de vizualizare al acestora permite şi efectuarea de modificări, utile în elaborarea planului de tratament:

  • Măsurători foarte precise ale înălţimii, grosimii sau lăţimii osului. Pe radiografiile clasice se poate aprecia doar înălţimea osului.
  • Efectuarea de secţiuni în orice axă, deosebit de utilă în implantologie
  • Determinarea densităţii osoase, de o reală importanţă în implantologie. Această măsurătoare nu se poate aprecia pe radiografiile tradiţionale.
  • Efectuarea de modificări ai unor parametri precum luminozitatea, contrastul sau mărimea, în acest mod medicul observând cu mai mare precizie, anatomia unor structuri, cu scopul de a le evita şi de a reduce astfel riscul complicaţiilor.
  • Prefigurarea zonelor la nivelul cărora pot să fie inserate implanturile

Intotdeauna când medicul are nevoie de măsurători fidele tridimensionale, examinarea CBCT se dovedeşte a fi indispensabilă.

Utilizarea doar a radiografiei panoramice în vederea efectuării unor tratamente complexe doar creşte riscul de a atinge unele structuri care în mod normal trebuie să fie ocolite sau poate să producă erori în ceea ce priveşte măsurătorile.

Rezultatul final poate fi compromis dacă nu se aplează la metode precise imagistice şi la o planificare minuţioasă a cazului.

CBCT-ul ca metodă imagistică răspunde cu succes exigenţelor medicului. De asemenea, oferă rezultate excelente la preţuri accesibile dar şi prin metode de examinare comode pentru pacient.

CBCT-ul este o metodă modernă iar odată cu apariţia acestuia, în anii 2000, ratele succesului terapeutic au crescut simţitor.