Fluorizarea


fluorizareaFluorizarea – efecte asupra sănătăţii dentare

Fluorizarea este o metodă eficientă de prevenire a cariilor dentare prin creșterea concentrației de fluor în smalțul dinților. Acest tratament stomatologic are o serie de beneficii și poate fi realizat în cabinetele stomatologice sau la domiciliu. În acest articol, ne propunem să explorăm efectele fluorizării asupra sănătății dentare și importanța acestei metode de prevenire a cariilor dentare.

Beneficiile fluorizării

Fluorul este o substanță minerală care se găsește în smalțul dinților și are rolul de a întări suprafața acestora. Prin creșterea concentrației de fluor, dintele devine mai rezistent în fața atacului bacterian care cauzează cariile. Iată câteva dintre beneficiile fluorizării:

 1. Prevenirea cariilor dentare: Unul dintre principalele avantaje ale fluorizării este capacitatea sa de a preveni apariția cariilor dentare. Fluorul întărește smalțul dinților și previne demineralizarea acestuia, reducând riscul apariției leziunilor carioase.
 2. Reducerea sensibilității dentare: Fluorizarea poate reduce sensibilitatea dentară la stimuli precum alimentele reci, calde sau dulci. Fluorul ajută la formarea unui strat protector pe suprafața dinților, reducând disconfortul asociat cu sensibilitatea dentară.
 3. Remineralizarea smalțului: Fluorul are capacitatea de a remineraliza smalțul dinților în stadiile incipiente ale leziunilor carioase. Prin stimularea procesului de remineralizare, fluorul poate inversa procesul de demineralizare a smalțului și poate restabili integritatea acestuia.
 4. Protecție pentru dinții permanenți în perioada de erupție: Fluorizarea este deosebit de benefică în cazul copiilor, în special în perioada de erupție a dinților permanenți. Smalțul dinților permanenți este încă fragil în această perioadă, iar fluorul poate ajuta la consolidarea și protejarea acestuia împotriva cariilor dentare.
 5. Beneficii pentru persoanele cu predispoziție la carii: Persoanele cu un pH ușor acid al salivei sau cu secreție salivară insuficientă sunt mai susceptibile la apariția cariilor dentare. Consumul de fluor prin fluorizare ajută la reducerea ratei de formare a cariilor dentare și la protejarea dinților împotriva deteriorării.
 6. Protecție pentru pacienții cu aparate ortodontice: Pacienții care poartă aparate ortodontice sunt expuși unui risc mai mare de acumulare a plăcii bacteriene și de formare a cariilor dentare. Fluorizarea este deosebit de utilă în aceste cazuri, deoarece ajută la întărirea smalțului dinților și la prevenirea leziunilor carioase în zona în care sunt plasate aparatele ortodontice.

Modalități de administrare a fluorului

Există două modalități principale de administrare a fluorului pentru a obține beneficiile dorite:

 1. Fluorizarea profesională în cabinetul stomatologic: Această procedură se realizează de către medicul dentist și constă în aplicarea unui gel sau a unei soluții de fluor direct pe suprafața dinților. De obicei, fluorizarea profesională se efectuează de 2-3 ori pe an și poate fi asociată cu o igienizare orală completă.
 2. Fluorizarea la domiciliu: Această metodă implică utilizarea de produse fluorizate la domiciliu, cum ar fi pastele de dinți sau soluțiile de gargară conținând fluor. Este important ca aceste produse să fie utilizate conform instrucțiunilor și în cantitățile recomandate pentru a evita supradozarea de fluor.

Efectele secundare și precauții

Fluorizarea dentară este considerată sigură și eficientă în prevenirea cariilor dentare. Cu toate acestea, este important să se respecte recomandările și să se evite supradozarea de fluor, deoarece aceasta poate cauza fluoroză dentară, o afecțiune care poate afecta aspectul și sănătatea dinților.

Fluoroză dentară: Consumul excesiv de fluor poate duce la apariția unei afecțiuni numite fluoroză dentară. Aceasta se manifestă prin apariția unor pete sau dungi albe pe smalțul dinților. În cazurile severe, fluoroza dentară poate determina slăbirea smalțului și apariția cariilor dentare.

De aceea, este important ca administrarea fluorului să se facă în doze adecvate și sub supravegherea unui medic dentist. Este recomandat ca părinții să monitorizeze cantitatea de fluor consumată de copii, în special atunci când aceștia sunt prea mici pentru a înghiți pastele de dinți și pot obține fluor din alte surse.

Ingrijirea dentară nu înseamnă doar tratamentul leziunior apărute sau înlocuirea unităţilor dentare pierdute. Tendinţa actuală este a preveni instalarea oricărui tip de leziune.

Prin reducerea la minim a riscurilor cu ajutorul metodelor de profilaxie, asigurăm longevitatea unităţilor dentare la nivelul arcadelor şi o sănătate bucală optimă ce sporesc încrederea pacientului în serviciile medicale dar şi în propria persoană.

Există trei tipuri de profilaxie:

 • Profilaxia primarăreprezintă prevenirea apariţiei leziunilor orale şi se adresează dinţilor sănătoşi, asupra cărora nu acţionează niciun stimul cu potenţial distructiv.
  Se poate realiza prin fluorizări, sigilări, igienizări profesionale şi controlul la 6 luni.
 • Profilaxia secundară – are ca scop prevenirea agravării leziunilor. Aceasta presupune depistarea patologiilor într-un stadiu incipient, cand agentul agresor nu a produs pagube mari.
  Intercepţia în faza iniţială asigură posibilitatea instituirii de tratamente conservative minim invazive.
  Dintre acestea, putem opta pentru reminearlizări ale smalţului, menţinerea sub atenta observaţie şi controale de 3 luni de zile şi reabilitarea orală.
 • Profilaxia terţiară – în acest caz, agentul patogen şi-a exprimat deja potenţialul distructiv la nivelul arcadelor dentare sau a mucoaselor orale şi tot ceea ce putem să realizăm este să tratăm conservator sau radical (chirurgical) leziunile şi să prevenim apariţia recidivelor.

Tratamentul conservator implică exereza carioasă, tratamentele endodontice sau şlefuirile în vederea acoperirii dinţilor cu piese protetice.

Pe de altă parte, tratamentul radical este cel chirurgical, care se soldează cu extracţia dintelui sau a dinţilor în cauză.

Fluorizarea este tratamentul stomatologic prin care se creşte concentraţia de fluor a dinţilor, pentru a preveni apariţia de leziuni carioase şi este destinat cu precădere copiilor.

Această manoperă controlează într-o oarecare măsură evoluţia leziunilor carioase şi se poate realiza în cabinetul stomatologic sau la domiciliu.

Fluorul este o componentă minerală, organică ce se găseşte în smalţul dinţilor, cu rol de a întări suprafaţa dintelui.
Prin creşterea concentraţiei locale de fluor, dintele este mai rezistent în faţa atacului bacterian ce se materializează prin scăderea pH-ului şi crearea de mediu acid, propice dezvoltării microbiene.

Avantajul major al fluorizării în reprezintă faptul că poate fi realizată la nivelul întregii comunităţii, prin fluorizarea apei potabile.
Multe state au început cu ani în urmă acest demers iar rezultatele sunt notabile, înregistrandu-se scăderi ale incidenţei leziunilor carioase la pacienţii ce se alimentează din acele surse de apă.

Indicaţiile fluorizării sunt următoarele:

 • Copii – în special în perioada de erupţie a dinţilor permanenţi. In momentul erupţiei dentare, smalţul este încă friabil. In primii doi ani, este mai poros şi mai penetrabil de către bacterii. Primul dinte permanent erupe în jurul vârstei de 6 ani iar ultimul între 18 şi 21 de ani. Si adulţii pot să fie beneficiari ai acestui tratament.
 • Persoane cu predispoziţie pentru a dezvolta carii – fie că prezintă un pH uşor acid al salivei, fie că secreţia salivară este insuficientă, oricare ar fi cauzele apariţiei de carii multiple, consumul de fluor ajută la scăderea ratei de cariere a dinţilor.
 • Pacienţii ce poartă aparat ortdotondic – igienizarea la aceşti pacienţi este mai dificilă şi necesită mai mult timp dar şi îndemânare.

Concluzie

Fluorizarea în cabinetele somatologice se poate realiza de 2-3 ori pe an şi este o procedură simplă.

Fluorizarea este o metodă importantă și eficientă de prevenire a cariilor dentare și de menținere a sănătății dentare optime. Prin creșterea concentrației de fluor în smalțul dinților, fluorizarea întărește dinții și reduce riscul de leziuni carioase. Această procedură poate fi efectuată în cabinetele stomatologice sau la domiciliu și are beneficii semnificative în special pentru copii în perioada de erupție

phone22
Programari la telefoanele:
0722463368
0735498977
0314313113