Tratamentul interceptiv al anomaliilor dento-maxilare


Tratamentul interceptiv al anomaliilor dento-maxilare

In timpul creșterii și dezvoltării somatice a copilului se produc numeroase modificări și la nivelul aparatului dento-maxilar.

Maxilarele își măresc volumul, astfel adaptându-se pentru erupția ulterioară a dinților. Erupția dentară constă din două mari etape.

In prima dintre ele, dinții temporari, douăzeci la număr, vor ocupa spațiul de la nivelul arcadelor dentare, asigurând funcțiile sistemului stomatognat. Această etapă durează de la vârsta de 6 luni până la 30 de luni.

In a doua etapă, dinții temporari vor fi înlocuiți de către cei permanenți. Având în vedere complexitatea acestor fenomene care se desfășoară la nivelul cavității orale, există adesea riscul de a apărea neconcordanțe între vârsta eruptivă și gradul de dezvoltare al oaselor maxilare, soldându-se cu anomalii dento-maxilare.

Ortodonția interceptivă are ca obiective surprinderea unor anomalii dento-maxilare într-o fază cât mai precoce, de preferat chiar faza de debut . Diagnosticul precoce și eliminarea factorilor nocivi care interferează cu creșterea și dezvoltarea aparatului dento-maxilar ajută la asigurarea condițiilor pentru o evoluție favorabilă.

Un rol deosebit în interceptarea anomaliilor dento-maxilare în stadii precoce îl au părinții, prin prezentarea la controalele stomatologice. Copilul trebuie învățat de mic cu prezența medicului stomatolog, pentru a se putea crea o relație cât mai solidă între aceștia, cu facilitarea etapelor următoare de tratament.

Tratamentul interceptiv are ca scop eliminarea factorilor ce au dus la apariția anomaliilor dento-maxilare, să reducă la minim sau chiar să se excludă efectele acestora asupra creșterii sănătoase.

Avantajele terapiei interceptive sunt;

Reducerea frecvenței anomaliilor dento-maxilare – debutarea tratamentului în stadii cât mai precoce reduce riscul de evoluție nefavorabilă pe viitor. Astfel, dezvoltarea va fi modelată în funcție de dezideratele unui aparat dento-maxilar funcțional.

Obținerea de rezultate într-un timp mai scurt – pentru a corecta o anomalie la adultul tânăr este nevoie de mai multe resurse.

Astfel, oasele și-au oprit deja creșterea și singurul mod în care se mai poate interveni la nivelul acestora este cel chirurgical. In etapa de creștere osoasă, însă, osul este mai elastic iar modificările se pot face fără intervenția medicului chirurg.

Estetica favorabilă – copiii suferă dacă aspectul lor nu este plăcut, în special în adolescență când pot inclusiv să devină ținta unor glume răutăcioase din partea colegilor.

Odată cu înaintarea în vârstă ei devin tot mai deschiși la ideea de a purta aparat ortodontic și regretă că nu au făcut această alegere mai din timp.

Asigurarea unei creșteri armoniase a maxilarelor fără a recurge la extracții – medicii dentiști luptă continuu împotriva cariilor și pentru menținerea pe arcadă a dinților un timp cât mai îndelungat.

Tocmai de aceea, există mereu reticențe în a extrage un dinte sănătos, mai ales că anomalia putea să fie prevenită cu un abord terapeutic în copilărie.

Mijloace terapeutice mai simple – un tratament ortodontic prin aparate mobilizabile înseamnă o simplificare a proceselor de corectare a anomaliilor dento-maxilare în viitor.

Din punct de vedere financiar, de asemenea, pentru părinți este o ușurare. Pentru pacientul devenit adolescent, este un plus de încredere și o dorință de a continua tratamentul având deja rezultatele terapiei anterioare.

 

phone22
Programari la telefoanele:
0722463368
0735498977
0314313113