Conexiunea dintre tulburările de somn și cavitatea orală


Multe persoane nu își dau seama cum le afectează tulburările de somn sănătatea lor generală. Tulburările de somn, sănătatea sistemică și orală sunt strâns legate, iar profesioniștii stomatologi joacă un rol important în recunoașterea semnelor și simptomelor multor afecțiuni comune.

Crearea legăturii între semnele și simptomele orale și problemele de somn este esențială pentru a ajuta pacienții să înțeleagă consecințele pe termen lung ale sănătății lor datorită modului în care aceștia dorm.

Calitatea somnului este foarte importantă. Acest lucru este determinat de aspecte precum capacitatea de a adormi, de a dormi toată noaptea fără a vă trezi prea des și de a adormi repede în cazul în care vă treziți.

Există mai mulți factori care influențează durata și calitatea somnului, iar unul dintre ei este sănătatea noastră orală.

Un exemplu este apneea obstructivă de somn, care apare atunci când mușchii de la nivelul gâtului se relaxează în timpul somnului. Ca urmare, palatul moale, susținut în mod normal de acești mușchi, poate obstrucționa căile respiratorii.

Acest lucru provoacă apoi un deficit de respirație și o lipsă de oxigen în sânge. Când creierul simte acest lucru, încearcă să-ți redeschidă căile respiratorii, trezindu-vă pentru un moment atât de scurt, pe care s-ar putea să nu-l observați. Cu toate acestea, va împiedica ajungerea la fazele mai profunde ale somnului care determină calitatea somnului.

Un alt exemplu în care sănătatea orală vă poate afecta somnul este xerostomia, adică senzația de gură uscată. Xerostomia poate avea multe cauze, de exemplu, respirația orală sau boli precum diabetul zaharat și sindromul Sjögren.

Nu este neobișnuit ca oamenii să se trezească de mai multe ori pe noapte din senzația neplăcută a gurii uscate. Uneori, o băutură poate ameliora simptomele, dar în cazuri grave, acest lucru nu ajută. Rezultatul este un somn perturbat.

De asemenea, bruxismul poate tulbura somnul, pe lângă impactul direct asupra dinților și calitatea vieții. Tensiunea maxilarelor se extinde și în alte părți ale corpului, cum ar fi capul sau spatele, provocând dureri.

Evitați orice sursă de stres și purtați gutiere de protecție pe parcursul nopții. Acestea sunt doar câteva dintre soluțiile acestei probleme care afectează peste 30% din adulții din întreaga lume.

O altă perturbare a somnului o reprezintă refluxul gastroesofagian legat de somn. Acesta apare atunci când acidul din stomac revine în esofag, ducând la episoade frecvente de arsuri la stomac.

Majoritatea persoanelor cu această afecțiune prezintă simptome mai intense în timp ce stau culcate sau încearcă să doarmă. Pot fi trezite prin tuse sau sufocare dacă acidul ajunge la gât și laringe.

Persoanele afectate au, de asemenea, o probabilitate crescută de a raporta probleme legate de somn, cum ar fi insomnia și apneea în somn.

Semnele orofaringiene ale refluxului gastroesofagian includ eroziunea smalțului, inflamația gingivală și respirația urât mirositoare. În timp, această afecțiune poate provoca uneori probleme mai grave la nivelul esofagului, cum ar fi ulcerele, sângerarea sau sindromul Barrett, care poate duce în cele din urmă la cancer.

Pentru a avea un somn odihnitor și a evita orice problemă legată de sănătatea dvs. orală și generală, prezentați-vă la medic de îndată ce observați schimbări în calitatea somnului.