Riscurile unui tratament incorect prin fatetarea dintilor


Riscurile unui tratament incorect prin fatetarea dintilor

Este aproape unanim cunoscut, în special în rândurile pacienţilor tineri sau cu pretenţii estetice crescute, că tratamentul prin faţete este una dintre soluţia moderne pentru un  zâmbet frumos, alb, ce ajută la creşterea stimei de sine.

De asemenea, ele protejează dinţii şi corectează o serie de probleme estetice.

Faţetele dentare nu mai reprezintă un tratament dedicat exclusiv celor cu caracter de persoană publică sau cu o situaţie materială extrem de bună.

Acestea au devenit un tratament uzual de care pot să beneficieze o gamă largră de pacienţi, însă criteriul principal este să îşi efectueze o igienă a cavităţii orale aproape de perfecţiune, prin utilizarea şi a mijloacelor auxiliare, într-un mod corect.

Reversul medaliei apare în cazul în care faţetele sunt aplicate incorect. In loc să garanteze un zâmbet de vis şi să aibă un efect pozitiv asupra pacientului, faţetele aplicate incorect pot să cauzeze probleme grave, pe lângă un zâmbet inestetic.

Indicaţiile faţetelor sunt următoarele:
 • Carii dentare tratate sau netratate ce sunt inestetice
 • Anomalii de poziţie ale dinţilor – dinţii înghesuiţi, cu poziţia modificată sau alte anomalii de formă beneficiază de acest tip de tratament pentru a se alinia la nivelul arcadelor dentare şi pentru a crea senzaţia de armonie.
 • Discromii – modificări inestetice ale culorii care nu se pot remedia prin alte tratamente.
 • Fisuri sau fracturi la nivel coronar. Odată interesată rădăcina, schema de tratament se schimbă şi în cazuri severe se poate ajunge la extracţia dinţilor.
Riscurile aplicării de faţete dentare :
 • Inflamaţia gingivală – dacă faţetele dentare violeaza spatiul biologic gingival – daca sunt în contact sau la distanţă mică de gingie iar la nivelul interfeţei se adună placă bacteriană, consecutivă unei igiene precare, va apărea fenomenul de inflamaţie a gingiilor.
  Primul semn al inflamaţiilor gingivale constă în sângerare, semn care poate să apară la periaj sau chiar spontan.
  Dacă nu se instituie o igienă riguroasă, gingivita poate evolua spre parodontită, ce poate să ducă în timp la pierderea dinţilor.
  Inflamaţia gingivală este un fenomen care se produce mai ales în momentul în care nu se respectă contraindicaţiile şi se ajunge la un compromis, mai ales în cazul în acestea nu ar trebui să fie aplicate.
 • Defecte în procesul de cimentare al faţetelor – dacă faţeta nu este intim adaptată la suprafaţa dentară poate să apara un mic spaţiu, mediu propice dezvoltării unui mediu cu conţinut bacterian crescut.
 • Fisuri – fie că este vorba defecte în procesul de fabricaţie, manipulare greşită sau nerespectarea indicaţiilor (duritatea alimentelor consumate, consumul de alimente de temperaturi extreme, fierbinţi sau foarte reci), la nivelul faţetelor pot să apară fisuri, mai ales în cazul celor fabricate din ceramică.
 • Descementare – prin nerespectarea indicaţiilor sau printr-un protocol incorect de manipulare, faţetele se pot descementa.
  In unele situaţii pacienţii se prezintă cu ele intacte la cabinet iar în alte cazuri, acestea se şi fracturează în urma descementării.