Pregătirea dinţilor pentru perioada nopţii
Inainte de a ne duce la somn, există o serie de paşi care trebuie respectaţi cu stricteţe, pentru a se asigura sănătatea acestora.
Pacienţii ce se prezintă la cabinetul stomatologic regulat, au de obicei grijă de dantură şi sunt interesaţi de a optimiza protocoalele de igienă constant.
Periajul dinţilor ajută la prevenirea apariţiei plăcii bacteriene, reprezentată de colonii ce aderă de suprafeţele dure dar şi previne dezvoltarea cariilor dentare.
Există o serie de paşi, în număr de trei, ce sunt importanţi şi pe care pacienţii trebuie să îi urmeze pentru a asigura o igienă corespunzătoare pe timpul nopţii: periajul, aţa dentară şi lavajele cu apă de gură.
Ordinea nu este neapărat importantă dacă la finalul aplicării acestor trei paşi resturile alimentare şi placa bacteriană sunt îndepărtate.
Totuşi, majoritatea oamenilor preferă să înceapă cu periatul dinţilor, mai apoi, pentru suprafeţele interdentare să utilizeze aţa dentară sau dusul bucal iar la final să se clătească cu apă de gură.
- Periajul dinţilor – se realizează de două ori pe zi, cel puţin.
Periajul de seară trebuie efectuat după consumarea ultimei mese, înainte de culcare.
Cu ajutorul unei periuţe de dinti cu peri moi şi a unei paste de dinţi cu fluor, destinată grupei de vârstă şi în funcţie de nevoile pacienţilor, se va începe periajul dinţilor formând un unghi de 45 de grade.
Metoda corectă presupune prima dată periajul suprafeţei exterioare a dinţilor, apoi cea interioară şi apoi suprafeţele ocluzale, cele utilizate direct în masticaţie.
Mişcările efectuate în cursul periajului trebuie să înceapă dinspre gingie şi să alunece uşor înspre dinte.
Pacienţii care nu prezintă risc de carie pot să se spele pe dinţi înainte de culcare.
Insă pentru cei pentru care riscul de carie este crescut, pacienţii trebuie să se spele pe dinţi după masa de seară dar şi înainte de ora culcării, astfel limitând durata de acţiune a bacteriilor asupra suprafeţelor dentare. - Al doilea pas pentru a menţine sănătatea dinţilor este utilizarea aţei dentare.
In acest mod se poate realiza curăţarea suprafeţelor interdentare. Periajul dentar simplu nu poate să atingă toate suprafeţele, de aceea aţa dentară este de un veritabil ajutor când vine vorba despre definitivarea igienizării.
Există mai multe tipuri de aţă dentară, satinată, din bumbac, subţire, groasă, cerată sau simplă, astfel fiecare pacient putând să găsească tipul de aţă care i se potriveşte.
Este important ca acest pas să fie făcut cu atenţie, pentru a nu provoca suferinţă gingiilor, mai ales când aţa dentară trebuie să strabată spaţii strâmte interdentare iar manopera necesită un oarecare grad de forţă. - Al treilea pas constă în clătirea cavităţii orale cu apă de gură. In acest mod, se previn cariile prin întârzierea colonizării bacteriene a suprafeţelor dentare.
Pentru a folosi corect apa de gură, pacientul trebuie să respecte întotdeauna indicaţiile de pe ambalaj întrucât fiecare apă are o concentraţie diferită de fluor şi poate sau nu să conţină alcool.
Prin respectarea acestor trei paşi, indiferent de ordinea de aplicare, se asigură protecţia cavităţii orale împotriva bacteriilor generatoare de gingivite şi carii.