Tratamentul ortodontic la copii


Tratamentul ortodontic la copii

Ortodonția este o ramură a stomatologiei care se ocupă cu corectarea alinierii dinților și a ocluziei.

Tratamentul ortodontic la copii este important nu numai pentru îmbunătățirea aspectului fizic, ci și pentru îmbunătățirea sănătății orale generale. În acest articol, vom discuta despre importanța tratamentului ortodontic la copii, beneficiile sale și cele mai comune tipuri de dispozitive ortodontice folosite la copii.

Importanța tratamentului ortodontic la copii

Unii copii se nasc cu o ocluzie bună și dinți bine aliniați, dar mulți copii au nevoie de tratament ortodontic.

De obicei, problema este ereditară, dar poate fi, de asemenea, cauzată de obiceiuri cum ar fi suptul degetului sau folosirea suzetei.

Ocluzia necorespunzătoare poate duce la probleme de sănătate orală, cum ar fi cariile dentare, gingivita și probleme ale articulațiilor temporomandibulare (ATM). În plus, ocluzia necorespunzătoare poate duce la probleme de vorbire și respirație.

Beneficiile tratamentului ortodontic la copii

Tratamentul ortodontic la copii poate avea o serie de beneficii, inclusiv:

  1. Îmbunătățirea sănătății orale: Tratamentul ortodontic poate ajuta la prevenirea cariilor dentare și gingivitei prin corectarea alinierii dinților.
  2. Îmbunătățirea esteticii: Tratamentul ortodontic poate ajuta la îmbunătățirea aspectului fizic prin corectarea zâmbetului și a ocluziei.
  3. Îmbunătățirea funcției: Tratamentul ortodontic poate ajuta la îmbunătățirea funcției masticatorii, respirației și vorbirii.

Tipuri de dispozitive ortodontice folosite la copii

Există mai multe tipuri de dispozitive ortodontice folosite la copii, fiecare cu propriile sale avantaje și dezavantaje. Cele mai comune tipuri de dispozitive ortodontice folosite la copii includ:

  1. Bracket-urile dentare: Bracket-urile dentare sunt cele mai comune dispozitive ortodontice folosite la copii. Acestea sunt compuse dintr-o serie de brațe și inele care sunt atașate la dinți și conectate prin intermediul unui arc metalic. Bracket-urile dentare pot fi folosite pentru a corecta o gamă largă de probleme ortodontice, cum ar fi dinții suprapuși și ocluzia necorespunzătoare.
  2. Inelele dentare: Inelele dentare sunt dispozitive ortodontice folosite pentru a corecta ocluzia necorespunzătoare și pentru a ajuta la separarea dinților. Acestea sunt de obicei confecționate dintr-un material metalic și sunt atașate la dinți cu ajutorul unor bandă elastice.
  1. Aparatele dentare mobile: Aparatele dentare mobile sunt dispozitive ortodontice care se pot îndepărta din gură. Acestea sunt folosite pentru a corecta probleme minore de aliniere a dinților și ocluzie necorespunzătoare. Acestea sunt de obicei realizate dintr-un material plastic transparent.
  2. Aparatele dentare invizibile: Aparatele dentare invizibile sunt dispozitive ortodontice care sunt invizibile și se pot îndepărta din gură. Acestea sunt folosite pentru a corecta probleme minore de aliniere a dinților și ocluzie necorespunzătoare. Acestea sunt de obicei realizate dintr-un material plastic transparent și sunt ușor de curățat și întreținut.
  3. Aparatele dentare linguale: Aparatele dentare linguale sunt dispozitive ortodontice care sunt atașate pe partea interioară a dinților. Acestea sunt folosite pentru a corecta ocluzia necorespunzătoare și alinierea dinților, fără a afecta aspectul fizic. Aparatele dentare linguale sunt, de asemenea, invizibile și pot fi folosite la orice vârstă.

În perioada de erupţie a dinţilor temporari sau de înlocuire a acestora cu dinţii permanenţi, anomaliile de poziţie, formă sau de ordine de erupţie pot fi sesizate.

Dacă aparţinătorii pot observa în principal anomaliile de poziţie, relatând suprapunerea sau rotarea dinţilor, medicul stomatolog poate intercepta celelalte tipuri de neconcordanţe în eruptia dinţilor, instaurând tratamentul precoce.

Tratamentul ortodontic la copil poate să înceapă încă de la vârsta de 6-7 ani, în funcţie de statusul dentar şi de anomalia prezentă. In această perioadă, dinţii încă sunt în plin proces de erupţie şi ce este mai important, maxilarele încă se dezvoltă.

Prin imprimarea unor bune direcţii de creştere maxilarelor, o serie de anomalii pot fi corectate sau cel puţin ameliorate, până când copilul este pregătit din punct de vedere al vârstei să fie tratat prin aparat ortodontic fix.


Când este indicat să punem aparat dentar?

Nu întotdeauna se justifică începerea tratamentului ortodontic de la această vârstă, situaţiile favorabile fiind următoarele:

  • Ocluzia încrucişată: în mod normal, dinţii arcadei superioare îi circumscriu pe cei ai arcadei inferioare în momentul în care pacientul muşcă.Ocluzia încurucişată, denumită în literatură şi crossbite, presupune prezenţa unor dinţi inferiori care îi circumscriu pe cei superiori în momentul ocluziei. Acest fapt se datorează în principal dimensiunii reduse a maxilarului superior. Masticaţia poate fi afectată, de asemenea forţele nefiziologice transmise către parodonţiu pot imprima în timp durere la nivelul ariculaţiei temporo-mandibulare. Tratamentul ortodontic în această etapă vizează expansionarea maxilarului superior şi alinierea arcadelor prin aparat mobilizabil. Aparatul fix va veni în completarea tratamentului anterior doar în momentul în care toţi dinţii definitivi au erupt. 
  • Protruzia dinţilor frontali: dinţii frontali superiori sunt într-o poziţie mult anterioară celor frontali inferiori, astfel că cele două arcade nu sunt în contact. De asemenea, buza inferioară poate fi aspirată în spaţiul interarcadic existent, agravând fizionomia pacientului.Protruzia dinţilor frontali superiori se poate produce atunci când micul pacient respiră pe gură sau când îşi suge degetul mare pentru o perioadă îndelungată de timp.Prin plasarea de aparat ortodontic mobilizabil ca primă etapă a tratamentului, se poate reduce din protruzia dinţilor superiori dar şi corecta obiceiul vicios de sugere a degetului.

Intervenţia timpurie posedă numeroase avantaje tocmai prin prisma faptului că maxilarele copilului sunt în creştere.

Timpul de purtare al aparatului ortodontic fix la vârsta adolescenţei se reduce considerabil prin iniţierea tratamentului în perioada eruptivă.

Aparatele mobilizabile devin tot mai atractive din punct de vedere estetic şi pentru copii. Acestea sunt din ce în ce mai confortabile şi posedă culori şi forme variate pentru a fi pe placul purtătorului.

Părinţii trebuie însă să se asigure că cei mici realizează o igienizare eficientă a cavităţii orale.

Pe lângă periajul normal al dinţilor, respectând instrucţiunile date de către medic, pacientul trebuie să asigure şi igienizarea aparatului ortodontic mobil, prin periaj, cu o altă periuţa, cu pastă de dinţi sau apă cu săpun. In momentul îndepărtării aparatului mobil, acesta va fi spălat, uscat şi depozitat într-un loc uscat.

La fiecare 6 luni se recomandă controlul specializat, la cabinetul medicului stomatolog.

Acesta va evalua eficacitatea tratamentului dar va semnala şi problemele ce trebuie corectate.

Concluzie

Tratamentul ortodontic la copii este important pentru îmbunătățirea sănătății orale și a aspectului fizic. Acesta poate ajuta la prevenirea problemelor de sănătate orală și poate îmbunătăți funcția masticatorie, respirația și vorbirea. Există mai multe tipuri de dispozitive ortodontice disponibile pentru copii, iar alegerea depinde de problema ortodontică specifică și preferințele pacientului și ale părinților. Este important să se consulte un ortodont înainte de a începe tratamentul ortodontic, pentru a determina cel mai bun plan de tratament și pentru a obține cele mai bune rezultate posibile.