Svetlana


Coroane dentare zirconiu anatomic


Pacientul s-a prezentat pentru reabilitarea zonei frontale superioare.

Ni s-a solicitat ameliorarea culorii și a formei diților și protezarea zonelor edentate prin coroane dentare.

Rezultatele avute, în trecut, în urma tratamentelor prin albiri dentare și coronare fizionomice au fost nesatisfăcătoare.

Dintre alternativele prezentate pacientul a ales protezarea prin coroane dentare Zirconiu Anatomic.

Au fost îndepărtate lucrările vechi, reconstituiri corono-radiculare din zirconiu precum și o mască din PMMA pe perioada executarii tratamentului protetic

Ceramica folosita a fost Ivoclar, cimentul a fost Ketac Cem Plus.

Durata de execuție a fost de o săptămână.

preparatiaPreparatia bontulurilor dentare. Tipuri

Coroana dentară reprezintă o piesă protetică, realizată în laboratorul de tehnică dentară, menită să refacă morfologia și funcția unui dinte parțial compromis. Ea se poate atașa unui implant sau unui dinte. Până la stadiul de coroană dentară care înlocuiește țesuturile alterate, există anumite etape care trebuie parcurse.

Prima ședință la cabinetul de medicină dentară

Dacă indicația de refacere a integrității arcadelor implică aplicarea de coroane dentare și pacientul și-a dat acordul asupra materialelor și tehnicilor ce vor fi utilizate, se poate trece la următoarea etapă, cea de preparație a dinților restanți.

Situații în care este nevoie de tratamente preprotetice:

  • existența proceselor carioase: cariile trebuie îndepărtate iar dintele restaurat corespunzător înaintea începerii preparației.

  • devitalizarea dentară: medicul stomatolog va decide dacă se indică tratamentul endodontic de îndepărtare a pulpei din canale înaintea șlefuirii.

  • starea parodontală a dinților: dinții mobili sau cu pungi parodontale nu sunt apți de a susține o coroana dentară și de fi reintegrați în ocluzie. Uneori, prin tratamente parodontale, în funcție de gradul de afectare preexistent, se poate obține însănătoșirea dinților.

În cazul în care dintele nu prezintă patologii, medicul stomatolog va putea începe manopera de preparație sau șlefuire a dintelui. Rolul acestei etape este de a crea spațiul necesar coroanei care va fi inserată ulterior.

Tipuri de preparație dentară

În funcție de materialul utilizat pentru protezare

  • dacă coroana definitivă va fi metalică: este necesară o preparație minimă a dintelui, de 1 milimetru, coroana va avea o rezistență crescută dar nu va fi deloc estetică

  • dacă coroana definitivă va fi metalo-ceramică: dinții trebuie preparați circumferențial aproximativ 2 milimetri. Se asigură atât rezistența cât și estetica

  • dacă coroana definitivă va fi ceramică: preparația este mai invazivă decât cele menționate mai sus, estetica de asemenea, crescută, dar rezistenţa este discutabilă.

În funcție de limita cervicală

Există două tipuri de șlefuiri, adaptate în funcție de condițiile din cavitatea orală:

  • preparație fără prag, tangențială: la nivel cervical, dintele se continuă cu porțiunea radiculară, fără a exista o treaptă de retenție. Este ideala in cazul dinților cu coroana scurtă, pentru a crește suprafața coronară.

  • preparația cu prag:  Acest tip de preparație se folosește cel mai frecvent și există variații în funcție de localizarea pragului. Astfel, un dinte cu pragul situat deasupra gingiei poate deranja din punct de vedere estetic, fiind vizibilă o linie fină orizontală de metal dar în același timp este ușor de igienizat. Localizarea subgingivală a pragului este ideală din punct de vedere estetic dar, biologic, pot fi lezate ligamentele parodontale iar igienizarea este mai dificilă decât în cazul precedent.

Amprentarea dinților

Se face în aceeaşi ședință cu preparația dentară. Reprezintă imaginea negativă a arcadelor dentare care va ajuta tehnicianul la crearea coroanei definitive.

Pacientul trebuie să menționeze încă de la început așteptările și temerile pe care le are. In acest mod, medicul stomatolog va concepe un plan de tratament in concordanta cu asteptarile pacientului astfel incat rezultatul final va fi o lucrare protetica ce se va încadra armonios atat din punct de vedere functional cat si estetic la nivelul arcadelor dentare.


Pentru programări vă stăm cu drag la dispoziție, de luni până sâmbătă, de la 8.00 la 20.00, la numerele de telefon:


Telefon: +40722463368

Telefon: +40735498977

Telefon: +40314313113

Telefon: +40314212847

 Email

Website: www.draristide.ro