Diastema – cauze şi prevenţie


Diastema este o afecțiune dentară caracterizată prin existența unui spațiu prea mare între dinți.

Această afecțiune poate fi o preocupare estetică pentru mulți oameni și poate duce la probleme de masticație și vorbire.

În acest articol, vom discuta despre cauzele și metodele de prevenire a diastemei.

Cauzele diastemei

Există mai multe cauze posibile pentru diastemă, iar unele dintre acestea sunt mai frecvente decât altele. Unele dintre cele mai comune cauze ale diastemei includ:

 1. Dimensiunea inegală a dinților

Dacă dinții sunt de dimensiuni diferite, acest lucru poate duce la spații între dinți.

 1. Malpoziția dentară

Dacă dinții sunt în poziții incorecte, acest lucru poate duce la spații între dinți. De exemplu, dacă un dinte este înclinat sau răsucit, acest lucru poate duce la spații între dinți.

 1. Gura mare și maxilar mic

Dacă gura este mai mare decât maxilarul, acest lucru poate duce la spații între dinți.

 1. Uzura dinților

Dacă dinții se uzează sau se erodează, acest lucru poate duce la spații între dinți.

 1. Pierderea dinților

Pierderea unui dinte poate duce la spații între dinți, deoarece dinții vecini pot începe să se deplaseze în spațiul lăsat.

Prevenirea diastemei

Există mai multe modalități de a preveni diastema, în funcție de cauza specifică a acesteia. Unele dintre cele mai eficiente metode de prevenire a diastemei includ:

 1. Igiena orală adecvată

Curățarea dinților și gingiilor cu regularitate poate ajuta la prevenirea uzurii dinților și a altor afecțiuni dentare care pot duce la diastemă.

 1. Vizite regulate la dentist

Vizitele regulate la dentist pot ajuta la identificarea problemelor dentare și la tratarea acestora în stadiile incipiente, înainte ca acestea să se agraveze și să ducă la diastemă.

 1. Tratamentul ortodontic

Tratamentul ortodontic poate ajuta la corectarea poziției incorecte a dinților și poate preveni apariția diastemei.

 1. Protecție pentru dinți

Purtarea protecțiilor dentare poate ajuta la prevenirea uzurii dinților și a altor afecțiuni dentare care pot duce la diastemă.

 1. Evitarea obiceiurilor dăunătoare

Evitarea obiceiurilor dăunătoare precum fumatul sau mestecarea obiectelor dure poate ajuta la prevenirea uzurii dinților și a altor afecțițiuni dentare care pot duce la diastemă.

Diastema reprezintă spaţiul dintre incisivii frontali superiori. Oricare alte spaţii regăsite între alţi dinţi decât cei menţionaţi anterior poartă numele de treme.

Factori determinanți:

 • Fren labial cu inserţie înaltă – la nivelul gingiei dintre cei doi incisivi superiori se află localizat frenul labial. Acesta asigură inserţia buzei superioare la nivel gingival.
 • Poziţionarea frenului poate fi joasă, adică lungimea acestuia este redusă iar în surâs buza se ridică descoperind gingia. Alt tip de fren este cel cu inserţie normală, fiind cea mai fizionomică poziţie.
 • A treia situaţie este aceea în care frenul labial prezintă o inserţie înaltă şi interfererază cu poziţionarea dinţilor.Frenul, având o consistenţă dură, fibroasă, creează un spaţiu între cei doi incisivi superiori, care vor prezenta diastemă.

  Corectarea acestei malpoziţii se poate face prin frenectomie şi plastie, adică reducerea dimensiunii şi remodelarea acetuia, urmată de tratament ortodontic pentru repoziţionarea corectă a dinţilor.

 • Neconcordaţa dintre dimensiunea maxilarului superior şi a dinţilor – nu întotdeauna dimensiunea dinţilor este în concordanţă cu spaţiul disponibil la nivel arcadei. Astfel există situaţia în care dinţii sunt suprapuşi, îngrămdiţi, fiindcă maxilarul este prea îngust raportat la dimensiunea dentară sau, situaţia care generează diastemă, când dinţii au dimensiuni reduse faţă de spaţiul disponibil.
 • Absenţa mugurilor dentari – uneori, este posibil ca unii muguri dentari, cel mai frecvent ai incisivilor laterali superiori să nu existe. Astfel, arcada va fi întreruptă iar pentru a compensa spaţiul rămas liber, incisivii centrali superiori pot migra către canini. Spaţiul nu va putea fi închis în totalitate fiindcă structura osoasă în care sunt ancoraţi incisivii nu permite o astfel de tranziţie şi în final vom avea şi diastemă dar şi tremă, cea din urmă aparând între incisivi şi canini.
 • Perioada eruptivă a dinţilor, până în momentul în care toate unităţile dentare sunt pe arcadă, poate să genereze spaţieri, chiar şi diasteme, care însă au caracter tranzitoriu.
  Ele se numesc diasteme false şi vor dispărea odată cu încheierea perioadei de erupţie. Dacă persistă şi după această perioadă, atunci diastema este adevărată şi poate avea una din cauzele prezentate anterior.
 • Obiceiuri vicioase – suptul degetului, obicei vicios şi frecvent întâlnit la copii poate să producă migrarea dinţilor anteriori în faţă, descriind o protruzie. Prin avansarea dinţilor frontali, spaţiile dintre aceştie se măresc şi asfel vom avea o diastemă care va fi putea corectată odată cu repoziţionarea dinţilor.
  Alt obicei vicios este reprezentat de deglutiţia efectuată incorect, cu limba care presează pe incisivii superiori. În timp, aceştia se vor deplasa anterior, tot în protruzie, ca în cazul suptului degetului la copii.
 • Boala parodontală – prin afectarea suportului osos aferent bolii parodontale, structura dură de menţinere a dintelui în alveole diminuă iar consistenţa scade şi ea. Dinţii vor deveni mai mobili şi se pot deplasa spre anterior, cu apariţia de diastemă.

Tratamentul diastemei

tratamentul protetic al diastemei

tratamentul protetic al diastemei

Tratamentul diastemei poate varia în funcție de cauza specifică a acesteia și de severitatea afecțiunii. Unele dintre cele mai comune opțiuni de tratament includ:

 1. Ortodontie

Tratamentul ortodontic poate fi utilizat pentru a corecta poziția incorectă a dinților și pentru a închide spațiile între dinți.

 1. Restaurare dentară

Restaurarea dentară poate fi utilizată pentru a înlocui dinții lipsă sau pentru a umple spațiile dintre dinți. Aceasta poate fi realizată cu ajutorul unor proceduri precum implanturi dentare sau punți dentare.

 1. Frezarea dinților

Frezarea dinților poate fi utilizată pentru a corecta dimensiunea inegală a dinților și pentru a înlătura excesul de material dentar care poate duce la diastemă.

 1. Proteze dentare

Protezele dentare pot fi utilizate pentru a înlocui dinții lipsă și pentru a umple spațiile dintre dinți.

Concluzii

Diastema poate fi o problemă estetică sau funcțională și poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv dimensiunea inegală a dinților, malpoziția dentară și uzura dinților. Pentru a preveni diastema, este important să se adopte o igienă orală adecvată, să se evite obiceiurile dăunătoare și să se efectueze vizite regulate la dentist.

Tratamentul diastemei poate varia în funcție de cauza specifică și poate include opțiuni precum tratamentul ortodontic, restaurarea dentară, frezarea dinților și protezele dentare.

Nu întotdeauna se poate preveni apariţia diastemei. Dacă aceasta are origine genetică, nu poate fi împiedicată. Prin menţinerea sănătătii gingivale, putem să întârziem sau chiar să stopăm apariţia diastemei cauzată de boala parodontală.

La copii, prin corectarea obiceiuilor vicioase, reducem incidenţa distemei.