Marta


Coroane dentare zirconiu Eco-Line

 

Coroane dentare zirconiu Eco-line


Pacientul s-a prezentat în iunie 2021 acuzând disconfort funcțional și fizionomic, durere la stimuli, precum și mirosul neplăcut al gurii, halena fetida solicitând restaurarea protetică, prin coroane dentare, a ambelor arcade.

În urma investigațiilor clinice și radiologice am constatat edentații vechi, incongruență dentară și distrucții coronare mari ca urmare a proceselor carioase netratate.

Leziunile carioase profunde au determinat patologii variate ale pulpei dentare.

Caria dentară se formează atunci când placa, o peliculă bacteriană lipicioasă care se acumulează în interiorul cavității bucale, se solidifică și duce la degradare țesuturilor dure, care funcționează ca un strat protector împotriva cariilor dentare. Iar atunci când acest strat protector începe să se erodeze, diferite tipuri de cavități au potențialul de a se forma.

Placa dentară tinde să se acumuleze mai ușor în anumite zone. Șanțurile și fosetele dinților laterali sunt zonele unde se acumulează cel mai ușor tartrul, precum și interdentar. De asemenea, placa se acumulează ușor de-a lungul liniei gingivale și, dacă nu este îndepărtată, se poate ajunge la dezvoltarea cariei de colet.

Deseori, cariile din această zonă sunt însoțite de dureri semnificative și, dacă sunt lăsate netratate, pot provoca daune semnificative gingiei care înconjoară dinții, ducând la retracții gingivale.

Cariile de colet pot fi asociate cu rădăcinile dinților expuși. Rădăcinile sunt de obicei protejate de țesut gingival, dar dacă acest țesut se retrage, rădăcinile vor fi expuse în cavitatea bucală. Rădăcinile dinților sunt acoperite de cement, care este mult mai puțin mineralizat și rezistent față de smalț.

Acest tip de carie poate fi cauzată de o serie de factori, inclusiv dulciurile, consumul excesiv de alimente acide, xerostomia și refluxul gastroesofagian pe termen lung. Periajul dinților rar sau incorect este, de asemenea, frecvent asociat cu cariile de colet. Dacă nu aveți o rutină de sănătate orală care să includă curățarea corectă și de cel puțin 2 ori pe zi a dinților, urmată de folosirea aței dentare cel puțin o dată pe zi, vă expuneți și deveniți vulnerabili la formarea cariilor de colet și nu numai.

Un alt factor de risc pentru apariția cariilor localizate la colet este forța intensă care este realizată asupra dinților în timpul bruxismului.

Pacientul va relata ca simptome că apare o sensibilitate a dintelui afectat la stimuli chimici sau fizici, schimbari de culoare în zona coletului, iar periajul nu se mai poate realiza corect în zona respectivă.

Tratamentul acestui tip de carie, când nu sunt profunde, este asemănător cu al cariilor ocluzale sau interdentare. Medicul stomatolog va realiza anestezia zonei unde dintele care urmează a fi tratat se află. După care, se va îndepărta cu ajutorul frezelor, țesuturile afectate. După crearea cavității, se vor aplica materialele potrivite pentru restaurarea acesteia. Este necesară o netezire și o lustruie atentă pentru a nu exista riscul lezării mucoasei din jur sau pentru a nu risca apariția infiltrațiilor marginale.

În cazul pacienților cu bruxism, după realizarea obturației, se va recomanda purtarea de gutiere pe timpul nopții pentru a preveni forțe puternice să disloce materialul compozit aplicat. Prin purtarea acestor gutiere se elimină și riscul apariției de noi carii de colet.

Și, la fel ca toate măsurile de prevenție orală, un control dentar regulat este esențial pentru sănătatea bucală generală. Medicul dvs. vă poate realiza un detartraj, îndepărtând placa bacteriană și tartrul de-a lungul liniei gingivale pe care nu le-ați putea îndepărta cu măsurile de igienă de la domiciliu.

Prin examinarea ulterioară a cavității bucale, medicul stomatolog poate observa dacă retracția gingivală și cariile de colet sunt prezente și poate lua măsurile necesare.

Dacă cariile de colet sunt profunde, cum sunt în cazul de mai sus, cu interesarea pulpei dentare, tratamentul de elecție este reprezentat de extirpări vitale,  urmate de coroane de acoperire.

Planul de tratament propus și realizat, în urma consimțământului informat al pacientului, a constat în realizarea tratamentelor de canal, ale tuturor dinților afectați, realizarea de RCR-uri și refaceri ale bonturilor protetice, apoi coroane dentare din zirconiu.

Tratamentul de canal este un tratament endodontic ce se realizează la nivelul canalelor radiculare ale dinților. Acesta constă în îndepărtarea pulpei dentare și a nervilor cu scopul eliminării infecției. Pulpa este un țesut sensibil care asigură oxigen, nutrienți și sesibilitatea dintelui. Aceasta se găsește atât în camera pulpară, cât și la nivelul canalelor radiculare, până la nivelul apexului.

Procedura se realizează într-una sau în mai multe ședințe, în funcție de graviditatea infecției.

Mulți pacienți consideră acest tratament unul dureros, însă dacă se utilizează anestezia locală, durerea este puțin probabil să apară în timpul tratamentului.

Dintele poate avea o oarecare sensibilitate câteva zile după tratamentul efectuat, în aceste situații medicul putând prescrie anumite medicamente împotriva durerii.

După tratamentele de canal și după încheierea etapelor preprotetice au fost executate coroane dentare din zirconiu.

Aceste coroane dentare, din zirconiu, sunt piese protetice artificiale, realizate cu ajutorul laboratorului de tehnică dentară şi înlocuiesc coroanele dinților naturali.

La prepararea dinților, în vederea aplicării de coroane dentare, există mai multe etape ce se realizează prin strânsă colaborare între medicul stomatolog şi tehnicianul dentar.
Medicul stomatolog prepară dinții, în vederea obţinerii spaţiului necesar aplicării de coroane dentare iar tehnicianul, pe baza amprentei, realizează piesele protetice ce se vor adapta intim la ţesuturile din jur.

Cimentarea, în cazul de față, a fost facută cu Keac Cem Plus.

Timpul de execuție a fost de două luni.

Mai multe informații despre coroane dentare din zirconiu găsiți aici: coroane zirconiu


Pentru programări vă stăm cu drag la dispoziție, de luni până sâmbătă, de la 8.00 la 20.00, la numerele de telefon:


Telefon: +40722463368

Telefon: +40735498977

Telefon: +40314313113

Telefon: +40314212847

 Email

Website: www.draristide.ro