Angina (amigdalita)


Anginele(amigdalitele) reprezinta inflamatii  ale faringelui (care intereseaza intreaga histostructura a organului-toate straturile) precum si totalitatea foliculilor limfatici izolati situati la nivelul faringelui care prin gruparea lor formeaza amigdalele palatine, faringiana,  linguala si tubare. Dintre acestea cel mai des intalnita in practica ca si afectare este amigdala palatina.

Rolul normal, fiziologic al amigdalelor palatine (si de fapt al intregului lant limfatic Waldeyer) este de creare si dezvoltare a mecanismului de aparare imun, care se realizeaza prin agresiuni repetate din partea unor factori externi (fizici sau patogeni).
Orice angina este expresia unui fenomen de aparare din partea organismului.
In mod normal mediul orofaringian este populat cu o flora microbiana polimorfa care traieste in stare de echilibru cu formatiunile limfoide de aparare buco-faringiene. Dintre acesti germeni unii sunt potential patogeni, adica devin agresivi si virulenti  in conditiile scaderii capacitatii de aparare ale gazdei.

Clasificarea anginelor :

  • anginele virale (rosii) sunt anginele determinate de virusuri printre care cel mai  frecvent este virusul gripal si virusurile APC – adenoido-faringo-conjuctivali- denumiti astfel intrucat manifestarile clinice intereseaza pe langa faringe si tesutul adenoidian si conjunctivele. Mai rar (predominent la copii) le putem intalni ca  si manifestare in cadrul bolilor infectocontagioase; intalnim angine acute  in  oreion, rujeola , poliomielita, etc.De retinut – Anginele virale slabesc rezistenta locala la infectii , pregatitind terenul pentru anginele bacteriene (eritemato-pultacee).
  • anginele eritemato-pultacee sunt anginele determinate  cel mai frecvent de streptococul betahemolitic de grup A (60%) , si mai putin frecvent de stafilococ, pneumococ, Klebsiella pneumoniae.
  • anginele cu false membrane
  • anginele ulceroase
  • anginele ulceronecrotice

Deci cel mai frecvent in practica curenta sunt anginele virale determinate in special de virusurile gripale si APC. Ele favorizeaza local suprainfectiile bacteriene determinate in special de streptococul beta hemolitic de grup A.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.