Raportul dintre alimente si leziunile orale


Raportul dintre alimente si leziunile orale

hrana-sanatoasa-minAlimentele pe care le consumăm în fiecare zi pot să aibă un efect protector împotriva cariilor sau a leziunilor orale, sau, dimpotrivă, pot să sensibilizeze structura dentară, făcând-o susceptibilă la atacul bacterian.

În ţările dezvolate, industrializate, există, din păcate, o tendinţă înspre a consuma alimente procesate, nesănătoase, cu impact negativ atât asupra cavităţii orale dar şi a organismului în general.

Prevenţia rămâne, întotdeauna, arma principală de luptă împotriva cariilor sau a inflamaţiei gingivale, precursorul parodontozei. Ideal, dinţii trebuie periaţi de minim două ori pe zi iar mijloacele de igienizare adjuvante nu trebuie uitate. Folosirea aţei dentare şi a apei de gură constituie un minim de metode accesorii menite să prevină depunerea de placă dentară.

Pe lângă acestea, dieta are un rol major în menţinerea sănătăţii orale. Fiind primul segment al sistemului digestiv, cavitatea orală intră în contact cu absolut toate alimentele pe care le consumăm. Astfel, unele categorii de alimente pot fi prea dure iar gingia va fi lezată, pot fi acide şi vor eroda suprafaţa dentară sau pot fi dulci şi să constituie hrană pentru bacterii. Caracteristicile fiecărei clase de alimente vor fi prezentate mai jos.

Alimentele precum pâinea, orezul sau cartofii

Aceste alimente, considerate de bază în rutina noastră conţin zaharuri ascunse, regăsite sub formă de polizaharide. Enzimele digestive vor rupe aceste legături poli şi astfel la nivel oral se va elibera glucoza, un monozaharid pe care bacteriile îl consumă ca sursă de hrană ca mai apoi să elibereze compuşi acizi, deosebit de importanţi în alterarea smalţului dentar şi inevitabil a apariţiei leziunilor carioase.

Deşi cantitatea de zaharuri este inferioară celei obţinute prin consumul de dulciuri, totuşi, potenţialul acestor alimente de a contribui la dezvoltarea leziunilor carioase nu este de neglijat.

Cerealele integrale, pe de altă parre, pot avea constituenţi cu rol protector împotriva atacului acid.

Fructele şi legumele 

Suntem încurajaţi să consumăm cantităţi cât mai crescute din rândul acestor două categorii de alimente. Care este însă efectul lor la nivelul cavităţii orale ?

  • Fructele poaspete, deşi conţin zaharuri, nu sunt cunoscute ca dăunător important şi nici nu sunt asociate cu creşterea riscului de a dezvolta carii dentare. Pe de altă parte, prin acizii pe care ii conţin, în timp, consumul de fructe proaspete şi mai ales de citrice pot să conducă la eroziuni dentare. Eroziunea dentară reprezintă un proces lent, cronic şi ireversibil de pierdere de substanţă dură dentară în care factorul decisiv îl constituie substanţele acide din cavitatea orală. Componenta bacteriană nu este implicată.

  • Fructele uscate conţin cantităţi superioare de zaharuri celor proaspete şi împreuna cu consistenţa lor lipicioasă favorizează dezvoltarea leziunilor carioase.

  • Legumele au caracteristica de a fi fibroase, deci necesită mai mult timp pentru a fi mestecate. Prin prezenţa în cavitatea orală mai mult timp, legumele cresc cantitatea de salivă secretată, astfel acizii vor fi neutralizaţi iar în cavitatea orală vom obţine un pH neutru, care nu va modifica în niciun fel susceptibilitatea dinţilor la a dezvolta patologii de orice fel.

Băuturile carbogazoase şi băuturile destinate sportivilor

Conţin cantităţi crescute de acid care este direct responsabil de atacul smalţului. Strucutra acestuia îşi va pierde din duritate. In primă fază, smalţul poate fi încă remineralizat pentru că avem doar o ramolire a acestuia. Dacă, însă, s-a produs pierderea de substanţă dură, procesul este unul ireversibil şi tot ce mai putem face este să stopăm evoluţia acestuia.

Lactatele

Studiile conclud că lactatele ar avea proprietatea de a preveni instalarea leziunilor carioase şi de a întări structura dentară datorită conţinutului crescut în calciu, element ce este absorbit la nivelul smalţului.

Pentru a preveni deteriorarea dinţilor în urma alimentelor consumate, atitudinea potrivită este de a limita cantităţile de zaharuri şi acizi ingerate şi de a respecta cu stricteţe paşii pentru o igienizare corectă.