Arcada dentara. Descriere. Caracteristici


arcada dentaraArcada dentara reprezinta totalitatea dintilor implantati in procesele alveolare ale maxilarului si mandibulei.

Alinierea dintilor pe arcade apare ca rezultat al unei multitudini de forte care actioneaza asupra dintilor in timpul si dupa eruptie.

Odata ce dintii erup, ei sunt orientati intr-o pozitie in care fortele opuse sunt in echilibru.

Majoritatea acestor forte sunt dezvoltate de musculatura din vecinatatea dintilor ( musculatura linguo-oro-faciala ).

Pozitia dintilor pe arcade este aceea in care exista un echilibru intre grupul muscular intern si cel extern, arcadele fiind situate in asa numitul „culoar muscular” sau zona neutra.

Alinierea dentara intra-arcadica – planul de ocluzie se refera la relatiile care se stabilesc intre dintii unei arcade dentare. Imaginandu-ne o linie care trece prin toti cuspizii vestibulari si marginile incizale ale dintilor mandibulari si extinzand aceasta linie la un plan care include varfurile cuspizilor linguali si continua de-alungul arcadei, acest plan poarta denumirea de plan de ocluzie.

Relatiile dento-dentare interarcade se refera la raportul pe care fiecare dinte le are cu antagonistii sai, care in ansamblu realizeaza ocluzia dentara.

Lungimea medie a arcului maxilar este de 128mm, in timp ce a arcului mandibular este de 126mm. Aceasta mica diferenta deriva din spatiul mai mic mezio-distal de care dispune incisivul central inferior. Datorita acestui fapt, intr-o ocluzie normala, arcada superioara o circumscrie pe cea mandibulara, iar dintii mandibulari in sens transversal sunt situati mai mezial.

Criteriile ocluziei functionale

Ocluzia functionala este caracterizata de existenta urmatorilor 6 factori:

a) Factorul timp = contacte dentare simultane.

b) Factorul forta = repartizarea uniforma a solicitarilor ocluzale.

c) Factorul cantitativ = contactele dentare multipozitionale.

d) Factorul continuitatii suprafetei ocluzale = lipsa edentatiilor.

e) Factorul de miscare = alunecarea dento-dentara fara obstacole.

f) Factorul forma = suprafata de masticatie prezinta orientare spatiala.

Arcadele cavitatii bucale au forma de semicerc, dintii din arcada superioara fiind situati astel incat sa formeze o parabola, iar cei din arcada inferioara sunt asezati sub forma unei semielipse.

Fiecare adult are, in mod normal, 32 de dinti in gura, cate 16 pe fiecare arcada. Arcadele sunt impartite in cate 2 hemiarcade ( jumatate de arcada ) notate in sensul acelor de ceasornic, pornind cu hemiarcada dreapta superioara, numerotate de la 1 la 4.

În dentitia permanenta, dintii sunt notati cu anumite numere astfel incat 1 reprezinta incisivul central de pe o hemiarcada, iar molarul de minte este indicat de numarul 8.

Pentru mai multe informații va puteți programa pentru o consultatie la numărul de telefon +40722463368.
Consultația și planul de tratament va sunt oferite gratuit.
Lista de preturi o puteți accesa aici.

# arcada dentara                                                                                                      # arcada dentara

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.