Periuţa de dinţi – Utilizare şi întreţinere


Periuta de dinti – utilizare şi întreţinere

periuta de dintiPeriuta de dinti reprezintă cel mai frecvent utilizat obiect în efectuarea igienei personale dentare.

Medicul stomatolog recomandă periajul dentar după fiecare masă, pentru a putea înlătura particulele alimentare rămase pe suprafeţele dentare.

Igienizarea trebuie să cuprindă următoarele aspecte :

Periajul pe dinti corect se efectuează de cel puţin două ori pe zi, timp de 3-5 minute, după masă.

Periuţele utilizate trebue să aibă perii moi, pentru a nu îndepărta şi din straturile de smalţ sau leza gingia.

Pasta de dinţi trebuie să fie aleasă în funcţie de afecţiunile orale iar în cazul copiilor se recomandă pastele de dinţi cu concentraţie crescută în fluor, pentru a preveni apariţia cariilor.

De asemenea, granulaţia pastei de dinţi trebuie să fie redusă, pentru a nu provoca abrazia suprafeţelor dentare.

Periajul dentar trebuie întotdeauna completat prin mijloace secundare de igienizare precum utilizarea apei de gură şi a mătăsii dentare, pentru rezultate durabile.

Aţa dentară este de un real sprijin în completarea igienei orale deoarece un procent de 30% dintre bacteriile ce colonizează suprafeţele dure dentare se regăsesc interdentar.

Insă, cu toate că periuţa de dinţi este de un real ajutor, indispensabilă în menţinerea sănătăţii orale, aceasta poate să devină gazda perfectă pentru bacterii şi microbi, oferindu-le un mediu propice dezvoltării şi colonizării.

De fiecare dată dupa ce utilizăm periuţa de dinţi, aceasta rămâne încărcată de unele bacterii îndepărtate din cavitatea orală.

Microorganismele pot să rămână vii pe perii periuţelor de dinţi chiar timp de săptămâni, devenind astfel factori care aduc un plus de bacteriemie în cavitatea orală în timpul periajelor ulterioare.

Periuţa de dinţi trebuie la rândul ei să fie protejată, pentru a nu deveni dintr-un mijloc de apărare unul de contaminare.

Dintre metodele de protecţie, menţionăm :

Spălarea foarte bine sub jet de apă puternic – este foarte probabil ca în urma periajului zilnic să nu acordăm o importanţă crescută spălării periuţei. Aceasta însă trebuie, la finalul periajului, ţinută sub jet de apă puternic până când se îndepărtează orice urmă de pastă de dinţi de la suprafaţa periilor.

In cazul în care utilizatorul periuţei de dinţi prezintă o imunitate scăzută datorată unor boli generale, spălarea periuţei ar trebui să se realizeze utilizând apă de gură, cu proprietăţi antibacteriene.

La finalul periajului, periuţa de dinţi trebuie depozitată corespunzător. Aceasta trebuie să fie ferită de spaţiile posibil contaminate ale băii şi păstrată într-un loc aerisit.

Pentru aceasta, se recomandă utilizarea capacelor de protecţie prevăzute cu orificii de aerisire, special concepute pentru periuţele de dinţi, ce se aplică uşor.

Astfel, periuţa de dinţi va fi ferită atât de microorganismele din mediul înconjurător dar şi de apariţia mucegaiului, caracteristic zonelor închise.

Periuţa trebuie schimbată la fiecare 3-4 luni şi chiar mai devreme în cazul persoanelor cu carii multiple sau predispoziţie crescută la carii. O periuţă a cărei peri sunt distanţaţi, împrăştiaţi, trebuie înlocuită dar poate da şi un indiciu că operatorul aplică o presiune prea mare.

Aceleaşi reguli de igienă şi de întreţinere trebuie respectate atât în cazul periuţelor manuale cât şi în cazul celor electrice.

# periuta de dinti