Periaj dentar. Preventie. Tehnica. Curatirea limbii


Prevenție

periaj dentarCu toții știm că pentru a avea dinți sănătoși și frumoși, trebuie să începem și să încheiem ziua cu un periaj dentar.

Periajul de seara, după ultima masă, înainte de culcare, este esențial deoarece în timpul somnului, limba, obrajii, buzele nu mai efectueaza aproape nicio mișcare, deci nu se mai realizează autocurățirea dinților, iar secreția salivară scade ceea ce însamnă mai puțini factori antimicrobieni. În aceste condiții constante de temperatură și umiditate sunt favorizate dezvoltarea florei microbiene și acțiunea dăunatoare a acizilor produși de metabolismul bacteriilor asupra dinților.

Tehnica de periaj dentar

Tehnica de periaj dentar este foarte importantă. Un periaj dentar greșit poate duce la retracții gingivale, dinți sensibili, leziuni ale gingiei și sângerări.

Un periaj corect durează între 3-5 minute cu o periuță manuală, până în 3 minute cu o periuță electrică.

Tehnica de periaj ar trebui învațată în cabinetul stomatologic deoarece fiecare pacient are probleme specifice, ce implică tehnici diferite. Cea mai utilizata tehnică este tehnica periajului vertical (tehnica Bass) și aceasta poate fi utilizată de oricine.

Tehnica Bass (Periajul șanțului gingival)

Peria se asează oblic, în unghi de 45 de grade, astfel încât vârful perilor să se sprijine pe marginea gingiei și pe suprafețele dentare. Vibrându-se usor periuța, se „mătura” suprafețele dentare dinspre gingie înspre marginea liberă a dinților. Se efectuează pentru fiecare grupă de dinți, atât pe fețele exterioare (vestibulare) cât și pentru cele interioare (orale), circa 20 de astfel de curse vibratorii, timp de 10 secunde.

Suprafețele ocluzale (cele pe care mușcăm) se curăță prin presarea perpendiculară și fermă a filamentelor în șanțuri și gropițe(fosete) și activarea periuței cu 20 de mișcări scurte, înainte-înapoi.

Periajul se face întâi la arcada maxilară, apoi se trece la arcada mandibulară, unde se respectă aceleași reguli.

Curațirea limbii

Trebuie înclusă în igiena cotidiană, deoarece fața dorsală a ei constituie unul din focarele principale de microorganisme.

Curățirea ei are următoarele efecte:

  • reduce resturile orale,
  • întârzie formarea plăcii bacteriene
  • reduce numărul microorganismelor
  • contribuie la combaterea halitozei.

Curățirea limbii se realizează cu periuța de dinți sau cu un instrument ajutător – răzuitorul de limbă.

Când se utilizează periuța de dinți, ea trebuie plasată cu lungimea perilor transversal pe fața dorsală a limbii, iar perierea se face cu presiune ușoară, dinspre posterior spre anterior, repetând mișcarea de 3-4 ori.

Răzuitorul de limbă este confecționat din material plastic, otel sau alte materiale flexibile, cu el se fac mișcări dinspre posterior spre anterior, cu ușoară presiune, acoperind întreaga suprafață a limbii.

Reguli de utilizare a aței dentare

  • firul trebuie prins de degetele ambelor mâini, între degetul mare și arătător sau mijlociu al fiecărei mâini, într-o poziție oblică
  • distanța firului între degete nu trebuie sa fie mai mare de 2-3 cm
  • se trece firul peste punctul de contact al dinților cu o mișcare blândă înainte și inapoi, până la depășirea obstacolului. În cazul unui contact strâns, introducerea interdentară se face ferm, cu firul întins, însă presiunea va fi foarte bine controlată pentru a nu leza papila interdentară
  • se adaptează firul în jurul dintelui, apoi ținut în tensiune și ușor curbat pe suprafața dintelui, va fi deplasat de 5-6 ori în sus și în jos, în plan vertical, fără a traumatiza papila interdentară
  • există dispozitive de menținere, din plastic, în formă de furcă, cu butoni externi, în care se fixează, prin răsuciere, firul, pentru situațiile în care pacientul nu are dexteritate necesară în manevrarea digitala a firului. Pentru pacienții care consideră ața dentară o tortură exista varianta mult mai comodă a air floss-ului.

În mod ideal, în special în cazul pacienților cu punți dentare, cu aparate ortodontice sau cu implanturi dentare periajul dentar, ața dentară și curățirea limbii ar trebui completate cu dușul bucal.