Durerea de masea. Cauze, Simptome si Tratament.


Durerea de masea. Cauze.

durere de dintiNeglijarea, timp îndelungat, a celor mai mici dintre durerile dentare poate duce, la un moment dat, direct în pragul unei suferințe cu adevărat de neuitat.

Majoritatea pacienților se tem, în special, de existența cariilor și ignoră alte semnale precum durerile de scurtă durată.

Aceste dureri apar când sunt consumate alimente reci ori calde.

Pentru că ele nu țin mai mult de câteva secunde, cei mai mulți oameni le ignoră.

Sensibilitatea dentară (sursa acestor mici dureri tolerabile), se poate agrava însă, în timp, și poate genera probleme serioase.

Când sensibilitatea dentară se poate transforma în gingivită?

Tartrul se acumulează de jur împrejurul dintelui, deasupra și dedesubtul gingiei.

Toxinele pe care placa bacteriană le produce pot duce la o inflamație. Netratată, boala parodontală evoluează treptat și gingia începe să se retragă de pe dinți, lăsând descoperit stratul de dentină.

Dentina reprezintă o rețea formata dintr-un număr mare de tuburi dinspre exterior spre interiorul dintelui.

Atunci când dentina este expusă, aceste tuburi intră în contact cu schimbările de temperatură și stimulează nervii. Este momentul în care se creează tensiuni și apare durerea.

Locul cel mai sensibil și cel mai afectat este șanțul gingival, deoarece această zonă este de multe ori neglijată în timpul periajului. De aici poate începe gingivita.

De multe ori, un periaj excesiv ori o periuță de dinți prea aspră poate accelera această sensibilitate, așa cum o face și bruxismul (contactul forțat între dinți, cu sau fără zgomot, care apare ziua ori noaptea), sau pur și simplu o igenă precară.

Pe lângă pericolul existenței plăcii bacteriene, este indicat să aveți în vedere și alți câțiva factori cum ar fi fumatul, dentiția neregulată sau dereglările hormonale, care contribuie la dezvoltarea unei boli gingivale.

Sensibilitatea se tratează chiar dacă aceste dureri nu înseamnă mai mult decât o străfulgerare sau o furnicătură și trebuie luată în serios pentru că se poate transforma într-o formă mai gravă.

Bolile gingivale presupun nu numai inflamarea gingiei dar și a osului din jurul dinților. Pe lângă sensibilitatea care provocă durere poate apărea și sângerarea.

În cazul în care gingivita (inflamația gingiei) este ignorată, exista riscul ca această afecțiune să evolueze spre parodontită marginală (inflamația țesuturilor parodontale).

Un alt tip de durere, asemănător sensibilității dentare, este durerea de după obturația dentară. Acest tip de durere este des întâlnită după ce pacienților le-a fost pusă o plombă.

Dinții pot deveni sensibili pentru o vreme la gustul dulce ori la diferențele de presiune sau de temperatură.

De obicei, această durere va dispărea de la sine, în timp, pe măsura dezvoltării procesului de neodentinogeneză.

Dinții vă mai pot durea și datorită apariției molarilor de minte mai ales atunci când aceștia nu sunt bine aliniați.

Mai grav este atunci când sunt încastrați în mandibulă și gingia devine extrem de sensibilă.

O altă cauză mai poate fi un dinte fracturat sau fisurat și în final sursa considerată numărul unu, caria. Ea presupune pierderea treptată de ţesut dur dentar, sub acțiunea mai multor factori, cum ar fi consumul crescut de zahăr, fumatul, stresul dar și multe altele.

Este de preferat să respectam regulile de igienă și să tratam în stadii incipiente cariile dentare, altfel structura dintelui se va deteriora și durerea de masea nu va mai putea fi evitată.

Deși în ziua de astăzi circulă tot felul de remedii mai mult sau mai puțin eficiente, în funcție de cauza reală, singurul care va diagnostica și va trata corect durerea de masea este medicul stomatolog.