Avantaje implant dentar. Beneficii
Implantul dentar reprezintă singura soluție de înlocuire a unui dinte pierdut care reface atât rădăcina cât și porțiunea coronară. Asemănător dintelui natural, forțele dezvoltate în timpul masticației vor fi transmise osului, menținându-i activitatea și volumul fiziologic.
Osul ale cărui dimensiuni scad datorită edentației va produce dizarmonii de ordin estetic. Forma feței va avea un aspect căzut, înfundat, cu șanțurile accentuate, sugerând un aspect îmbătrânit.
Fenomenul de pierdere osoasă
In momentul în care se pierde o unitate dentară, forțele dezvoltate în timpul activităților fiziologice nu se vor mai propaga la nivelul osului. Un os nestimulat se va deteriora. Inițial, va pierde din înalțime iar mai apoi din grosime, ca în final, să avem un os scurtat și subțire, incapabil sa susțină un implant dentar.
Dinții adiacenți edentației suferă și ei modificări, deplasându-se spre spațiul rămas liber și creând situații particulare de malpoziții greu de reabilitat. Protezarea spațiului edentat prin punte dentară nu asigură menținerea activității osoase, deci nu previne resorbția osoasă. In plus, pentru a realiza o punte dentară trebuie sa sacrificăm și substanța sănătoasă a dinților limitanți breșelor edentate.
O contraindicație majoră a implantării
Eșecul acestei manopere sau din contră, motivul principal care pledează pentru evitarea realizării implanturilor dentare sunt reprezentate de cantitatea insuficientă de os sau calitatea slabă a acestuia. In acest caz, totuși, situația poate fi remediată prin adiție osoasă.
Beneficiile pe care implanturile dentare le aduc cavității orale
Biocompatibilitate – Cu o rată de reușită aproape de ideal, implanturile se încadrează perfect în armonia arcadelor dentare, imitând dintele natural până în cele mai mici detalii, funcțional și morfologic;
Confort – Protezele mobile deranjează prin faptul că trebuie îndepărtate, conferind pacientul nesiguranța stabilității și menținerii în cavitatea orală. Pe de altă parte, lucrările protetice fixe pot fi adaptate prea intim pe gingie producând jenă, keratite sau ulcerații. Implantul este inserat în os, riscul de desprindere este minim iar masticația precum și celelalte funcții ale aparatului dento-maxilar se realizează în condiții optime.
De ce să alegem un implant dentar?
Avantajele pe care această manoperă le aduce sunt superioare și certificate de numeroase cazuri clinice. La ora actuală, implanturile dentare reprezintă soluția de elecție în reabilitarea unei edentații.
Soluție estetică – implanturile dentare, prin angrenarea radiculară și coronară, dau senzația de dinte natural atât din punct de vedere funcțional cât și estetic.
Protecția osului – realizată, după cum am menționat anterior, prin transmiterea presiunii în grosimea structurii osoase.
Menajarea dinților vecini – dacă un dinte absent este reabilitat printr-o punte dentară, implicit se impune sacrificarea unităților dentare adiacente. Această situație nu va fi prezentă la refacerea edentației prin implanturi, cand dinții adiacenți breșei nu vor suferi niciun prejudiciu.
Calitate – proprietățile mecanice și estetice ale implanturilor sunt certificate de numeroase studii. Chiar dacă prețul este superior unei punți dentare, longevitatea implanturilor dentare este garantată ca fiind de 10 ani, deși în majoritatea cazurilor nu s-au raportat probleme nici după ce această perioadă a fost depășită.
Ca orice intervenție chirurgicală, această manoperă nu este lipsită de riscuri. De aceea, pacienții trebuie să asculte mereu indicațiile oferite de medicul stomatolog și să se prezinte la cabinetul dentar atunci când sunt chemați pentru igienizarea sau evaluarea implantului dentar.